
Kestävä ja innovatiivinen biotuotanto
Moderneja biotekniikan mahdollisuuksia ja kestävää biokiertotaloutta ja raaka-ainetutotantoa
Kehitämme biokiertotaloutta ja tulevaisuuden kestävää raaka-ainetuotantoa ja uudistamme bioalan liiketoimintaa kehittämällä kestäviä tuotantotapoja ja kiertotalousratkaisuja biotekniikkaa ja älykkäitä teknologioita hyödyntäen. Tavoitteenamme on löytää merkittäviä uusia avauksia ja sovelluksia, jotka tähtäävät elinkeinoelämän vihreään siirtymään.
Tutkimusryhmämme kehittävät luonnonvarojen kestävää käyttöä ja kiertotaloutta edistäviä ratkaisuja. Kuljemme askeleen edellä tarttuen ajankohtaisiin ja tuleviin haasteisiin. Monipuolinen tutkimusinfrastruktuurimme mahdollistaa innovatiivisten ratkaisujen kehittämisen. Laaja asiantuntijaverkostomme ja sidosryhmäyhteistyö varmistavat kehitystyömme tulosten kustannustehokkaan käytäntöön viemisen.
Tuotamme biopohjaisia materiaaleja ja raaka-aineita sivuvirroista ja bioteknisesti mm. ruoka-, kosmetiikka-, terveystuote- ja tekstiiliteollisuuden käyttöön. Kehitämme ja käytämme uusimpia teknologioita biokaasun tuotannossa ja tutkimme niiden soveltuvuutta erilaisten jätesyötteiden prosessointiin. Kehitämme kestävää sisäviljelyä, jossa keskeisessä asemassa ovat kestävästi tuotetut ja kierrätettävät kasvualustamateriaalit, ravinteiden-, energian- ja vedenkäytön minimointi sekä mikrobiologiset prosessit ja biopohjaiset yhdisteet sadontuotannon tehostajina.
Digitaalisuudella ja datan hyödyntämisen älykkäillä ratkaisuilla on keskeinen rooli työssämme. Hyödynnämme mm. IoT:n ja tekoälyn tuomia mahdollisuuksia kestävän ja innovatiivisen biotuotannon seurantaan, kehittämiseen ja sen prosessien optimointiin. Digitalisaatio ja tekoäly avaavat uusia mahdollisuuksia tuotantoprosessien ja elintarvikkeiden laadun parantamiseksi, ja biohajoavat sekä älykkäät pakkaukset auttavat vähentämään ruokahävikkiä. Rakennamme kestävämpää tulevaisuutta yhdessä yritysten ja yhteiskunnan kanssa.
Kestävä bioraaka-ainetuotanto ja biotekniikka -fokusalue jakautuu viiteen kasvavaan tutkimusryhmään, joiden välinen yhteistyö on aktiivista ja toisiaan tukevaa. Tutkimusryhmät ovat:
- Biomanufacturing and Biointelligent Systems
- Bioraaka-aineiden tuotanto ja prosessit
- Kehittyvä ja kestävä sisäviljely
- Kehittyvä ruokajärjestelmä
- Tulevaisuuden kestävät materiaalit
Hankkeemme

Arvokasta kasvintuotantoa uudella toimialalla (Plant factories)
Selvitämme mahdollisuuksia tuottaa kasvitehtaissa korkearavinteisia syötäväksi kelpaavia kasveja.

Biokaasua hiiliviisaasti ja ravinteet kiertoon Kanta-Hämeessä (BioKanta)
BioKanta-hankkeen tavoitteena on edistää biokaasuinvestointien onnistunutta toteutumista Kanta-Hämeen alueella. Hankkeessa tehdään eri kokoluokan ja eri syötteisiin pohjautuvien biokaasuratkaisujen tarkasteluja, laaditaan ohjeistusta laitosinvestointeja harkitseville ja tuotetaan tutkimustietoa maatilamittakaavan prosessointiratkaisuista ravinteiden ja hiilenkierron edistämiseksi.

Elintarvikeinsinööri (AMK) -kouluttajien yhteisen verkko-opetuksen tarjonnan lisääminen sekä alan profilointityö (eVerkosto)
eVerkosto-hanke kehittää elintarvikealan insinöörikoulutuksen laatua, tehokkuutta ja innovaatioita yhdessä siten, että toimenpiteet vastaavat työelämän tarpeisiin muutoskyvykkäästi ja resurssiviisaasti.

Hävikki minimiin, lisäarvo maksimiin (HÄMILIS)
HÄMILIS-hanke luo uutta ajattelua ja yhteistyötä pk-yritysten kasvun tukemiseksi kiertotalouden periaatteita hyödyntäen. Käyttämällä ja hyödyntämällä sivuvirtoja tehokkaasti, Kanta- ja Päijät- Hämeen elintarvikealan toimijat voivat vähentää ympäristövaikutuksiaan, lisätä kannattavuuttaan ja osallistua kestävän kehityksen edistämiseen.

Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun (Kasvis-TKI)
Edistämme Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hankkeessa uudenlaisten kasvistuotteiden tarjontaa tuottamalla tietoa ja reseptiikkaa koko kasvisketjun käyttöön ja muodostamalla uusia yhteistyöverkostoja.

Kestävät biopigmentit ja sideaineet (Biopigment)
Kestävät biopigmentit ja sideaineet (Biopigment) -hankkeessa edistämme väriaine- ja sideaineteollisuuden siirtymistä fossiilisista raaka-aineista uusiutuvien raaka-aineiden käyttöön.

Kierto- ja puutarhatalouden osaamiskeskittymä (Hortianna)
Kokoamme HAMKin Lepaan kampukselle kierto- ja puutarhatalouden osaamiskeskittymää, jonka avulla tavoittelemme yhdessä yritysten ja muiden toimijoiden kanssa uusia kiertotalouteen perustuvia innovaatioita.

Kotimaiset bioraaka-aineet terveys- ja hyvinvointituotteissa
Kehitämme ja tutkimme menetelmiä kotimaisten sivuvirtojen prosessointiin sekä bioraaka-aineiden, kuten viljeltyjen kasvien, sienten ja levien tuottoon ja prosessointiin. Näitä raaka-aineita tutkimme ja hyödynnämme kosmetiikan ja farmaseuttisten tuotteiden kehityksessä.

Lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin (LuomuOPE)
LuomuOPE on valtakunnallinen kehittämis- ja koulutushanke, jonka tavoitteena on, että jokainen ruokaketjun opiskelija saisi perustiedot luomusta. Kehitystyö tapahtuu opettajille suunnattujen teemakoulutusten sekä koulutusalojen välisen ja koulutusalojen sisäisen yhteistyön kautta. Hankkeeseen osallistuvat opettajat saavat tietoa, tukea ja käytännön työvälineitä luomun integroimiseksi omaan opetukseensa.

Marjojen kastelulannoituksen hallinnalla minimoidaan ravinnevalumat tunneli- ja kausihuonetuotannossa
Hankkeessa kehitetään lannoituskastelun menetelmiä ja käytäntöjä tunneli- ja kausihuoneviljelmille sekä tuottajille, jotka suunnittelevat marjantuotannon aloittamista niissä. Käytännön koeviljelyillä ja mittauksilla tutkitaan, miten kastelulannoituksen ajoitusta ja määrää voidaan optimoida, jotta ravinnevalumat minimoituvat.

Smart Systems and Biotechnology Center (RRF SmartBio)
Tähtäämme tulevaisuuden osaajien koulutus- ja osaamistason varmistamiseen. Tutkimusinfrastruktuuria kehittämällä parannamme valmiuksiamme biomassojen ja sivuvirtojen kokonaishyödyntämisketjuun liittyvässä tutkimuksessa ja tutkimuspalvelutarjonnassa.

Teollisuusvesistä biokaasua ja arvokomponentteja (Vesitar)
Edistämme kiertotaloutta selvittämällä mahdollisuuksia hyödyntää teollisen tuotantoiminnan sivu- ja jätevesistä saatavia arvokomponentteja, ja orgaanista ainesta mm. biokaasun ja mikrolevien tuotannossa.
Ota yhteyttä



