
Tulevaisuuden oppimisympäristöt
Jatkuvan oppimisen edistämistä ammatillisessa koulutuksessa ja työelämässä
Kehitämme ratkaisuja ja toimintamalleja, jotka vahvistavat opettajien ja yritysten henkilöstön osaamista ja hyvinvointia, tukevat osaamisen johtamista ja hyödyntävät uutta teknologiaa oppimisen edistämiseen.
Jatkuvan oppimisen edistäminen koskettaa niin ammatillisen koulutuksen järjestäjiä kuin työelämän yrityksiä. Opettajien ja yritysten henkilöstön osaamisen vahvistamiseen tarvitaan uusia ja kestäviä ratkaisuja sekä digitaalisia oppimisympäristöjä. Sellaisia, jotka edistävät myös hyvinvointia, työn merkityksellisyyttä ja sitoutumista työhön.
Tuemme yrityksiä ja oppilaitoksia toimimaan innostavina ja osaamista edistävinä yhteisöllisinä oppimisympäristöinä. Jatkuvan oppimisen vahvistamiseksi kehitämme kyselyjä osaamisen ja oppimisympäristöjen tutkimukseen sekä luomme tutkimukseen perustuvia osaamisen johtamisen malleja. Lisäksi tuemme yrityksiä ja oppilaitoksia kokeilemaan ja hyödyntämään digitaalisia työkaluja – kuten tekoälyä, verkkoalustoja ja immersiivisiä oppimisratkaisuja – sujuvasti, vaikuttavasti ja pedagogisesti perustellusti oppimisen tukena.
Olemme oppimisen, pedagogiikan ja johtamisen asiantuntijoita. Koulutamme oppimisen tukemiseen ja osaamisen johtamiseen, mikä kattaa myös kohtaamisen taitojen, identiteetin, rakentavan tunneilmapiirin ja osallisuuden vahvistamisen työyhteisöissä. Vahvuutemme on laadullisissa ja määrällisissä tutkimusmenetelmissä, kuten kyselyt ja haastattelut, sekä niiden yhdistämisessä poikkileikkaus- ja pitkittäistutkimuksessa, kun tutkitaan esimerkiksi oppimista edistäviä ja haittaavia tekijöitä. Lisäksi olemme asiantuntijoita uusien digitaalisten työvälineiden käytössä, oppimisanalytiikassa sekä digitaalisten oppimisympäristöjen, kuten VR/XR-ympäristöjen kehittämisessä ja tutkimuksessa.
Tutkimus- ja kehittämistyöstämme hyötyvät ammatillisen koulutuksen ja opettajankoulutuksen järjestäjät, ammattikorkeakoulut ja yritykset työelämässä. Olemme aktiivisesti mukana sekä kansallisissa että kansainvälisissä tutkimusverkostoissa ja teemme tiivistä yhteistyötä työelämän sekä ammatillisen koulutuksen järjestöjen kanssa.
Fokusalueeseen kuuluvat seuraavat tutkimusryhmät:
- Työelämän oppimisympäristöt ja ammatillinen koulutus
- Digitaaliset oppimisympäristöt ja digipedagoginen osaaminen
- Älykkäät immersiiviset oppimisympäristöt – Kehitämme älykkäitä ja yksilölle personoituja virtuaalisia oppimiskokemuksia koulutus- ja perehdytyskäyttöön.
Hankkeemme

INKLU – Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta
Tavoitteenamme on, että kaikki ammatillisessa opinnoissa opiskelevat opiskelijat, erityisesti erityisen tervetulleisiin ryhmiin kuuluvat opiskelijat saavat yhdenvertaisesti tarvitsemansa tuen voidakseen hankkia tarvittavan osaamisen, suorittaa tutkinnon ja työllistyä.


KAI – Kielitietoinen tekoälyosaaminen vieraskielisten ammatillisessa koulutuksessa
Kehitämme tekoälyä hyödyntäviä pedagogisia malleja, jotka tukevat vieraskielisten opiskelijoiden suomen tai ruotsin kielen oppimista ammatillisessa koulutuksessa.

KOVA – Uutta ajattelua ammatillisen koulutuksen vaikuttavuuteen
Tavoitteenamme on kehittää tutkimusperustaisesti vaativan erityisen tuen vaikuttavuutta ja laatua ammatillisessa koulutuksessa.

Oodi Ohjaamojen ja oppilaitosten yhteistyölle
Yhteiskehittäminen näkyväksi -tapahtuma 13.5.2025 Tampereella Oodi-projektin kehittäjät ja asiantuntijat Ohjaamoista, oppilaitoksista, korkeakouluista ja niiden verkostoista kokoontuvat yhteiseen valtakunnalliseen tapahtumaan Tampereelle….

PEDAVERKOT – Jatkuvan oppimisen ja toimijuuden tuki yhdenvertaisuuden vahvistajana
Tuemme yhdenvertaisen osallistumisen mahdollisuuksia kehittämällä, kokeilemalla ja levittämällä uusia verkostoyhteistyön, ohjauksen ja tuen muotoja.

POKOT – Pienet osaamiskokonaisuudet jatkuvan oppimisen tukena
Vahvistamme ammatillisen koulutuksen toimijoiden kyvykkyyttä tuottaa joustavia ja työelämälähtöisiä osaamisratkaisuja, jotka vastaavat ammatillisen koulutuksen työelämäverkostojen tarpeisiin.

SILMU – Sitoutuminen opetustyöhön ja motiivit tulla opettajaksi
SILMU-tutkimushankkeen tavoitteena on kuvata opettajaopiskelijoiden motiiveja tulla opettajaksi erilaisissa opettajankoulutuskonteksteissa sekä suhteessa heidän taustoihinsa ja sitoutumiseen opettajan työhön.

TKIO – Tutkimus- kehittämis- ja innovaatiotoiminnan integrointi oppimiseen
TKIO-hankkeessa ammatilliset opettajakorkeakoulut etsivät yhdessä uusia ratkaisuja TKI-toiminnan ja oppimisen integroimiseen.

Utelias 2.0
Utelias 2.0 lisää opettajien osaamista mitä tulee XR-teknologioiden, oppimisanalytiikan, tekoälyn, sekä pelimoottorien käytön osaamiseen ja soveltamiseen opetustyössä.

UuviTila – Uudistavan viljelyn tietämyksen laajentaminen
Tavoitteenamme on vastata ruokateollisuuden ympäristötavoitteisiin kehittämällä uudistavan maanviljelyn koulutusta.

Vaikuttavat, kehittävät ja osaavat ammatilliset opettajat verkostoituneessa työssä
Ammatillisen koulutuksen kentällä ammatillinen opettaja on ässä! ACE-hankkeen keskiössä ovat vaikuttavat ja osaavat (Agentic, Competent, Effective) ammatilliset opettajat.
Ota yhteyttä



