Yhdessä kohti terveellisempää ja vastuullisempaa ruokaketjua Raision Oyj:n kanssa
![Opiskelijat elintarvikelaboratoriossa valmistamassa tuotteita](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2025/02/BET-artikkeli.jpg)
Keväällä 2025 bio- ja elintarviketekniikan ja maaseutuelinkeinojen opiskelijamme työskentelivät tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa kehitysprojektissa, joka oli osa Raisio Oyj:n Voice of Innovations -haastetta. Opiskelijat saivat mahdollisuuden kehittää uusia ratkaisuja terveellisemmän ja vastuullisemman ruokaketjun edistämiseksi.
Monialaisista tiimeistä ratkaisuja terveellisempiin valintoihin
Projektin tavoitteena oli luoda innovatiivisia ratkaisuja, jotka edistävät kuluttajien terveellisiä valintoja, yhteisöjen kehittämistä, tuoteinnovaatioita sekä raaka-aineiden toimitusketjun ja sivuvirtojen tehokkaampaa hallintaa. Monialaisiin tiimeihin jakautuneet opiskelijat opiskelevat aloja, jotka edustavat alkutuotantoa ja raaka-aineiden käsittelyä ja jalostusta elintarvikkeiksi. Projektien tuloksena syntyy ideoita tuotteista tai muista ratkaisuista, joilla mahdollistetaan vastuullisempi ruokajärjestelmä ja terveellisempiä tuotteita kuluttajille
Projektin aikana opiskelijat tutustuivat elintarvikkeiden raaka-aineiden alkutuotantoon, tuotekehitykseen, markkinointiin ja kuluttajien mieltymysten tutkimiseen. He hyödynsivät uuden SmartBio -rakennuksen elintarvikkeiden jalostustilaa tuotteiden valmistamiseen ja loivat konkreettisia prototyyppejä mahdollisista tuotteista.
On myös hyvä, että saamme kontaktipinnan työelämään, emmekä suunnittele tuotteita keskenämme.
Henna Perhola ja Sanna Krankkala, bio- ja elintarviketekniikan opiskelijat
Opiskelijat arvostivat erityisesti projektin työelämälähtöisyyttä ja mahdollisuutta työskennellä oikean toimeksiantajan kanssa. Kolmannen vuoden opiskelijat Henna Perhola ja Sanna Krankkala pitivät työelämäprojekteista ja totesivat, että ”vastuullisuus ja tehtävän tarkoitus tuntuvat mielekkäiltä. On myös hyvä, että saamme kontaktipinnan työelämään, emmekä suunnittele tuotteita keskenämme”.
Luovuutta ja käytäntöä työelämän ongelmanratkaisuun
Projektissa hyödynsimme Design Based Education (DBE) -opetusmetodia, joka yhdistää eri koulutuksien opiskelijat suunnitteluprosessin ja luovan ajattelun oppimiseen. DBE-metodi kannustaa opiskelijoita ratkaisemaan todellisia ongelmia luovasti ja käytännönläheisesti. Opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat projekteja, jotka vastaavat työelämän tarpeisiin, mikä parantaa heidän ongelmanratkaisutaitojaan ja valmiuksiaan työelämässä. Tämä lähestymistapa tekee oppimisesta osallistavaa ja motivoivaa, ja se tukee opiskelijoiden kykyä soveltaa oppimaansa käytännössä.
Projektissa työskennelleet lehtorit pitivät parhaina projektin työelämäyhteistyötä ja haasteen ajankohtaisuutta. Lehtori Juha Isokankaan mukaan opiskelijatiimien kanssa työskentely ja ratkaisujen ideoiminen oikeisiin työelämän haasteisiin opettaa arvokkaita työelämätaitoja ja vastaa oikean elämän työntekoa tiimeissä.
Tulevaisuuden yhteistyömahdollisuudet
AMK-koulutuksien opetussuunnitelmassa on varattu paikka vastaavanlaisille yhteistyöprojekteille aina kevätlukukaudella. Tämä tarjoaa yrityskumppaneille erinomaisen mahdollisuuden osallistua opiskelijoiden koulutukseen ja hyödyntää heidän tuoreita näkemyksiään ja innovatiivisia ratkaisujaan.
Yhteistyöprojektit ammattikorkeakoulujen kanssa ovat arvokas tapa kehittää uusia ideoita ja tuotteita, jotka vastaavat nykypäivän haasteisiin. Raisio Oyj:n Voice of Innovations -haaste on erinomainen esimerkki siitä, miten yritykset ja oppilaitokset voivat yhdessä edistää terveellisempää ja vastuullisempaa tulevaisuutta.
Millaista yhteistyötä voin tehdä opiskelijoiden kanssa?
Meillä opiskelee noin 10 000 tulevaisuuden asiantuntijaa, joiden osaamisen kehittymisen ytimessä on työelämäyhteistyö. Yhteistyö kansainvälisten ja suomalaisten opiskelijoidemme kanssa on monipuolista ja voimme räätälöidä sitä tarpeen mukaan.
Opiskelijoidemme avulla voit
- Löytää uusia osaajia yritykseesi harjoittelijoiden tai työntekijöiden muodossa
- Kehittää toimintaasi yhdessä opiskelijoiden kanssa projektien ja opinnäytetöiden kautta
- Vahvistaa kansainvälistä osaamistasi kansainvälisten opiskelijoidemme kanssa
- Etsiä vastauksia yrityksesi ongelmiin. Otamme vastaan erilaisia haasteita, joita ratkaisemme monialaisissa tiimeissä!
Lisätietoja bio- ja elintarviketekniikan yhteistyömahdollisuuksista
![](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2024/05/tero-ahvenharju-1.jpg)