Hyppää sisältöön
Biokaasureaktori HAMKin biokaasulaboratoriossa

Biotekninen tutkimus ja analytiikkapalvelut

Tätä tarjoamme

Tarjoamme bioprosessien tutkimus- ja kehittämispalveluja, niihin liittyviä laboratorio- ja pilot-tason kokeellisia valmiuksia ja laboratorioanalytiikkaa.  Erityisosaamiseemme kuuluu biopohjaisten jäte- ja sivuvirtojen hyödyntäminen solubiomassan ja biokaasun tuotannossa sekä näiden bioprosessien ja tuoteratkaisujen kehittäminen kestävän biokiertotalouden edistämiseksi.

Tutkimme ja kehitämme bioprosesseja ja niihin pohjautuvia ratkaisuja biomateriaalien ja niiden raaka-aineiden kestävään tuotantoon. Kasvatamme bioreaktoreissa solubiomassaa, kuten bakteereja, mikroleviä ja sienirihmastoa jatkojalostettavaksi uusiksi biotuotteiksi eri teollisuusalojen sovelluksiin.

Tarjoamme monipuolista biokaasun tuotantoprosessien tutkimus-, kehitys- ja prosessiseurantapalvelua. Tutkimme eri prosessiteknologioita hyödyntäen mm.  syötemateriaalien biokaasun tuotantopotentiaalia sekä eri syötteiden ja prosessiolosuhteiden vaikutusta biokaasuprosessin käyttäytymiseen ja hallintaan. Tarjoamme myös kattavat analyysipalvelut biokaasulaitosten prosessihallinnan tarpeisiin.

Palvelut

Biotekninen tuotanto

Tutkimme arvokomponenttien tuottoa solujen, kuten bakteerien, mikrolevien ja sienirihmaston avulla hallituissa bioreaktorikasvatuksissa.

Selvitämme eri kasvuolosuhteiden (mm. lämpötila, ilmastus, valo, ravinteet, pH) vaikutusta haluttujen komponenttien ja biomassan tuottoon, koostumukseen ja ominaisuuksiin.

Analysoimme biomassan ja sen kasvatusalustan koostumusta, mm. sokerit, proteiinit, rasvahapot ja pigmentit, sekä eristämme näitä arvokomponentteja eri menetelmin, kuten suodattamalla, uuttamalla, haihduttamalla ja kuivaamalla. 

Erityisosaamistamme on erilaisten jäte- ja sivuvirtojen hyödyntäminen solubiomassan kasvualustana, ravinnelähteenä, ja tuotetun solubiomassan jatkojalostus arvotuotteiksi. Tapauskohtaisesti kiinnostus voi kohdistua terveellisten ruoka-aineiden, erilaisten materiaalien, biostimulanttien, kosmetiikan aineosien tai esim. biovärien tuotantoon.  

Bioteknistä solutuotantoa varten käytössämme on useita eri kokoisia ja eri tavoin varusteltuja reaktoreita, tilavuudeltaan välillä 0,5–20 litraa.  Tarjoamme näillä reaktoreilla toteutettavaa tutkimuspalvelua, jonka sisältö voidaan räätälöidä asiakaslähtöisesti. 

Ota rohkeasti yhteyttä, niin selvitetään yhdessä, miten biotekninen solutuotanto voisi parhaiten palvella juuri teidän tarvettanne!

Sienibiomassaa bioreaktorissa

Biokaasu- ja metaanituottopotentiaalin määrittäminen

Biokaasutuotantoa suunniteltaessa kuin myös varsinaisessa tuotantovaiheessa on usein tarve selvittää erilaisista syötteistä tai syöteseoksista saatavan biokaasun ja/tai metaanin määrää ja syötteen biohajoavuutta. Kiinnostus voi kohdistua myös biokaasuprosessin jo läpikäyneen mädätteen biokaasujäännöspotentiaalin selvittämiseen.  Näihin tarpeisin käytössämme on useita panosluonteisia laboratoriotason testilaitteistoja (AMPTS®, Automatic Methane Potential Test System) ja pitkäaikainen kokemus testien tekemisestä. 

Tarjoamme biokaasu- ja metaanituottopotentiaalin tutkimuspalvelua, sisältäen myös kuiva-aineen (TS, Total Solids) ja orgaanisen aineen (VS, Volatile Solids) määritykset. Nestemäisten näytteiden orgaanisen aineen määrityksessä käytössä on myös COD (Chemical Oxygen Demand) -analyysi.  Työhön voi sisältyä tutkittavan syötteen esikäsittelyä tai syötteiden seostamista, asiakkaan kanssa erikseen sovitusti.  Tutkimuspalvelun sisältöä voimme räätälöidä asiakaskohtaisesti.

Ota rohkeasti yhteyttä, niin selvitetään yhdessä, miten tämä panostoiminen tutkimusasetelma parhaiten palvelee juuri teidän tarvettanne!

Biokaasutuotannon prosessitutkimus

Biokaasulaitosten suunnittelu- ja mitoitusvaiheissa kuin myös biokaasureaktoreiden käynnistys- ja muutosvaiheiden hallitsemiseksi on usein tarve selvittää biokaasuprosessin käyttäytymistä mm. eri kuormitusarvoilla tai syöteseoksilla. Kiinnostusta voi olla myös selvittää erilaisten lisäaineiden vaikutusta, tai tutkimustarve voi kohdistua mädätteeseen, sen laatuun ja käyttömahdollisuuksiin. Jatkuvatoimisilla laboratoriotason biokaasureaktoreilla voidaan simuloida laitosmittakaavan olosuhteita ja saada arvokasta tietoa prosessikäyttäytymisestä, mm.  pH:n hallinnasta ja mahdollisista inhibitiotekijöistä. Näiden perustella saadaan määritettyä kyseisille syötteille sopiva kuormitustaso (OLR, organic loading rate; orgaaninen kuormitus) ja viipymäaika.     

Biokaasutuotannon prosessitutkimukseen käytössämme on monipuoliset reaktorivalmiudet, jotka palvelevat eri biokaasulaitosratkaisuja. Syötetyypin ja prosessin kuiva-ainetason mukaan tarjoamme erilaisia jatkuvatoimisia reaktorivaihtoehtoja seuraavasti:

  • Täyssekoitteiset CSTR (completely stirred tank reactor) reaktorit (3 x 5 litraa ja 10 litraa) märkäprosessitutkimukseen, kun syötteen/syöteseoksen kuiva-ainepitoisuus on alle 15 %
  • Sekoitusreaktori (200 litraa) puolikuiva/kuivaprosessointiin, kun syötteen/syöteseoksen kuiva-ainepitoisuus on max n. 20 % 
  • High-rate UASB (upflow anaerobic sludge blanket) -reaktorit (4 x 0,3 litraa ja 4 x 1 litraa) nestemäisten syötteiden käsittelyyn. 

Tarjoamme näillä reaktoreilla toteutettavan jatkuvatoimisen prosessin tutkimusta, joka sisältää pitkäkestoisen, yleensä vähintään kolmen kuukauden tutkimusjakson asiakkaan kanssa sovitun yksityiskohtaisen tutkimussuunnitelman mukaisesti. Tyypillisesti tähän sisältyy reaktorin tilan seuranta suorilla mittauksilla (biokaasun määrä ja laatu) sekä näytteenottojen kautta tehtävillä prosessianalyyseillä, joita ovat mm.  pH, haihtuvat rasvahapot (VFA), alkaliteetti,  ammoniumtyppi, TS ja VS. Tutkimustuloksia tarkastelemme jatkuvasti ja reagoimme mahdollisiin suunnitelmamuutostarpeisiin.  Työkokonaisuudesta järjestämme yleensä useita suunnittelu-, tilanne- ja tulospalavereja asiakkaan kanssa. 

Ota rohkeasti yhteyttä, niin selvitetään yhdessä, miten tämä jatkuvatoiminen biokaasuprosessitutkimus parhaiten palvelee juuri teidän tarvettanne!

Nainen täyttämässä bioreaktoria lietelantasyötteellä.

Biokaasulaitosten prosessianalyysit

Biokaasun tuotantoprosessin vakaan toiminnan ja täten jatkuvan tasaisen biokaasutuoton varmistamiseksi on usein tarve ottaa biokaasureaktorista prosessinäytteitä, joista tehtävillä laboratorioanalyyseillä saadaan arvokasta tietoa prosessin tilasta. Erityisen tärkeää tämä on muutostilanteissa, kuten uusien syötteiden käyttöönoton tai kuormitusmuutosten tapauksessa. Pitkäaikainen systemaattinen prosessiseuranta auttaa merkittävästi välttämään vakavia prosessihäiriötä, kun muutostilanteiden vaikutuksiin osataan ajoissa reagoida.         

Tarjoamme monipuoliset analyysipalvelut biokaasulaitosten prosessihallinnan tarpeisiin, mm.  prosessin pH ja alkaliteetti (puskurikyvyn mittari eli kyky neutraloida happoja), biokaasutuotannon hajoamisprosessin välituotteina muodostuvat haihtuvat rasvahapot (VFA, Volatile Fatty acids), ammoniakki ja liukoinen orgaaninen aines (CODsol, Chemical Oxygen Demand).  

Biokaasuprosessin hallinta alkaa jo syötteen hallinnalla. Tähän liittyviä keskeisiä analyysejä tarjonnassamme ovat mm.  kuiva-aine (TS), orgaaninen kuiva-aine (VS), COD, kokonaistyppi (Kjeldahl-N) ja hiili, osana CHNS/O-alkuaineanalyysiä. 

Ota rohkeasti yhteyttä, niin selvitetään yhdessä, miten näillä analyyseillä tai mahdollisesti muilla tarpeeseesi paremmin sopivilla analyyseillä, voisimme auttaa prosessihallinnan tai mädätteiden hyötykäytön tarpeissanne!

Ota yhteyttä

Yhteydenottolomake


Mahdollista yhteistyötämme varten, kuvaile palveluntarvettasi ja jätä yhteystietosi!
Nimesi(Required)
Haluan, että minuun otetaan yhteyttä
This field is for validation purposes and should be left unchanged.