
Maaperä kestävän elinkeinon perustana
Tutkimuspohjaisia ratkaisuja maaperän ylläpitämiin ja tarjoamiin ekosysteemipalveluihin
Haluamme olla edelläkävijöitä yhdessä elinkeinoelämän kanssa yhdistämällä luonnon maaperän ja erilaisten tuotteistettujen kasvualustojen käyttöä maankäytön eri muodoissa. Tätä tavoitetta varten tutkimme maaperän biologisia prosesseja ja niiden yhteyttä maan rakenteeseen sekä hiilen ja ravinteiden kiertoon. Kehitämme myös digitaalisia ratkaisuja, jotka auttavat arvioimaan toimenpiteiden vaikutuksia maan kasvukuntoon, hiilensidontaan ja biologisen monimuotoisuuden säilymiseen.
Maaperän potentiaali kestävän elinkeinon perustana fokusalue jakautuu kahteen kasvavaan tutkimusryhmään, joiden välinen yhteistyö on aktiivista ja toisiaan tukevaa.
- Maaperän prosessit kestävässä arvoketjussa
- Digitaaliset ratkaisut biotalouden päätöksenteossa
Tutkimusryhmämme keskittyvät maaperän kasvukuntoon ja kestävään maankäyttöön, joissa maan mikrobien ja pieneliöiden rooli on keskeinen. Tavoitteenamme on kehittää ratkaisuja, jotka tukevat ravinteiden kierrätystä, hiilensidontaa ja maaperän kasvukuntoa sekä auttavat maankäyttäjiä optimoimaan toimintaansa ympäristön ja tuottavuuden näkökulmasta. Haluamme olla soveltavan tutkimuksen kärjessä ja tarjota työkaluja, joiden avulla eri maankäyttömuodot ja elintarvikeketju voivat siirtyä entistä kestävämpään ja tehokkaampaan toimintamalliin.
Yhteistyö elinkeinoelämän ja tutkimuslaitosten kanssa on olennainen osa työtämme. Tuemme yritysten tuotekehitystä ja tarjoamme dataan perustuvia ratkaisuja viljelyn ilmastovaikutusten arviointiin ja hallintaan. Kasvavien tuotantovaatimusten ja tiukentuvien päästövähennystavoitteiden vuoksi maa- ja metsätalous ja yritykset tarvitsevat uudenlaisia työkaluja kestävämmän tuotantoketjun saavuttamiseksi. Esimerkiksi maidon ja viljan tuotannossa siirrytään kohti hiilineutraaleja ratkaisuja, ja tämä muutos heijastuu koko tuotantoketjuun.
Digitalisaatio ja datan hyödyntäminen ovat avainasemassa. Kehitämme mittausjärjestelmiä ja digitaalisia alustoja, joiden avulla voidaan seurata maaperän tilaa, hiilensidontaa ja viljelyn vaikutuksia ympäristöön. Näitä tietoja voidaan käyttää päätöksenteossa, resurssitehokkuuden parantamisessa ja uusien liiketoimintamallien kehittämisessä. Olemme mukana rakentamassa esimerkiksi Pelto-observatoriota, joka tarjoaa reaaliaikaista mittausdataa maaperän muutoksista.
Tutkimuksemme yhdistää eri alojen asiantuntijoita, ja pitkäjänteinen yhteistyö niin Ilmatieteen laitoksen, Baltic Sea Action Groupin kuin elintarvikealan yritysten kanssa varmistaa, että kehittämämme ratkaisut ovat käytännönläheisiä ja skaalautuvia. Yrityskumppanimme ovat mukana kehittämässä digitaalisia rajapintoja ja menetelmiä, jotka auttavat maankäyttösektorin toimijoita siirtymään kohti ilmastoystävällisempää toimintaa.
Hankkeemme

Automaattinen menetelmä nurmibiomassan määrän arviointiin, seurantaan ja ennustamiseen – PUNURMIO
Kehitämme valtakunnallisessa EIP-hankkeessamme menetelmää, jolla viljelijät voivat puhelimen kameran ja paikallisen datan avulla automaattisesti arvioida ja ennustaa nurmibiomassan kasvua. Tavoitteena on parantaa nurmen satomääriä, vähentää maataloustuotteiden hiilijalanjälkeä ja tukea ilmastoviisasta maidon ja lihan tuotantoa.

CAgriLab – Virtuaalinen living lab -alusta tiedon jakamiseen ja uudistavan maatalouden sopeuttamiseen
Perustamme kansainvälisessä hankkeessa virtuaalisen Living Lab -alustan, joka edistää tiedonvaihtoa maataloudessa. Alusta tukee yhteistyötä ja tiedon jakamista auttaen viljelijöitä omaksumaan ja mukauttamaan uudistavan maatalouden menetelmiä maaperän kasvukunnon parantamiseksi sekä kestävän maatalouden edistämiseksi.

Digi4CSA – Ilmastoviisasta maataloutta tukevat digitaaliset ratkaisut
Suomen Akatemian rahoittamassa Digi4CSA -hankkeessa pyritään rakentamaan digitaalinen ratkaisu arvioimaan ja seuraamaan ilmastoviisaan maatalouden (CSA) ympäristö- ja talousvaikutuksia. Ratkaisu auttaa sidosryhmiä päätöksenteossa ja CSA:n tulosten seuraamisessa.

Digitaalinen kaupunkihiili 2.0 Kanta-Häme
Selvitämme Digitaalinen kaupunkihiili 2.0 -tuplahankkeessa millaista uutta ja täydentävää dataa sekä menetelmäsuosituksia kaupunkien vähähiilisyystyön tueksi voidaan tuottaa rakennettujen luontoympäristöjen hiilinielujen osalta.

FUN-C
Hankkeen tavoitteena on tuottaa lisää tietoa ja tapoja ennustaa, miten maaperän sieniyhteisöt ja niiden kemiallinen rakenne vaikuttavat metsämaan mikrobihiilen määrään ja orgaanisen aineksen kertymiseen metsämaahan

Kaupalliset kasvualustat mikrobien temmellyskenttänä
Hankkeessa tarkastellaan, miten erilaiset tuotteistetut kasvualustat vaikuttavat mikrobiyhteisöihin ja niiden ekosysteemipalveluihin. Hanke yhdistää maaperäekologian tietämyksen puutarha- ja viheralan käytännön ongelman tutkimiseen ja kuvaa tuotteistettujen, puhtaiden kasvualustojen tarjoamaa elinympäristön merkitystä mikrobeille ja muille pieneliöille.

Maatalousmaan hiilivarastoa kerryttävien toimenpiteiden vaikutus maaperän biodiversiteettiin
Hankkeessa tutkitaan, miten muokkaavat toimet vaikuttavat maan mikrobeihin ja maaperäeläimiin sekä niiden monimuotoisuuteen ja aktiivisuuteen. Tutkimuksessa selvitetään myös haitallisten ja hyödyllisten mikrobien ja maaperäeläinten suhteiden muutoksia sekä tämän muutoksen vaikutusta maan muru- ja huokosrakenteisiin.

Peltomaan prosessit hiilensidontatoimien kohdentamisen pohjana
Hanke edistää hiilineutraaliustavoitetta 2035 tuottamalla tietoa maan ominaisuudet huomioivista menetelmistä orgaanisen aineksen ja siten hiilen kerryttämiseksi sekä maan hiilen hävikin vähentämiseksi.

Smart Food Security – FoodSec
Hankkeessa integroidaan synteettisen biologian tuntemusta ja solupohjaisen maatalouden menetelmiä tulevaisuuden ruokaturvan edistämiseen. Poikkileikkaavia teemoja hankkeessa ovat digitalisoidut mittaukset ja kestävään ruokaturvaan liittyvistä prosesseista kerätyn mittausdatan analysointi.
Ota yhteyttä

