Hyppää sisältöön
Henkilö työskentelee laboratoriovälineiden kanssa
Etusivu Tutkimus SmartBio Kestävä ja innovatiivinen biotuotanto 

Kestävä ja innovatiivinen biotuotanto 

 

Moderneja biotekniikan mahdollisuuksia ja kestävää biokiertotaloutta ja raaka-ainetutotantoa

Kehitämme biokiertotaloutta ja tulevaisuuden kestävää raaka-ainetuotantoa ja uudistamme bioalan liiketoimintaa kehittämällä kestäviä tuotantotapoja ja kiertotalousratkaisuja biotekniikkaa ja älykkäitä teknologioita hyödyntäen. Tavoitteenamme on löytää merkittäviä uusia avauksia ja sovelluksia, jotka tähtäävät elinkeinoelämän vihreään siirtymään.

Tutkimusryhmämme kehittävät luonnonvarojen kestävää käyttöä ja kiertotaloutta edistäviä ratkaisuja. Kuljemme askeleen edellä tarttuen ajankohtaisiin ja tuleviin haasteisiin. Monipuolinen tutkimusinfrastruktuurimme mahdollistaa innovatiivisten ratkaisujen kehittämisen. Laaja asiantuntijaverkostomme ja sidosryhmäyhteistyö varmistavat kehitystyömme tulosten kustannustehokkaan käytäntöön viemisen. 

Tuotamme biopohjaisia materiaaleja ja raaka-aineita sivuvirroista ja bioteknisesti mm. ruoka-, kosmetiikka-, terveystuote- ja tekstiiliteollisuuden käyttöön. Kehitämme ja käytämme uusimpia teknologioita biokaasun tuotannossa ja tutkimme niiden soveltuvuutta erilaisten jätesyötteiden prosessointiin. Kehitämme kestävää sisäviljelyä, jossa keskeisessä asemassa ovat kestävästi tuotetut ja kierrätettävät kasvualustamateriaalit, ravinteiden-, energian- ja vedenkäytön minimointi sekä mikrobiologiset prosessit ja biopohjaiset yhdisteet sadontuotannon tehostajina. 

Digitaalisuudella ja datan hyödyntämisen älykkäillä ratkaisuilla on keskeinen rooli työssämme. Hyödynnämme mm. IoT:n ja tekoälyn tuomia mahdollisuuksia kestävän ja innovatiivisen biotuotannon seurantaan, kehittämiseen ja sen prosessien optimointiin. Digitalisaatio ja tekoäly avaavat uusia mahdollisuuksia tuotantoprosessien ja elintarvikkeiden laadun parantamiseksi, ja biohajoavat sekä älykkäät pakkaukset auttavat vähentämään ruokahävikkiä. Rakennamme kestävämpää tulevaisuutta yhdessä yritysten ja yhteiskunnan kanssa. 

Kestävä bioraaka-ainetuotanto ja biotekniikka -fokusalue jakautuu viiteen kasvavaan tutkimusryhmään, joiden välinen yhteistyö on aktiivista ja toisiaan tukevaa. Tutkimusryhmät ovat:

  • Biomanufacturing and Biointelligent Systems 
  • Bioraaka-aineiden tuotanto ja prosessit 
  • Kehittyvä ja kestävä sisäviljely 
  • Kehittyvä ruokajärjestelmä 
  • Tulevaisuuden kestävät materiaalit 

Hankkeemme

Biokaasua hiiliviisaasti ja ravinteet kiertoon Kanta-Hämeessä (BioKanta)

BioKanta-hankkeen tavoitteena on edistää biokaasuinvestointien onnistunutta toteutumista Kanta-Hämeen alueella. Hankkeessa tehdään eri kokoluokan ja eri syötteisiin pohjautuvien biokaasuratkaisujen tarkasteluja, laaditaan ohjeistusta laitosinvestointeja harkitseville ja tuotetaan tutkimustietoa maatilamittakaavan prosessointiratkaisuista ravinteiden ja hiilenkierron edistämiseksi.

Hävikki minimiin, lisäarvo maksimiin (HÄMILIS)

HÄMILIS-hanke luo uutta ajattelua ja yhteistyötä pk-yritysten kasvun tukemiseksi kiertotalouden periaatteita hyödyntäen. Käyttämällä ja hyödyntämällä sivuvirtoja tehokkaasti, Kanta- ja Päijät- Hämeen elintarvikealan toimijat voivat vähentää ympäristövaikutuksiaan, lisätä kannattavuuttaan ja osallistua kestävän kehityksen edistämiseen.

Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun (Kasvis-TKI)

Edistämme Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeessa uudenlaisten kasvistuotteiden tarjontaa tuottamalla tietoa ja reseptiikkaa koko kasvisketjun käyttöön ja muodostamalla uusia yhteistyöverkostoja.

Kotimaiset bioraaka-aineet terveys- ja hyvinvointituotteissa

Kehitämme ja tutkimme menetelmiä kotimaisten sivuvirtojen prosessointiin sekä bioraaka-aineiden, kuten viljeltyjen kasvien, sienten ja levien tuottoon ja prosessointiin. Näitä raaka-aineita tutkimme ja hyödynnämme kosmetiikan ja farmaseuttisten tuotteiden kehityksessä.

Puutarhuri ojentaa porkkananippua kohti kameraa.

Lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin (LuomuOPE)

LuomuOPE on valtakunnallinen kehittämis- ja koulutushanke, jonka tavoitteena on, että jokainen ruokaketjun opiskelija saisi perustiedot luomusta. Kehitystyö tapahtuu opettajille suunnattujen teemakoulutusten sekä koulutusalojen välisen ja koulutusalojen sisäisen yhteistyön kautta. Hankkeeseen osallistuvat opettajat saavat tietoa, tukea ja käytännön työvälineitä luomun integroimiseksi omaan opetukseensa.

Bioreaktori lähikuvassa

Smart Systems and Biotechnology Center (RRF SmartBio)

Tähtäämme tulevaisuuden osaajien koulutus- ja osaamistason varmistamiseen. Tutkimusinfrastruktuuria kehittämällä parannamme valmiuksiamme biomassojen ja sivuvirtojen kokonaishyödyntämisketjuun liittyvässä tutkimuksessa ja tutkimuspalvelutarjonnassa.

Ota yhteyttä