Tutkimus: HAMKin tunnettuus ja maine parantuneet entisestään sidosryhmien parissa

HAMKin tuoreen sidosryhmäkyselyn tulokset ovat jälleen erinomaisia. Toimintamme eri osa-alueiden tunnettuus sidosryhmien keskuudessa on kasvanut, ja yli puolet vastaajista (55 %) näkee, että HAMKilla on keskimääräistä parempi maine muihin ammattikorkeakouluihin verrattuna.
Sidosryhmäkyselyyn kerättiin vastauksia poliittisilta vaikuttajilta, koulutuksen ja tieteen parissa toimivilta, alueellisilta ja kunnallisilta virkamiehiltä, sekä median, virastojen, ministeriöiden ja yritysten edustajilta. Sidosryhminä kyselyssä olivat poliittiset vaikuttajat, yritykset, koulutus ja tiede, ministeriöt, alueelliset virkamiehet, kunnalliset virkamiehet, media, maakuntaliitot ja virastot.
Poimintoja tuloksista
HAMKin arvoidaan onnistuneen toimintansa eri osa-alueilla hyvin. HAMK nähdään laajasti verkostoituneena niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin, ja 84% vastaajista näkee HAMKin tuottavan toiminta-alueelleen lisäarvoa.

Sidosryhmien edustajat tuntevat HAMKin toiminnasta parhaiten tutkintokoulutukset (AMK 84%, YAMK 70%) sekä tutkimus- ja kehitystyön (66%). Vuoden 2023 tuloksiin verrattuna lähes kaikkien toimintamme osa-alueiden tunnettuus oli parantunut. Eniten kasvua oli hanketoiminnan, yritysyhteistyön, HAMK Design Factoryn ja kansainvälisen toimintamme tunnettuudessa.
Lähes puolet vastaajista (47 %) näkee HAMKin tunnuslauseen ”Maailman parastajat” vastaavan mielikuvaa HAMKista. Kysymykseen vastasi kriittisesti vain 12 % vastaajista. Tämä kertoo siitä, että brändimme on uskottava sidosryhmiemme silmissä. Vuonna 2023 toteutetussa brändiuudistuksessa halusimme määritellä tunnuslauseen, joka haastaa ja kirittää meitä parantamaan toimintaamme entisestään. Sidosryhmäkyselyn tulosten valossa näyttää siltä, että olemme onnistuneet tässä tavoitteessa.

Vastaajista 47% kokee HAMKin näkyvyyden parantuneen viime vuosina ja 39% kokee näkyvyyden pysyneen ennallaan. Vastaajat ovat myös hyvin tyytyväisiä yhteistyöhön HAMKin kanssa. Tyytyväisimpiä vastajat ovat yhteydenpidon asiantuntevuuteen (88%) ja hyödyllisyyteen (82%) sekä tiedon selkeyteen ja ymmärrettävyyteen (79%).
Ammatilliset tohtoritutkinnot saivat kannatusta
Ammattikorkeakoulut keskustelevat parhaillaan, pitäisikö Suomessa myös ammattikorkeakoulujen voida myöntää tohtoritutkintoja (professional doctorate) muiden eurooppalaisten valtioiden tapaan. Ammatilliset tohtoritutkinnot ovat rinnakkaisia nykyisille yliopistojen tohtoritutkinnoille, mutta ne ovat yritysten tarpeista lähteviä, soveltavia ja ratkaisuhakuisia. HAMK johtaa 12 ammattikorkeakoulun työryhmää, joka valmistelee konkreettista ehdotusta tohtoritutkinnon suuntaviivoista sekä mahdollisesta pilotista, jossa tutkintoja kokeillaan.
Yli puolet (51%) sidosryhmäkyselyymme vastanneista suhtautuu myönteisesti ammattikorkeakoulujen mahdollisuuteen myöntää tohtoritutkintoja. Yritysten edustajat näkivät aiheen vielä positiivisemmin: 56% kertoi suhtautuvansa melko tai erittäin myönteisesti ammatillisiin tohtorintutkintoihin.
Ammatillisten tohtoritutkintojen keskeisiksi tavoitteiksi vastaajat arvioivat yritysten kilpailukyvyn kasvun ja osaamistason edistämisen sekä Suomen innovaatio- ja uudistumiskyvyn kasvattamisen.
Kyselyn taustat ja toteutus
Sidosryhmätutkimuksen toteutti HAMKin toimeksiannosta Aula Research. Kyselyn tarkoituksena oli tuottaa mitattavaa ja seurattavaa tietoa HAMKin maineesta ja tunnettuudesta, sidosryhmien näkemyksistä HAMKin toiminnan vaikuttavuudesta sekä mitata tyytyväisyyttä HAMKin yhteydenpitoon ja viestintään. Vastauksia koottiin yhteensä 251 sidosryhmän edustajalta. Edellinen vastaava kysely toteutettiin vuonna 2023.
Lisätietoja:

Tilaa HAMKin uutiskirje
Haluatko olla paremmin perillä, mitä HAMKissa on meneillään? Kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje kertoo toiminnastamme, nostaa ajankohtaisia asioita, ihmisiä ja tapahtumia HAMKista.