Avoin julkaiseminen ja TKI-viestintä
Avoin julkaiseminen ja TKI-viestintä edistävät keskustelua
Tutkimuksen avoin kulttuuri edistää keskustelua tieteen soveltamisesta ja tarjoaa avauksia yhteiskunnan hyödynnettäväksi. Lisäksi avoin julkaiseminen ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatioviestintä (TKI-viestintä) vahvistavat tiedon luotettavuuden arviointia ja luottamusta tieteeseen ja tutkimukseen.
Tuemme ja kannustamme korkeakouluyhteisöämme monin eri tavoin avoimen julkaisemisen ja TKI-viestinnän kysymyksissä. Noudatamme yhteisiä hamkilaisia käytänteitä ja suosituksia, jotka perustuvat valtakunnallisiin ja kansainvälisiin suosituksiin.
Avoin julkaiseminen HAMKissa
Suosimme avoimia, open access (OA) -julkaisupaikkoja ja ohjeistamme henkilökuntaamme sekä hankekumppaneitamme valitsemaan ensisijaisesti open access -vaihtoehtoja. Open access eli avoin julkaiseminen tarkoittaa sitä, että julkaisu on avoimesti verkossa kenen tahansa luettavissa. Autamme julkaisijoita laadukkaiden OA-julkaisupaikkojen löytämisessä ja ohjaamme välttämään ns. saalistajajulkaisuja. Suurin osa hamkilaisten julkaisuista on julkaistu avoimesti. Lisätietoja hamkilaisten julkaisuista on Tiede ja tutkimus –verkkopalvelussa.
Omat julkaisumme (HAMK Unlimited, HAMK Beat ja e-julkaisut Theseuksessa ja Issuu-palvelussa) ovat avoimesti verkossa kenen tahansa luettavissa.
Pyrimme tukemaan julkaisemisen avoimuutta myös rinnakkaistallentamalla mahdollisimman monet julkaisut omaan julkaisuarkistoomme, jossa julkaisut ovat avoimesti verkossa kenen tahansa luettavissa. Priorisoimme rinnakkaistallennuksessa maksumuurin takana olevat ei-avoimet julkaisut, jotka rinnakkaistallennamme, jos alkuperäiset julkaisijat sen sallivat.
Huomioimme keskeisimmät avoimen julkaisemisen linjaukset ja suositukset, kuten esimerkiksi tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjauksen ja tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden suosituksen tutkimusorganisaatioille. Avoimuuden periaatteidemme mukaisesti edellytämme hamkilaisilta avointa julkaisemista aina kun se on mahdollista.
Avoin TKI-viestintä HAMKissa
Yleisin TKI-viestintämme muodoista on hankkeisiin liittyvä viestintä. Pyrimme tuomaan tutkimustulokset ja -menetelmät esiin mahdollisimman avoimesti ja saavutettavasti, jotta tutkittu tieto olisi helposti kohderyhmien löydettävissä ja yhteiskunnan hyödynnettävänä. Lisäksi haluamme viestinnällämme edistää keskustelua tieteestä ja tutkimuksesta ja lisätä luottamusta tutkittuun tietoon.
Toteutamme kaikille avoimia tutkimukseemme liittyviä tapahtumia, -seminaareja ja työpajoja, jotka löytyvät HAMKin tapahtumakalenterista. Viestimme tutkimuksestamme ja sen tavoitteista monipuolisesti eri viestintäkanavissa kuten uutiskirjeissä, sosiaalisessa mediassa, verkkosivuilla, alueellisessa ja valtakunnallisessa mediassa. Noudatamme kaikessa viestinnässämme Euroopan Unionin yleistä tietosuoja-asetusta.
Tuemme ja kannustamme henkilöstöämme viestimään tutkimus- ja kehitystyöstään mahdollisimman avoimesti. Tarjoamme säännöllisesti koulutusta esimerkiksi mediayhteistyöstä, someviestinnästä ja hankeviestinnästä. Pyrimme järjestämään alkavien hankkeiden kanssa viestintäpalavereita, joissa käymme läpi hankkeen viestintäsuunnitelmaa. Keskeisiä viestintäsuunnitelmassa määriteltäviä asioita ovat muun muassa: viestinnän tavoitteet, kohderyhmät, ydinviestit ja käytännön asiat, kuten aikataulut, vastuuhenkilöt ja mahdolliset kustannukset. Viestintäsuunnitelman tueksi olemme laatineet HAMKin oman viestintäsuunnitelmapohjan, joka on koko HAMKin henkilöstön käytettävissä.
Meillä HAMKissa kaikki viestivät. Teemme viestintää monialaisissa tiimeissä. Autamme tutkimus- ja hankeasiantuntijoita kirkastamaan viestejä ja valitsemaan oikeat viestinnän paikat. Huomioimme toiminnassamme keskeiset TKI-viestintään liittyvät suositukset, kuten Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan julkaisemat Viesti rohkeasti, vaikuta vastuullisesti –suositukset.
Haluatko tietää, miten tutkimuksemme parastaa maailmaa?
Tutustu tutkimuksemme verkkosivuihin ja julkaisuihimme, seuraa meitä somessa ja tilaa HAMKin uutiskirje!
Tutkimuksemme somekanavat LinkedInissä ja viestipalvelu X:ssä: