
Ihminen, teknologia ja muuttuva elinympäristö
Ihmiskeskeistä ja systeemistä teknologian ja elinympäristön kehittämistä
Vahvistamme ihmisen kyvykkyyksiä modernin teknologian avulla, jotta voimme vastata sosiaalisen, taloudellisen, teknologisen ja ekologisen elinympäristön muutoksiin. Samalla tuemme sopeutumista muutoksiin sekä ekologisesti kestävien, saavutettavien ja yhteisöllisyyttä vahvistavien ympäristöjen rakentumista – hyvän elämän edellytyksiä unohtamatta.
Tavoitteenamme on vahvistaa uusien teknologioiden avulla tiimien suorituskykyä, työn tuottavuutta, työhyvinvointia ja yritysten kilpailukykyä. Kehitämme ratkaisuja erityisesti kaupunkiympäristöihin, joissa asukkaiden muuttuvat tarpeet, teknologinen kehitys ja ympäristökysymykset luovat uudenlaisia haasteita ja mahdollisuuksia.
Edistämme tutkimuksellamme seuraavia asioita:
- Kehitämme viisi kansainvälisesti edelläkävijätason päälle puettavan teknologian innovaatiota, joilla on merkittävä liiketoimintapotentiaali eri toimialoilla – tavoitteenamme on saavuttaa nämä vuoteen 2030 mennessä.
- Edistämme ihmisten kanssa työskentelevien yhteistyörobottien käyttöönottoa yrityksissä 30 %:lla vuoteen 2030 mennessä, parantaen yritysten tuottavuutta ja kilpailukykyä
- Vahvistamme asukkaiden, hallinnon ja ympäristön välistä vuorovaikutusta ja yhteentoimivuutta viidellä kaupunkikehittämiseen liittyvällä projektilla tai kokeilulla vuoteen 2030 mennessä.
- Uudistamme tieteellistä ymmärrystä ihmisen ja teknologian vuorovaikutuksesta monitieteisen, empiirisen ja teoreettisen tutkimuksen keinoin – tarjoten perustaa ammattilaisten käytäntöjen ja koulutuksen kehittämiselle.
Toimimme yhteistyössä valmistavan teollisuuden, luonnonvara-alan, elintarvikealan, kaupan ja logistiikan, hyvinvoinnin, kaupunkisuunnittelun, puolustuksen ja e-urheilun aloilla. Kehitämme toimintaa yhdessä erilaisten yritysten, kuntien, yhteisöjen ja loppukäyttäjien kanssa.
Hyödynnämme tutkimuksessamme ihmiskeskeistä ja systeemistä muotoilua sekä kokeiluihin perustuvaa kehittämistä. Luomme hyödyllistä ja ihmisen toimintaa tukevaa teknologiaa ja ympäristöä – yhdessä sidosryhmien ja loppukäyttäjien kanssa.
Haluamme vahvistaa ihmisen kyvykkyyksiä neljällä alueella:
- Sosiaalinen kyvykkyys ja vuorovaikutus – älytekstiilien avulla
- Fyysinen kyvykkyys ja työhyvinvointi – päälle puettavien robottien avulla
- Kyvykkyys työn tuottavuuteen ja suorituskykyyn – yhteistyörobottien tukemana
- Kyvykkyys hallinnoida ja kehittää skaalautuvasti rakennettua ympäristöä ja sen systeemistä muutosta
Fokusalueeseen kuuluvat seuraavat tutkimusryhmät:
- Future Wearables Lab
- Robotiikka työelämän älykkään uudistamisen tukena
- Skaalautuva kaupunki
Hankkeemme

Alaraajoja avustavan eksoskeletonin kehittäminen metsänhoitotehtäviin (EXO FOREST)
Kehitämme EIP-hankkeessamme alaraajoja tukevaa eksoskeletonia, joka keventää taimikonhoidon fyysistä kuormitusta ja parantaa työn tuottavuutta.

Ilmastokestävät pientaloalueet
Tonttikokojen pienentyminen, kerrosneliöiden maksimointi sekä pihateiden ja pysäköintipaikkojen määrän lisääntyminen ovat johtaneet kasvillisuuden merkittävään vähentymiseen. Ilmastokestävät pientaloalueet (ILPI) -hankkeessa halutaan löytää ne kynnysarvot, joilla tiivistämistä voidaan tehdä siten, että pientaloalueiden kasvipeitteisyys säilyy.

Puettava teknologia kestävän ruokajärjestelmän ja yrittäjien tukena – EXO AGRI
Kehitämme eksoskeletonien eli puettavien robottien käyttöä maatalous- ja puutarha-alalla parantaaksemme työn tuottavuutta ja vähentääksemme työkuormitusta, luoden samalla uusia teknologia-avusteisia työtapoja ja arviointimalleja.

Robo CO. – Robotit ja tekoäly tulevaisuuden työkaverina
Robo CO. – Robotit ja tekoäly tulevaisuuden työkaverina -hankkeessa kehitämme opetus- ja ohjaushenkilöstön robotiikan ja tekoälyn osaamista täydennyskoulutusten kautta.


Taimistotuotteita ennallistamiseen ja luonnon monimuotoisuuden tukemiseen
Keskitymme hankkeessa kehittämään taimituotantoa ja viheralan käytäntöjä tukemaan luonnon monimuotoisuutta ja ekologista ennallistamista. Painotamme hankkeessa erityisesti lehtokasvillisuutta. Tavoitteena on lisätä paikallisten luonnonkasvien saatavuutta ja jäljitettävyyttä sekä kehittää ennallistamiseen soveltuvia taimituotteita


Viheralan käytännöt ja luontopohjaiset ratkaisut
Hankkeen tavoitteena on tunnistaa luontopohjaisten ratkaisujen hyödyntämiseen vaikuttavia päätöksentekoketjuja ja henkilöitä kunnallisessa päätöksenteossa. Lisäksi hankkeessa tarjotaan tunnistettuihin haasteisiin suunnattua koulutusta ja luontopohjaisten ratkaisujen hyödyntämistä tukevaa materiaalia.
Ota yhteyttä



Alireza Zourmand
Principal Research Scientist, tenure track
HAMK Tech

