
Kestävä rakennettu ympäristö
Ilmastokestävää ja resurssiviisasta rakentamista
Muutamme rakennettua ympäristöä kestävillä innovaatioilla ja käytänteillä, jotka vähentävät ympäristövaikutuksia, tukevat ilmastonmuutokseen sopeutumista ja luovat uutta kestävää liiketoimintaa. Edistämme muutosta kohti kestävää rakennettua ympäristöä monitieteisellä ja innovatiivisella tutkimuksella.
Ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnonvarojen kestävä käyttö ohjaavat rakennusalan siirtymää vähähiilisiin ja kiertotaloutta edistäviin ratkaisuihin. Samaan aikaan jatkuva kaupungistuminen luo paineita rakentaa joustavia ja monikäyttöisiä elinympäristöjä.
Kestävä rakennettu ympäristö koostuu uudelleenkäytettävästä ja vähähiilisiä materiaaleja hyödyntävästä rakennuskannasta, älykkäistä energiajärjestelmistä sekä rakennuksia ympäröivästä vihreästä infrasta, joka yhdistää tekniset rakenteet ja elinvoimaisen kasvillisuuden. Haluamme edistää systeemistä muutosta monitieteisellä ja innovatiivisella tutkimuksella tuottaen vaikuttavia tuloksia, jotka hyödyttävät sekä teollisuutta että julkisen sektorin toimijoita.
Tavoitteenamme on parantaa rakennetun ympäristön kokonaiskestävyyttä. Edistämme biopohjaisten materiaaliratkaisujen soveltamista rakennusteollisuudessa, uudistamme rakennusalan kiertotaloutta sekä tuemme toimijoiden siirtymistä kestävämpiin energiamuotoihin. Luonnon kantokyvyn vaaliminen on meille kunnia-asia. Näin parannamme sekä alan toimijoiden kykyä hillitä ilmastonmuutosta että valmiuksia vastata sen tuomiin haasteisiin.
Aihepiirin parissa työskentelevät tutkimusryhmämme ovat
- Kestävät energiajärjestelmät -tutkimusryhmä
- Puu- ja hybridirakenteet -tutkimusryhmä
- Pitkäaikaiskestävyyden tutkimusryhmä
- Teräsrakenteiden tutkimusryhmä
- Älykäs valmistus -tutkimusryhmä
- Kiertotalouden liiketoimintainnovaatiot -tutkimusryhmä
- Esteettömyyden tutkimusryhmä
- Kasvitekniset ratkaisut -tutkimusryhmä
Hankkeemme

Adaptiivinen, oppiva ja energiaviisas rakennus (ADRA)
Perinteiset rakennusautomaatiojärjestelmät sisältävät vain vähän älykästä ohjausta. ADRA-hankkeessa tavoitteenamme on kehittää rakennusten älyominaisuuksia lisääviä ratkaisuja sekä edistää niiden käyttöönottoa ja yleistymistä.

Biovärit – Väripaletti biopohjaisille väriaineille ja pigmenteille
BioColour-tutkimushankkeessa kehitetään uusia menetelmiä bioväriaineiden tuotantoon ja käyttöön. Tavoitteena on luoda bioväriaineiden “väripaletti”, joka sisältäisi niin keltaisia, punaisia, ruskeita, vihreitä, sinisiä kuin mustiakin värejä.


Datalla kiinteistöjen vähähiilisyyteen ja energiatehokkuuteen – DaKiVE
Kehitämme ja implementoimme älykkäitä ohjauksia, kuten IoT ja tekoälyä, julkisten kiinteistöjen, kuten koulujen ja toimistojen, energiatehokkuuden ja käyttäjäviihtyvyyden parantamiseksi, samalla tarjoten asiantuntevaa tietoa ja toimintamalleja Kanta-Hämeen alueen kiinteistöhallintaan.

DataMill – kestävää datan hallintaa yrityksille kaupunkirakenteessa
Tavoitteenamme on yhdistää eri rakenteista kerättyä dataa ja hyödyntää sitä päätöksenteossa, palvelujen parantamisessa ja infrastruktuurin kehittämisessä.

Digipurku – Digitaaliset ratkaisut rakennusten purkamisessa
Digipurku-hankkeessa tavoitteenamme on kehittää ja ottaa käyttöön rakennusten tehokasta purkamista ja kierrätystä edistäviä digitaalisia ratkaisuja tiedon keräämiseen, organisoimiseen ja kommunikointiin purkukohteista sekä niiden materiaaleista ja osista.

Energiaobservatorio – Rakennetun ympäristön aktiiviset energia-asiakkaat (ENO)
Energiaobservatorio-hankkeessa tuotamme kuluttajille monipuolisesti tietoa vähähiilisistä energiaratkaisuista. Kehitämme myös energiakarttapalvelua, jonka avulla kaupunkilaiset sekä yritykset voivat vertailla omiin kiinteistöihinsä sopivia energiatuontantomuotoja ja niiden kannattavuutta.

Hukkalämmöt hyötykäyttöön (Hukka)
Hukkalämmöt hyötykäyttöön (Hukka) -hankkeessa arvioimme hukkalämmön hyödyntämisen mahdollisuuksia ja pyrimme ratkomaan sen esteitä.

Kanta-Hämeen rakennetun ympäristön sopeutuminen ilmastonmuutokseen (ILMARA)
Kanta-Hämeen rakennetun ympäristön sopeutuminen ilmastonmuutokseen (ILMARA) -hankkeessa etsitään kantahämäläisen rakennetun ympäristön ilmastoresilienssiä vahvistavia ratkaisuja.

KAP – Kiertotalouden digitaaliset autonomiset palvelut
Kehitämme MORE-teollisuusalueen kiertotalouspalveluita asiakasystävällisemmäksi, tehokkaammaksi ja älykkäämmäksi hyödyntäen digitaalisia teknologioita.

Kaupunkituulivoima – käyttöönoton edellytykset ja kannattavuus (SMARTCITYWIND)
SMARTCITYWIND-hankkeessa selvitämme kaupunkituulivoiman käyttöönoton edellytyksiä. Keskitymme tuulisuuden selvittämiseen erilaisissa sijainneissa ja kiinteistötyypeissä.

Kestävät biopigmentit ja sideaineet (Biopigment)
Kestävät biopigmentit ja sideaineet (Biopigment) -hankkeessa edistämme väriaine- ja sideaineteollisuuden siirtymistä fossiilisista raaka-aineista uusiutuvien raaka-aineiden käyttöön.
Ota yhteyttä



