Sosionomi
Koulutusalat
- Sosiaali- ja terveysala
- Sosiaaliala
Tutkintonimike
- Sosionomi (AMK)
Ilmoittautumisaika
- Kevään yhteishaku 2025
Opetuskieli
- Suomi
Koulutustyyppi
- AMK-tutkinto
Opintojen taso
- Ammattikorkeakouluopinnot (AMK)
Kampus
- Hämeenlinna
Opetusmuodot
- Lähiopetus
- Monimuoto-opetus
Sosionomina pääset edistämään ihmisten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa
Sosionomiopinnoissasi opit edistämään ihmisten hyvinvointia ja tukemaan heidän kasvuaan yhteiskunnassa. Päädyt ihmisläheiselle alalle, jossa jokainen päiväsi on täynnä monipuolisia ja merkityksellisiä kohtaamisia ja tehtäviä.
Tavoite
Opit tukemaan ihmisen ja yhteisöjen osallisuutta sekä vuorovaikutusta yhteiskunnassa.
Koulutuksen antama pätevyys
Ammattinimikkeitäsi voivat olla esimerkiksi sosiaaliohjaaja, lastensuojelun ohjaaja, kuraattori, koulusosionomi, palveluohjaaja, nuorisotyöntekijä, asumispalveluyksikön ohjaaja, varhaiskasvatuksen sosionomi, perhetyöntekijä, vanhustyön ohjaaja, päihde- ja mielenterveystyön ohjaaja tai palvelukoordinaattori.
Opintojen rakenne
Sosionomikoulutuksessa opiskelet ensin opintoja, jotka tuottavat sinulle yleistä osaamista sosiaalialalta. Tämän jälkeen pääset suuntaamaan opintojasi vielä tarkemmin haluamaasi suuntaan mielenkiintosi mukaan.
Opintojesi alussa perehdyt sosiaalialan perusosaamiseen, kuten hyvinvoinnin edistämiseen, vuorovaikutustaitoihin, kestävään kehitykseen ja kulttuuriseen moninaisuuteen. Opintojen edetessä pääset tutustumaan tutkimuksen tekoon, osaamisen kehittämiseen, johtamisen opintoihin sekä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.
HAMKissa meillä pääsee monipuolisesti tutustumaan taidelähtöisiin menetelmiin eri moduuleissa. Tämän kautta opit, miten voit käyttää esimerkiksi musiikkia ja kuvataidetta osana tulevaa työtäsi sosiaalialan ammattilaisena. Lisäksi sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä mukaan Nipsulan avoimen varhaiskasvatuksen toimintaan, johon saapuu varhaiskasvatusikäisiä asiakkaita vanhempineen viikoittain.
Opinnot tarjoavat runsaasti myös opiskelumahdollisuuksia ulkomailla ja kansainvälisissä verkostoissa RUN-EU:n kautta.
Opintosi sisältävät runsaasti harjoittelua työpaikoilla ja voit suorittaa niitä myös ulkomailla. Monipuolisilla harjoittelupaikoilla pääset tekemään opinnoistasi juuri sinun näköisesi.
Suuntautumisvaihtoehdot
Voit syventää osaamistasi oman kiinnostuksesi mukaan sosiaalialan eri osaamisalueisiin. Valittavanasi on muun muassa kokonaisuuksia varhaiskasvatuksen, perheiden, lasten suojelun, nuorisotyön, riippuvuuksien, kriisien, mielenterveyden ja kulttuurin parista.
Jos kaipaat sosionomiopintojesi vastapainoksi jotain ihan erilaista, niin saatavillasi on HAMKin vapaasti valittavien opintojen sekä ristiinopiskelun tarjonta.
Mikäli valmistuttuasi haluat toimia varhaiskasvatuksen sosionomina, sinun tulee suorittaa vähintään 60 opintopistettä varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogiikan opintoja. Tällöin sinun tulee valita seuraavat opinnot: Varhaiskasvatuksen arvot ja tietoperusta, Lapsen ja perheen osallisuus ja tuki varhaiskasvatuksessa, Lasten suojelu, Harjoittelu varhaiskasvatusympäristössä sekä suunnata opinnäytetyö varhaiskasvatuksen teemoihin.
Mikäli valmistuttuasi haluat suuntautua kouluhyvinvoinnin edistämisen tehtäviin (esimerkiksi koulusosionomi, kouluyhteisönohjaaja) suositellaan suoritettavaksi 60 opintopistettä seuraavia opintoja: Nuori kansalaisena, Lasten suojelu, Harjoittelu sosiaalityön ympäristössä (koulussa) ja suunnata opinnäytetyö liittyen kouluhyvinvoinnin teemoihin.
Hae opiskelemaan
Yhteishaku
Sosionomi (AMK), päivätoteutus, kevään yhteishaku
- Haku alkaa:
- Haku päättyy:
- Koulutus alkaa:Syksy 2025
- Opiskelupaikkoja:40, joista ensikertalaisille 32
Sosionomi (AMK), monimuotototeutus, kevään yhteishaku
- Haku alkaa:
- Haku päättyy:
- Koulutus alkaa:Syksy 2025
- Opiskelupaikkoja:60, joista ensikertalaisille 48
Haku kesken jääneen korkeakoulututkinnon perusteella, sosionomi (AMK)
- Haku alkaa:
- Haku päättyy:
- Koulutus alkaa:Kevät 2025
- Opiskelupaikkoja:1
Haku kesken jääneen korkeakoulututkinnon perusteella, sosionomi (AMK)
- Haku alkaa:
- Haku päättyy:
- Koulutus alkaa:Syksy 2024
- Opiskelupaikkoja:1
Haku avoimen amk:n opintojen perusteella, Sosionomi (AMK)
- Haku alkaa:
- Haku päättyy:
- Koulutus alkaa:Kevät 2025
- Opiskelupaikkoja:4
Haku avoimen amk:n opintojen perusteella, Sosionomi (AMK)
- Haku alkaa:
- Haku päättyy:
- Koulutus alkaa:Syksy 2024
- Opiskelupaikkoja:4
Erillishaku
Siirtohaku, Sosionomi (AMK), Hämeen amk
- Haku alkaa:
- Haku päättyy:
- Koulutus alkaa:Kevät 2025
- Opiskelupaikkoja:2
Muita tapoja, joilla voit aloittaa opinnot
Haluaisitko aloittaa tutkintoon johtavat opinnot, mutta yhteishakuun on aikaa, tai sinulla ei ole vaadittavaa pohjakoulutusta? Älä huoli, voit aloittaa opiskelun myös muilla tavoilla:
Polkuopinnot – avoimen ammattikorkeakoulun kautta tutkintoon
Polkuopiskelijana suoritat tutkintoon kuuluvia opintoja avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana, yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa. Kun olet suorittanut tarvittavan määrän opintoja vaadituilla arvosanoilla, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi ja jatkaa opintosi loppuun normaalisti.
Kolme syytä opiskella sosionomiksi!
Autat ihmisiä ja teet merkityksellistä työtä
Päiväsi ovat käytännönläheisiä ja monipuolisia
Runsaasti erilaisia työllistymismahdollisuuksia ja hyvä työllisyystilanne
Millaista opiskelu on?
Katso videoita koulutuksesta:
Seuraa meitä somessa!
Tutustu koulutuksen arkeen somekanavillamme:
Opiskelutavat
Päiväopiskelu
Monimuoto-opiskelu
Kampus
Sosionomikoulutuksen lähiopetus järjestetään Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksella.
Sinun näköisesi opinnot
Tutkintosi koostuu 210 opintopisteestä ja sisältää neljä peruselementtiä:
Ydinosaamiseen sisältyvät opintokokonaisuudet, eli moduulit, ovat tutkintosi ja ammattitaitosi perusta. Opinnot on suunniteltu tukemaan kehittymistäsi alasi ammattilaiseksi ja ne luovat vakaan pohjan tuleville, vapaammin valittaville opinnoille.
Sosionomin ydinosaamisen opinnot koostuvat osaamiskokonaisuuksista, joissa vahvistat sosionomin työssä tarvittavia ydintaitoja, kuten vuorovaikutus-, monikulttuurisuus-, palveluohjaus-, tutkimus- ja kehittämisosaamisen ja esihenkilötyön osaamista. Ydinopinnot ovat kaikille pakollisia opintojaksoja.
Osa tutkinnostasi muodostuu profiloivan osaamisen opinnoista, joiden avulla rakennat osaamistasi valitsemaasi suuntaan omien tavoitteidesi mukaisesti. Opinnot tarjoavat mahdollisuuden laajentaa, syventää ja täydentää ammatillista osaamista ja persoonallista kehittymistä.
Sosionomikoulutuksessa suoritat vähintään neljä profiloivaa moduulia koulutuksen opintokokonaisuuksista. Yhden sosionomikoulutuksen profiloivista moduuleista voi korvata vapaasti valittavilla opinnoilla.
Sosionomitutkintoon sisältyy 40 opintopistettä harjoittelua. 10 opintopistettä harjoitteluista toteutuu opetusmoduulien osina, 5 opintopisteen laajuisina. 30 opintopistettä toteutuu kahtena 15 opintopisteen harjoittelumoduulina. Toinen näistä on kaikille yhteinen, Sosiaalialan kehittäminen -harjoittelu 15 op. Toisen 15 opintopisteen harjoittelun opiskelija valitsee kahdesta vaihtoehdosta: Harjoittelu varhaiskasvatusympäristössä 15 op tai Harjoittelu sosiaalityön ympäristössä 15 op.
Harjoittelujaksosi ovat tärkeä osa ammatillista kasvuasi ja oppimisprosessiasi. Harjoitteluiden tavoitteena on kehittää vahvuusalueitasi, syventää osaamistasi ja saada valmiuksia työelämässä toimimiseen. Harjoitteluita voidaan tehdä erilaisissa sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen toimintaympäristöissä.
Harjoittelu on suunnitelmallista ja arvioitavaa ohjattua opiskelua. Ohjattuun harjoitteluun liittyy oppimista tukevia tehtäviä. Opiskelijan ohella suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin osallistuvat työyhteisön nimeämä ohjaaja sekä ohjaava opettaja.
Opinnäytetyö on opintojesi loppusuoralla tehtävä kehittämis- tai tutkimustyö, jonka tavoitteena on vahvistaa osaamistasi ja näyttää valmiuksiasi soveltaa kerryttämiäsi tietoja ja taitoja. Opinnäytetyö on laajuudeltaan 15 opintopisteen kokonaisuus, jonka aiheen valitset itse perustuen kiinnostukseesi ja urasuunnitelmiisi. Kannustamme valitsemaan yhdessä yrityksen, tai organisaation kanssa aiheen, jossa pääset ratkomaan aitoa ongelmaa, ja kehittämään siihen ratkaisun.
HAMKin opiskelijana voit muotoilla tutkinnostasi juuri sinulle sopivan. Voit valita erilaisia opintoja meiltä ja maailmalta, sekä suorittaa tutkintoon kuuluvia opintojasi erilaisin toteutustavoin.
Sosionomikoulutuksessa voit korvata osan tutkintoon kuuluvista ydin- tai profiloivista opinnoista vastaavilla CampusOnlinen tarjonnasta löytyvillä opintojaksoilla. Lisäksi voit valita tutkinnon vapaasti valittaviin opintoihin (max. 15 op) opintoja Yritteliään korkeakoulun, Design Factoryn, RUN-EU:n, vaihto-opintojen ja muiden korkeakoulujen tarjonnasta.
Tutustu tarkemmin koulutuksen sisältöön ja lue lisää opintojen suunnittelusta HAMKissa:
Opintoja meillä, muualla ja maailmalla
HAMKissa kehitämme uusia, innovatiisia opiskelutapoja. Tavoitteemme on tarjota sinulle monipuolinen osaaminen, jota voit kehittää haluamaasi suuntaan erilaisin tavoin. Toivomme, että voimme innostaa sinut kokeilemaan jotain ihan uutta!
Yritteliäs korkeakoulu
Yritteliäisyys on mahdollisuuksien tunnistamista, innovaatiokyvykkyyttä ja kykyä luoda uutta. Yritteliäässä korkeakoulussa opitaan yhdessä tekemisen ja kokeilemisen kautta!
Design Factory
DF on toiminta- ja oppimisympäristö, joka yhdistää yritykset, opiskelijat, opettajat ja tutkijat. Liity mukaan projekteihin, joissa kehität uusia ratkaisuja yhdessä muiden alojen opiskelijoiden kanssa!
RUN-EU -opinnot
HAMK on osa yhdeksän eurooppalaisen korkeakoulun muodostamaa RUN-Eurooppa-yliopistoa. Voit hyödyntää RUN-EU:n tarjoamia upeita mahdollisuuksia kansainvälisten opintokokemusten kerryttämiseen!
Vaihto-opinnot
Vaihto-opiskelu on ainutkertainen mahdollisuus tutkia maailmaa. Kannustamme kaikkia opiskelijoitamme hyödyntämään tilaisuuden ja lähtemään ulkomaille vaihtoon. Lähdethän sinäkin?
HAMKin opintotarjonta
Tarjoamme sinulle laajan valikoiman opintoja, joita voit valita osaksi tutkintoasi. Lisäksi voit valita osia muista HAMKin tutkinnoista. Voit myös hyödyntää aiemmin kertynyttä osaamistasi, esimerkiksi Partiosta!
Ristiinopiskelu
HAMKin opiskelijana sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoja myös muissa korkeakouluissa! Kyseessä on ristiinopiskelu, jonka tarkoituksena on, että voit opiskella omia tavoitteitasi tukevia kokonaisuuksia.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sosionomikoulutuksesta!
Aikaisempia korkeakouluopintoja ja muuta osaamista (esim. työkokemus) voidaan hyväksilukea tutkintoon soveltuvin osin. Opintojen ja osaamisen soveltuvuus opintoihin arvioidaan yksilöllisesti koulutuksessa.
Lähiopetuksen määrä riippuu siitä, missä koulutusmuodossa opiskelet. Päivätoteutuksessa opiskelet pääosin kampuksella 8–16 välillä. Opiskeluun sisältyy myös itsenäistä opiskelua. Monimuotokoulutuksen lähiopetusta on noin 4 arkipäivänä kuukaudessa Hämeenlinnan kampuksella tai verkon välityksellä ja itsenäistä opiskelua. Osa verkko-opiskelusta toteutetaan arki-iltaisin ennalta sovittuina aikoina.
Tutkintoon sisältyy 40 opintopistettä harjoittelua. Voit tehdä harjoittelun myös palkallisena. Harjoittelupaikan soveltuvuus varmistetaan etukäteen ohjaavalta opettajalta. Harjoittelun voi myös hyväksilukea (näyttö) aikaisemmalla soveltuvalla työkokemuksella.
Jäikö kysyttävää?
Jos haluat kysyä lisätietoa koulutuksesta, ota yhteyttä:
Jesse on tavoitettavissa maanantaista torstaihin.
Jos haluat kysyä lisää tähän koulutukseen hakemisesta, katso lisätietoa:
Nopeammin valmiiksi?
Onko ala sinulle jo tuttu ja olet kerryttänyt jo osaamistasi joko työn tai opintojen kautta? Haluatko suorittaa tutkinnon nopeasti valmiiksi? Vai kaipaisitko nopeaa päivitystä osaamiseesi? Tarjoamme sinulle perinteisen tutkinto-opiskelun rinnalla erilaisia mahdollisuuksia, joilla voit nopeuttaa tutkinto-opintojasi tai kerryttää juuri nyt tarvitsemaasi osaamista.
24 / 7 – opiskelun pikakaista
Voit nopeuttaa opintojasi hyödyntämällä ristiinopiskelun tarjontaa (esim. CampusOnline), suorittamalla kesäopintoja sekä hyväksilukemalla aikaisempaa osaamista tai korkeakouluopintoja sosionomitutkintoon. Keskustele opinto-ohjaajasi kanssa mahdollisuuksista suorittaa opintoja nopeutetusti.
Lue lisää HAMKin 24/7 -opiskelutavasta:
Muuntokoulutus
Muuntokoulutus on tarkoitettu sinulle, jolla on jokin näistä pohjakoulutuksista ja haluaisit opiskella uuden tutkinnon osaamistasi täydentämään: Artenomi (AMK) -tutkinto ohjaustoiminnan koulutusohjelmasta, Geronomi (AMK), Kuntoutuksen ohjaaja (AMK), Sairaanhoitaja (AMK), Terveydenhoitaja (AMK), Yhteisöpedagogi (AMK) -tutkinto tai sosiaalialan opistoasteen tutkinto, esimerkiksi sosiaalikasvattaja tai -ohjaaja.
Lue lisää muuntokoulutuksesta:
Täydennä osaamistasi!
Haluaisitko päivittää osaamistasi, tai oppia uutta, mutta et haluaisi sitoutua vuosiksi opiskeluun? Pohditko, olisiko opiskelua mahdollista pilkkoa, tai kokeilla, jotta tietäisit paremmin sopiiko opiskelu nykyiseen elämäntilanteeseesi?
Kokonaisen tutkinnon suorittamisen sijasta, voit opiskella ja oppia uutta monella eri tavalla. Tutustu HAMKin jatkuvan oppimisen tarjontaan, josta löydät monipuolisesti sekä lyhyitä, että pidempiä koulutuksia urapolkusi eri kohtiin.
Etsitkö jotain muuta?
Itselle sopivan koulutuksen valinta voi välillä olla haastavaa, varsinkin kun hyviä vaihtoehtoja riittää! Keräsimme sinulle vielä muutamia vaihtoehtoja samalta alalta, jos haluat tutustua myös muihin koulutuksiimme. Koko tarjontamme löydät koulutushaun kautta:
Hyvinvoinnin digitaaliset palvelut ja prosessit (Ylempi AMK)
Sosiaali- ja terveysala
90 opintopistettä
Kriisitilanteiden hallinta sosiaali- ja terveysalalla (Ylempi AMK)
Sosiaali- ja terveysala
90 opintopistettä
Kulttuuri- ja taidetoiminta hyvinvoinnin edistäjänä (Ylempi AMK)
Muotoilu
90 opintopistettä
Luontoympäristöt ja hyvinvoinnin edistäminen (Ylempi AMK)
Luonnonvara-alat ja biotalous
90 opintopistettä
Sairaanhoitaja (yrittäjyyspainotus), Forssa
Sosiaali- ja terveysala
210 opintopistettä
Sairaanhoitaja, Hämeenlinna
Sosiaali- ja terveysala
210 opintopistettä
Sairaanhoitaja, Valkeakoski
Sosiaali- ja terveysala
210 opintopistettä
Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (Ylempi AMK)
Sosiaali- ja terveysala
90 opintopistettä
Sosionomi
Sosiaali- ja terveysala
210 opintopistettä
Sosionomi, muuntokoulutus 90–120 op
Sosiaali- ja terveysala
210 opintopistettä
Terveydenhoitaja
Sosiaali- ja terveysala
240 opintopistettä
Terveydenhoitaja, muuntokoulutus 60 op
Sosiaali- ja terveysala
240 opintopistettä
Akuutti ja kiireetön avohoitotyö
Sosiaali- ja terveysala
5 opintopistettä
Akuutti-, päivystys- ja tehohoitotyö
Sosiaali- ja terveysala
5 opintopistettä
Akuuttihoitotyön erikoistumiskoulutus
Terveysala
30 opintopistettä
Asiakas- ja palveluohjauksen erikoistumiskoulutus
Sosiaali- ja terveysala
30 opintopistettä
Elvytystaitokoulutus
Sosiaali- ja terveysala
1 opintopistettä
Gerontologinen hoitotyö
Sosiaali- ja terveysala
5 opintopistettä
Gerontologinen hoitotyö
Sosiaali- ja terveysala
5 opintopistettä
Haavahoidon asiantuntija erikoistumiskoulutus
Terveysala
30 opintopistettä
Hoitotyön lähtökohdat, verkko-opintojakso
Sosiaali- ja terveysala
3 opintopistettä
INR- ja laskimoverinäytteenottokoulutus 2025
Sosiaali- ja terveysala