Hyppää sisältöön
Etusivu KOTILO-hankkeen vuosi 2024: Osallistamista, dataa ja yhteistyötä kiertotalouden edistämiseksi

KOTILO-hankkeen vuosi 2024: Osallistamista, dataa ja yhteistyötä kiertotalouden edistämiseksi

Vuosi 2024 oli KOTILO-hankkeelle tapahtumarikas ja saavutuksia täynnä. Hankkeen tavoitteena on edistää jätteiden syntypaikkalajittelua ja kiertotaloutta yhdistämällä kuluttajat, yritykset ja teknologiakehitys. Hankkeen tulokset ovat tähän mennessä osoittaneet, miten tärkeää on luoda uusia tapoja aktivoida kuluttajia ja kehittää jätehuollon prosesseja. 

KOTILO-hanke on onnistunut lisäämään ymmärrystä kuluttajien ja kotitalouksien tarpeista jätteiden lajitteluun ja kierrättämiseen liittyen. Kotitalouksille suunnatut kyselyt ja haastattelut ovat antaneet heille mahdollisuuden kertoa niin haasteista kuin onnistuneista ratkaisuista. Olemme olleet erityisen kiinnostuneita siitä, mikä motivoisi kuluttajia parempaan lajitteluun.

Yksi vuoden kohokohdista oli TikTok-projekti, jossa kaksi HAMKin kestävän kehityksen opiskelijaa testasi sosiaalisen median mahdollisuuksia jäteviestinnän parantamisessa. Neljän kuukauden aikana tuotetut 36 lyhytvideota keräsivät huimat 187 000 katselukertaa, herättäen keskustelua lajittelusta ja kierrätyksestä. Opiksi saimme, kuinka sosiaalinen media voi tavoittaa nuorempia ikäryhmiä ja edistää ekologista ajattelua.

Lisäksi olemme vierailleet useissa jätehuoltoalan yrityksissä katsomassa arkipäivän toimintaa ja analysoimassa lajittelun nykytilaa. Erityishuomiomme kohteeksi pääsi pakkauslasi, jonka lajittelua ja kierrätystä kartoitimme niin kyselytutkimuksien kuin konkreettisten kuormantarkistuksien kautta. Kyselyvastauksien perusteella kotitalouksien motivointia lajitteluun voitasiin parantaa kertomalla vaikkapa siitä, minne kerätyt hyötyjakeet päätyvät. Nämä havainnot tarjoavat arvokasta tietoa kuluttajaviestinnän ja lajittelukäytäntöjen parantamiseksi. Osana tätä työtä kuvasimme myös asiantuntijahaastattelun lasikasojen keskellä.

Olemme myös tarkastelleet monesta suunnasta, miten teknologia, esimerkiksi IoT ja tekoäly, voivat tehostaa kiertotaloutta. Asiakaspalvelun vuorokauden ympäri mahdollistava chatbot ja tekoälyn avulla toimiva automaattinen lajittelurobotti ovat jätehuollon työkaluja, jotka eivät ole kaukaista tulevaisuutta vaan ihan tämän päivän kehitystä. Samoin kestävä muotoilu nousi esiin KOTILO-hankkeen välityömarkkinoita ja sosiaalista yrittäjyyttä kiertotaloudessa käsitelleessä työpajassa, jossa esiteltiin muun muassa tapoja muokata käytettyjä mainosmateriaaleja uusiksi tuotteiksi. 

Tämä vuosi on osoittanut, kuinka yhteistyöllä löydetään keinoja vaikuttaa kuluttajien kierrätysaktiivisuuteen sekä kehitetään kuluttajia aktivoivia kierrätyspalveluita! Työmme on huomattu ja meidät onkin kutsuttu puhumaan niin Ympäristöministeriön kuin Suomen Kiertovoiman tilaisuuksiin.

-Anne-Mari Järvenpää, tutkijayliopettaja, KOTILO-hankkeen projektipäällikkö

Kotitalouksien ja kuluttajien lisäksi myös opiskelijoita on myös osallistettu tarpeiden kartoittamiseen ja ratkaisuiden kehittämiseen. Opinnäytetöissä on tutkittu syntypaikkalajittelun motiiveja ja jätehuoltoyhtiöiden viestintää. 

KOTILO-hanke jatkaa aktiivista työtään, keskittyen muun muassa jätehuollon viestinnän kahdensuuntaisuuden edistämiseen ja kiertotalouden välityömarkkinoiden kehittämiseen. 

Tutustu hankkeen materiaaleihin

Kuluttajien osallistaminen jätteiden syntypaikkalajittelun edistämiseen (KOTILO)

HAMKin 1.9.2023 – 31.8.2025 toteuttama KOTILO-hanke tukee kiertotalouteen siirtymistä etsimällä keinoja puhtaampiin materiaalivirtoihin. Hanke saa rahoitusta Euroopan unionilta.

Lisätietoja: