Uusia ratkaisuja rakennusten älykkyyden kehittämiseen
Rakennusten älykkyyden ja energiatehokkuuden välillä on selkeä yhteys. ADRA-hankkeessa kehitämme rakennusten älyominaisuuksia lisääviä ratkaisuja ja edistämme niiden käyttöönottoa sekä yleistymistä Kanta-Hämeessä.
Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuona 2035. Rakennetulla ympäristöllä on merkittävä rooli näiden hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamisessa, sillä se kuluttaa merkittävän osuuden kokonaisenergiasta ja tuottaa runsaasti hiilidioksidipäästöjä. Yksi keino rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi on nostaa niiden älykkyyden tasoa. Rakennusten omistajilla ja käyttäjillä onkin tarve saada lisätietoa rakennusten älykkyyden vaatimuksista, tavoitteista ja hyödyistä, sillä monet heistä kokevat tutumpien energiansäästötoimien olevan jo tehty.
Kiinteistöjen energiatehokkuuden ja älykkyyden nostamisen välinen yhteys on huomioitu myös Euroopan Unionin rakennusten energiatehokkuusdirektiivissä (EPBD). Rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä uudistetaan parhaillaan, ja sen luonnoksessa mainitaan rakennusten älyvalmiusindikaattori, Smart Readiness Indicator (SRI). Älyindikaattorin avulla voidaan arvioida erilaisten rakennusten älyvalmiuksia yhtenevän menetelmän avulla energiatehokkuuden, rakennuksen käyttäjän sekä energian kysyntäjouston näkökulmasta.
Adaptiivinen, oppiva ja energiaviisas rakennus (ADRA) -hankkeessa kehitämme rakennusten älyominaisuuksia lisääviä ratkaisuja ja edistämme niiden käyttöönottoa ja yleistymistä. Tavoitteenamme on lisätä Kanta-Hämeen alueen yritysten ja kiinteistönomistajien osaamista digitalisaation ja automaation kautta tapahtuvan rakennetun ympäristön energiatehokkuuden nostoon liittyen, sekä lisätä tietoutta rakennuksia koskevien SRI-arviointien tarpeista ja vaikutuksista. Hankkeessa kehitettävät ratkaisut keskittyvät erityisesti energiajoustavuuteen, energiatehokkuuden parantamiseen sekä rakennusten olosuhteiden säätelyyn automaation avulla.
Ratkaisuja demonstroidaan hankkeen aikana rakennettavassa älyominaisuuksien esittelytilassa Future Living Labissa, jota kehitetään yhdessä kohderyhmien toimijoiden kanssa. Tilassa on tarkoitus kehittää uusia toimintatapoja ja -malleja niin, että rakennus toimisi – hankkeen nimen mukaisesti – adaptiivisesti, oppivasti ja energiaviisaasti. Lisäksi suunnittelemme käyttäjää palvelevan informaatiojärjestelmän, jossa eri rakennusten käyttäjätyypit huomioidaan, ja joka motivoi käyttäjäänsä tekemään kiinteistössään erilaisia energiatehokkuustoimenpiteitä.
ADRA-hanke toteutetaan ajalla 1.5.2024-30.9.2026 ja se saa rahoitusta Euroopan Unionilta. Hanke tukee Kanta-Hämeen Älykkään erikoistumisen strategiaa.