YAMK-tutkintoja kehittävä työelämäryhmä aloitti toimintansa
HAMK haluaa kehittää ylempiä ammattikorkeakoulututkintojaan tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa. Näin varmistetaan, että tutkinnot vastaavat työelämän muuttuviin tarpeisiin. Ryhmä kokoontui ensi kertaa pari viikkoa sitten.
Teksti ja kuva: Jaana Siljamäki
Hämeen ammattikorkeakoulun ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja kehittävä tiimi on kerännyt yhteen ryhmän, jossa on kymmenkunta edustajaa eri yrityksistä ja organisaatioista. Tarkoitus on kehittää HAMKin ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja (YAMK) aidossa vuorovaikutuksessa työelämän kanssa.
Ryhmän jäseniä saivat ehdottaa HAMKin YAMK-koulutukset, joita on yhteensä 13. Mukaan lähtivät mm. Konecranes, SSAB, Valio, Osuuspankki, Lundia, Viherympäristöliitto, Hämeenlinnan kaupunki, Tilitoimisto Rantalainen, Semat Group ja AFRY. Tavoitteena on täydentää ryhmää vielä sosiaali- ja terveysalan edustajalla. Ryhmän jäsenten on tarkoitus kokoontua muutaman kerran vuodessa. Jokaisella tapaamiskerralla on oma kehittämisteemansa.
Ryhmän toiminta polkaistiin käyntiin maaliskuussa työpajalla, jota oli fasilitoimassa myös Yle. Ryhmän jäsenet loivat yhteistä tulevaisuuskuvaa skenaariopelillä ja mm. kertoivat, millaista tulevaisuuden suunnittelua työpaikoilla tällä hetkellä tehdään.
Mainituksi tuli esimerkiksi se, että etenkin isoimmissa yrityksissä tulevaisuustyötä tehdään kaikilla sektoreilla. Lisäksi muutosjohtaminen on havaintojen mukaan aivan eri tasolla, kuin vielä muutama vuosi sitten ja muutosvauhtia pidettiin yleisesti ottaen kiivaana. Ympäristönäkökulmat, vihreä siirtymä ja energiakysymykset ovat yrityksissä ja yhteisöissä läpileikkaava, tulevaisuuden ennakointiin vaikuttava teema. Muutostyötä pidetään yrityksissä jopa elinehtona.
Muutostyötä pidetään yrityksissä jopa elinehtona.
YAMK-koulutuspäällikkö Katja Rönkkösen mukaan tilaisuus oli onnistunut ja osallistujat innokkaasti mukana. Fokus tulee alkulämmittelyn jälkeen olemaan tiiviimmin YAMK-koulutusten kehittämisessä.
”He pääsevät vaikuttamaan itse opetussisältöihin. Käytännössä he ensin perehtyvät kahteen YAMK-koulutusten yhteiseen opintokokonaisuuteen eli moduuliin ja vastaavat lomakkeella kysymyksiin. Ajatuksia puidaan vielä jälkeenpäin keskustelutilaisuudessa”, Rönkkönen kertoo.
Työelämän edustajat pääsevät puntaroimaan esimerkiksi sitä, miten koulutus näyttäisi tukevan suuntautumista tulevaan, oppimaan oppimista, työelämässä toimimista, eettisten ja kestävän kehityksen näkökulmien huomioimista tai kansainvälisyyttä.
Mikäli ryhmän toiminta kiinnostaa, halukkaat voivat olla yhteydessä Katja Rönkköseen. [email protected], puh. 0505745121