VÄLKKY
Vihreät älykkäät palvelut kiertotalousyritysten kehittämisessä
Hankkeen tiedot
Hanke | VÄLKKY: Vihreät älykkäät palvelut kiertotalousyritysten kehittämisessä |
Kesto | 01.05.2021-30.04.2023 |
Päärahoittaja | Uudenmaan liitto (REACT-EU+EAKR) Tätä hanketta rahoitetaan osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia |
Kokonaisrahoitus | 199 357€ |
Hankkeen tavoitteena on kohdennetulla ja yritysten todellisista tarpeista lähtevillä toimilla tukea Hämeessä toimivien kiertotalousalan pk-yritysten toipumista COVID-19 aiheuttamasta taloudellisesta haasteesta sekä luoda edellytyksiä kiertotalouden pitkäjänteiselle kehittämiselle digitaalisuuden ja datan hyödyntämisen avulla.
Hankkeessa kehitetään kiertotalousalueen digitalisaatioon liittyvää osaamista ja -liiketoimintaa pk-yrityksissä monialaisesti HAMKin, yritysten ja muiden toimijoiden yhteistyönä.
Kohderyhmä
Kanta-Hämeen kiertotalousalan pk-yritykset.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on kehittää yrityksien digitalisaatioon ja datan hyödyntämiseen liittyviä kehittämistarpeita:
- Digitaalisten palvelujen kehittäminen
- Jätekuljetusten ja logistiikan optimointi ja tehokkuuden parantaminen
- Erilaisten datavirtojen hyödyntäminen niin liiketoiminnan kuin prosession kehittämisessä
- Teollisten symbioosien kehittämiseen liittyvän dataosaamisen ja -menetelmien kehittäminen
- Uuden tiedon levittäminen ja viestintä
Datan hyödyntämisen verkkokurssi
Datan hyödyntämisen verkkokurssi yrityksille avautuu toukokuussa 2023! Kurssi sisältää lyhyitä opetusvideoita ja pieniä harjoitustehtäviä, joiden avulla opit visualisoimaan yrityksen dataa. Verkkokurssilla on mahdollista saada kesän aikana apua pyydettäessä.
Ilmoittaudu [email protected].
Mukana olevat yritykset
- Envor Group Oy
- Kierivä Oy
- Kiertokapula Oy
- Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy
- Uusioaines Oy
- Motiva Oy
- Forssan Yrityskehitys Oy
- Linnan Kehitys Oy
- Suomen Tietoturva Oy
- Cool-Finland Oy
Toteutus
Tätä hanketta rahoitetaan osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Hanke toteutetaan HAMK Smart-tutkimusyksikön ja HAMK Design Factoryn (HAMK DF) yhteistyönä. Hankkeessa tehdään läheistä yhteistyötä ja yhteistä tiedon luomista yritysten ja HAMKin välisessä vuorovaikutuksessa.
Työpaketin keskeisenä tavoitteena on kehittää yritysten valmiuksia hyödyntää digitalisaation tuomia mahdollisuuksia asiakas- ja loppukäyttäjärajapinnoillaan. Palvelukokonaisuuksiin voivat kuulua erityisesti jäteasemien, kierrätyksen, jätteiden keruun ja asiakaspalvelun toimintojen digitalisointi.
Työpaketin tehtävät ovat seuraavat:
- T1.1: HAMK DF:n ja Smartin fasilitoimat yrityksille suunnatut workshopit, joissa digitaalisten palveluiden teemaa lähestytään käytännön palvelukonseptoinnin ja -kehittämisen näkökulmasta HAMK DF:n ja Smartin asiantuntijoiden avulla
- T1.2: Yhdessä konseptoitujen, yritysten tarpeiden lähtökohdista rakennettavien POC:ien rakentaminen DF:n ja Smartin asiantuntijoiden johdolla. Näissä aktiviteeteissa voidaan hyödyntää DF:n opintojaksoille (esimerkiksi PDPkurssi) osallistuvia opiskelijoita.
- T1.3: Tehtävässä 2 toteutettujen POCien ja muiden alustavien aihioiden joukosta valittujen konseptien pohjalta rakennettavien ”high-fidelity prototyyppien” rakentaminen HAMK Smartin tutkimushenkilökunnan toimesta. Prototyypit voivat liittyä esimerkiksi siihen, miten loppukäyttäjille voidaan esittää jotain tai kerätä tietoa käyttäjiltä).
Työpaketissa keskitytään hankkeen tavoitteeseen 2, eli kiertotalousalan yritysten tukemiseen jätekuljetusten ja logistiikan tehokkuuden parantamiseen erilaisten tietojenkäsittelyyn ja tekoälyyn pohjautuvien optimointimenetelmien avulla. Tällä tavoin edistetään kiertotalouden prosessien vähähiilisyyttä ja pienennetään kierrätystuotteiden hiilijalanjälkeä.
Työpaketti koostuu seuraavista tehtävistä:
- T2.1: HAMK DF:n ja Smartin fasilitoimat yrityksille suunnatut workshopit, joissa jätekuljetusten ja kiertotalouden logistiikan optimoinnin teemaa käsitellään yritysten käytännön haasteiden näkökulmasta HAMK DF:n ja Smartin asiantuntijoiden avulla. Workshopit voidaan toteuttaa yhdessä TP1:n workshopien kanssa. Hankkeessa kehitetään sellaisia menetelmiä, joita mikä tahansa yritys voi käyttää. Hanke ei tee yksittäisiä sovelluksia yksittäisten yritysten tarpeisiin. Menetelmiä ja sovelluksia toteutettaessa saavutettavuus huomioidaan.
- T2.2: Yritysten tarpeista lähtevien logistiikkatarkastelujen toteutus DF:n ja Smartin asiantuntijoiden johdolla. Tarkasteluissa voidaan hyödyntää jätepisteiden sijaintitietoon perustuvia simulaatioita ja mallintamista. Aktiviteeteissa voidaan hyödyntää DF:n opintojaksoille (esimerkiksi PDP-kurssi ja data-analytiikkakurssi sekä Forssan biotalousinsinöörikoulutuksen paikannustekniikkaan ja älykkääseen logistiikkaan liittyvä moduuli) osallistuvia opiskelijoita. Hankkeessa kehitetään sellaisia menetelmiä, joita mikä tahansa yritys voi käyttää. Hanke ei tee yksittäisiä sovelluksia yksittäisten yritysten tarpeisiin. Menetelmiä ja sovelluksia toteutettaessa saavutettavuus huomioidaan.
- T2.3: Tehtävässä 2 toteutettujen logistiikkatarkastelujen pohjalta rakennettavien kehittyneempien simulaatioiden ja optimoinnin toteuttaminen HAMK Smartin tutkimushenkilökunnan toimesta. Simulaatioiden ja optimointien tavoitteena on luoda uutta tietoa jätekuljetusten reittien pituuden optimoimiseksi ja logistiikan hiilijalanjäljen minimoimiseksi. Hankkeessa kehitetään sellaisia menetelmiä, joita mikä tahansa yritys voi käyttää. Hanke ei tee yksittäisiä sovelluksia yksittäisten yritysten tarpeisiin. Menetelmiä ja sovelluksia toteutettaessa saavutettavuus huomioidaan.
Työpaketin tarkoituksena on parantaa yritysten kyvykkyyttä kerätä, tulkita ja hyödyntää dataa oman liiketoimintansa kehittämisessä, päätöksenteossa sekä tuote- ja palvelukehityksessä.
Työpaketissa hyödynnetään vuosina 2019-2020 toteutetussa TULEVA-hankkeessa kerättyä osaamista ja tietoa kiertotalouden pk-yritysten tarpeista ja kiinnostuksesta kehittää omaa päätöksentekoaan, suunnitteluaan, tuotteitaan ja palveluitaan sekä liiketoimintaansa yrityksen omasta toimintaympäristöstä kerätyn datan avulla (kuluttajat, kilpailijat, asiakkaat, viranomaiset jne).
Työpaketissa toteutetaan seuraavat tehtävät:
- T3.1: HAMK DF:n ja Smartin fasilitoimat yrityksille suunnatut workshopit, joissa liiketoimintadatan hyödyntämisen ja tiedolla johtamisen teemaa käsitellään yritysten käytännön haasteiden näkökulmasta HAMK DF:n ja Smartin asiantuntijoiden avulla. Workshopien tavoitteena on jakaa tietoa ja lisätä yritysten osaamista näillä alueilla, ja käytännössä valmentaa yrityksiä käyttämään dataa oman liiketoimintansa suunnittelun ja kehittämisen tukena. Workshopit voidaan toteuttaa yhdessä TP1:n workshopien kanssa.
- T3.2: HAMK DF:n ja HAMK Smartin asiantuntijoiden fasilitoima kansainvälinen data analytiikan-projekti, jossa opiskelijat tuottavat ratkaisuja yritysten liiketoimintadatan hyödyntämiseen ja analyysiin liittyviin toimeksiantoihin. Projektin ulostulot käydään läpi yritysten kanssa, ja niiden jatkosoveltamista yrityksissä viedään eteenpäin hankkeen asiantuntijoiden johdolla.
- T3.3: HAMK DF:n ja HAMK Smartin asiantuntijoiden toteuttama verkkokurssi datan hyödyntämisestä kiertotalouden alan liiketoiminnassa ja siihen liittyvässä suunnittelussa. Koulutukseen liitetään osaamismerkki.
Työpaketti vastaa hankkeen tavoitetta 4, eli edistää teollisten symbioosien kehittymistä
kiertotalousalueen yrityksiin kehittämällä digitalisaatioon pohjautuvia toimintamalleja ja
käytäntöjä materiaalivirtojen optimoimiseksi ja yritysten välisen tiedon vaihdon parantamiseksi.
Motivan hallinnoima FISS-toimintamalli on yksi potentiaalinen tapa tukea tiedon vaihtoa kiertotalouden teollisissa symbiooseissa. Ymmärryksen kasvattamiseksi siitä, miten FISS voisi toimia Kanta-Hämeen alueella, kokeilemme työpaketissa Motivan Materiaalitori-palvelun soveltuvuutta pienimuotoisilla yrityspiloteilla. Työpaketti 4 tulee tekemään yhteistyötä BIO-OSAKE-hankkeen työpaketti 2:n kanssa soveltuvin osin yritysten tiedonvaihtoon ja kommunikaatioon liittyvien digitaalisten alustojen kehittämisessä ja pilotoinnissa.
Työpaketissa toteutetaan seuraavat tehtävät:
- T4.1: Motivan Materiaalitori-palvelun (https://materiaalitori.fi/) testaus ja pilotointi valituissa kiertotalousalaan liittyvissä yritysyhteistyösuhteissa Kanta-Hämeessä
- T4.2: Tunnistetaan yritysten jaettavia resursseja tai resurssitarpeita sekä testataan, miten symbioosit voisivat toimia Materiaalitori-palvelun avulla valituissa kiertotalouden yritysyhteistyösuhteissa. Tunnistetaan ja konseptoidaan valittuja, Materiaalitoriin integroitavia palveluita esim. logistiikan optimoinnin näkökulmasta. Samalla hankitaan yrityksille relevanttia tietoa ja esimerkkitoteutuksia FISS-toimintamallin mahdollisesta soveltamisesta Kanta-Hämeessä.
Viestintä-työpaketin tarkoituksena on huolehtia tiedon jakamisesta ja levittämisestä Kanta-Hämeen yrityskentässä ja muiden kiertotalouden alaan liittyvien toimijoiden keskuudessa (kaupungit, kunnat, viranomaiset, järjestöt, oppilaitokset jne). Työpaketti huolehtii yhteydenpidosta, viestinnästä ja tiedottamisesta hankkeen teemoista, tapahtumista sekä tuloksista.
Pyrkimyksenä on saattaa hankkeen aktiviteetit mahdollisimman laajan yleisön ulottuville ja toisaalta osallistaa hanketyöhön mahdollisimman monia maakunnan toimijoita, erityisesti kiertotalouden alaan liittyviä yrityksiä. Työpaketti 5 koordinoi ja tekee yhteistyötä BIO-OSAKE-hankkeen viestinnän kanssa mahdollisten yhteisten seminaarien, workshopien ja muiden viestintätoimien osalta.
Työpaketin konkreettiset tehtävät ovat seuraavat:
- T5.1: Verkkosivujen, esitemateriaalien ja julkaisujen tuottaminen hankkeen teemoista ja tuloksista
- T5.2: Hankkeen tuloksista viestiminen niin maakunnallisella, valtakunnallisella kuin kansainväliselläkin tasolla hankkeen sidosryhmiä hyvin tavoittavilla foorumeilla.
- T5.3: Yrityksille ja muille sidosryhmille suunnattujen workshopien (Työpaketit 1-4) sekä yhteisen päätösseminaarin/webinaarin ja tapaamisten järjestäminen mahdollisimman laajan osallistujakunnan saavuttamiseksi
Aikataulu
Syys-lokakuu 2021: Hankkeen käynnistäminen
- Tiedottaminen (TP5)
- Yritysten kontaktointi ja kutsut 8.11 infotilaisuuteen
Julkaisut
Käytännönläheiset raportit työpaketeittain
- TP1 Käyttäjälähtöinen palveluiden kehittäminen
- TP2 Käytännönläheinen raportti kuljetusten optimoinnista: Näkökulmia materiaalivirtojen kuljetusten tehostamiseen
- TP3 Käytännönläheinen raportti Liiketoimintadatan hyödyntäminen
- TP4 Käytännönläheinen raportti Materiaalitori
Hankkeessa julkaistu:
- Data voisi ohjata yritysten toimintaa nykyistä enemmän Kirjoitus on julkaistu Forssan Lehdessä 26.7., Hämeen Sanomissa 21.6. & Aamupostissa 5.6. Perustuu seuraavaan artikkeliin:
- Data-Driven Decision-Making in Circular Economy SMEs in Finland, julkaisussa Research and Innovation Forum 2021.
- Kiertotalousalan yritysten kehitystarpeita selvitetty Kanta-Hämeessä Tiedote 6.4.2021.
- Tutkimus selvitti kehittämistarpeita Kanta-Hämeen kiertotalousalan pk-yrityksissä – Miten HAMK voi vastata niihin? Täydentävä blogipostaus edelliseen tiedotteeseen
- Vihreyttä ja älykkyyttä yritysten palveluihin, kirjoitus on julkaistu Forssan Lehdessä 24.1.2022.
- Datan visualisointi ja tiedolla johtaminen pk-yrityksessä, webinaari 18.5.2022. Yhteistyössä DIVA-hankkeen kanssa (T3.1)
- Developing data analytics capabilities for circular economy SMEs by Design Factory student projects. Julkaisussa Proceedings of the XXXIII ISPIM Innovation Conference.
- Uusiouutiset 9.9.2022, numeron teemana älykäs kiertotalous: Data ei vastaa tarpeisiin. Perustuu julkaisuun Barriers and Practical Challenges for Data-Driven Decision-Making in Circular Economy in Circular Economy SMEs.
- HAMK Design Factory integrating data analytics research and teaching, julkaistu 2.12.2022 HAMK Unlimited
- Data-analyysia yritysten ja opiskelijoiden yhteistyönä , kirjoitus julkaistu Hämeen yrittäjien toimesta 21.12.2022.
- Hankkeessa on kehitetty työkalu jätehuollon kilpailutuksen tarpeisiin. Työkalu on yritysten hyödynnettävissä, hankkeen asiantuntijoiden avulla. Asiantuntijan työ katsotaan de minimis -tueksi yritykselle. Yhteydenotot [email protected].
- Data-Driven Management of Material Flows in Circular Economy by Logistics Optimization, julkaistu 1/2023 Research and Innovation Forum 2022.
- Barriers and practical challenges for data-driven decision-making in circular economy SMEs, julkaistu 1/2023 Emerald Studies in Politics and Technology.
- Kuluttajan tarpeet huomioivaa poistotekstiilikeräyksen kehittämistä, julkaistu 11.4.2023 LHJ asiakaslehden numerossa 1/2023 s. 7 https://www.lehtiluukku.fi/kustantajat/loimi-hameen-jatehuolto-oy
- Yrityksen datan hyödyntämisen osaaminen kehittyy korkeakouluyhteistyössä, julkaistu 12.6.2023 HAMK Beat
- Contrasting restorative economy and regenerative economy in circular economy context, ISPIM Conference Proceedings https://www.proquest.com/openview/af455b686c1b4ad271ce5e86797a0e47/1?pq-origsite=gscholar&cbl=1796422
- Kuljetusreittien optimointidemo ja ohjelmakoodi
Linkkejä muiden julkaisuihin:
- Applying a Genetic Algorithm for Sequencing Optimization in a Mixed-Model Manufacturing Assembly Line. Niemitalo, O., Ekkerman, G., Koskela, O. & Pulkkinen, J. (2021). 37th International Manufacturing Conference. https://doi.org/10.5281/zenodo.8058628
- Tuotantolaitoksen sijoittelun optimointia käsittelee Marianne Honkasaaren diplomi-insinöörityö (http://urn.fi/URN:NBN:fi:aalto-202202061765), jonka lähdekoodit on julkaistu avoimesti (https://github.com/hamk-uas/jarkki)
- Romuajoneuvojen osien uudelleenkäytön edistämistoimien esiselvitys
Kinnunen, Riikka (toim.); Haapanen, Riitta; Stenberg, Jan; Prykhodko, Mira (2022-11) - Erillisekerätyn jätteen reitit. Uusiouutiset 31.12.2021
- Uusiomateriaalien käsittely, hyödyntäminen, ympäristövaikutukset & kestävät kuljetukset. Uusiouutiset 13.10.2021. Materiaalin lataus.
- Hyvät käytännöt kunnan jätteenkuljetusten kilpailutuksessa, tiedote Kierivä Oy:n sivulla toukokuu 2022. Käytännöt luettavissa https://ym.fi/jatteet/jatelaki
Jatkorahoitus
Vihreän kasvun rahoitusmahdollisuuksia yrityksille
- Yritysten rahoitusmahdollisuuksia digivihreään kehittämiseen – Teknologiateollisuus
- Ensure your competitiveness in the future – funding provided for innovative green ideas – Business Finland
- TEM – Kestävän kasvun ohjelman yritysrahoitushaut
- Materiaalikatselmus – Business Finland | Materiaalikatselmuksen hyödyt – Motiva
- Ilmastorahasto ilmastonmuutoksen torjumiseen, teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseen ja digitalisaation edistämiseen
- Veturiyritysten ja -ekosysteemien rahoitus
Hankkeen asiantuntijat
Hankkeen asiantuntijat:
- Jari Jussila
- Iivari Kunttu
- Joni Kukkamäki
- Olli Koskela
- Olli Niemitalo
- Genrikh Ekkerman
- Jali Närhi
- Markku Mikkonen
Yhteystiedot
Anne-Mari Järvenpää
Tutkijayliopettaja, tenure track
HAMK Smart