Turvallista elämää kylissä
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään arkesi turvallisuuden rakentumista? Parhaimmillaan turvallisuutta ei tarvitse edes ajatella. Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista, mutta viime vuosina suomalaisten turvallisuuden tunteen on todettu heikentyneen merkittävästi. Turvallisuuden varmistamiseen liittyy erityisiä haasteita maaseutualueilla, joihin viranomaisten resurssit eivät aina kriisitilanteissa riitä.
Kutsuimme kylien asukkaita, viranomaisia ja kolmannen sektorin toimijoita aloitustilaisuuksiin kuulemaan ja keskustelemaan hankkeesta. Teamsissa järjestettyihin kahteen aloitustilaisuuteen osallistui noin 50 sidosryhmien edustajaa. Tilaisuudessa käydyissä keskusteluissa turvallisuuden tunteeseen vaikuttavista tekijöistä korostuivat erityisesti sosiaalisen turvallisuuden ulottuvuudet, kuten yhteisöllisyys, läheisyys ja keskinäinen auttaminen. Turvallisuutta tukee se, että ympärillä on tuttuja ja luotettavia kanssaihmisiä. Myös viranomaisten ja vapaaehtoistoimijoiden merkitystä turvallisuuden rakentajina sekä alueellisella että kansallisella tasolla pidettiin tärkeänä. Turvallisuuden tunteen nähtiin olevan yhteydessä myös turvalliseen ja elinvoimaiseen ympäristöön. Lisäksi tiedon ja osaamisen nähtiin vaikuttavan turvallisuuden tunteeseen.
Sidosryhmien edustajien mielestä kyläturvallisuuden suurimmista haasteita on jäsentymätön yhteistyö ja tiedonkulun haasteet eri toimijoiden välillä. Moni tunnisti haasteeksi myös asukkaiden tavoittamisen ja sitoutumisen kyläturvallisuustyöhön. Osallistujat toivat esiin myös väestökadon ja asukkaiden ikääntymisen.
Kylä turvaksi yhdessä varautuen
Kyläturva-hankkeessa parannamme Kanta-Hämeen kylien turvallisuutta vastaamalla asukkaiden kokemiin turvallisuushaasteisiin ja aktivoimalla turvallisuutta lisäävää toimintaa. Yhdessä kylien asukkaiden, viranomaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa lisäämme kylien resilienssiä ja huoltovarmuutta sekä vahvistamme kylien asukkaiden osallisuutta ja osaamista arjen turvallisuudessa ja riskienhallinnassa. Hankkeen toimenpiteillä tuetaan kyläläisten hyvinvointia sekä lisätään arjen turvallisuutta paikallisyhteisöissä.
Valitsimme kolme pilottikyläaluetta, joissa yhteinen kehittämistyö aloitetaan kylissä järjestettävissä kaikille kiinnostuneille avoimissa aloitustilaisuuksissa:
Hauho ti 22.10. klo 17.30–19.00 (Omaholvi, Hauhontie 17, Hämeenlinna)
Länsi-Loppi ke 23.10. klo 18.00–19.30 (Vojakkalan kylätupa, Vojakkalantie 56, Loppi)
Koijärvi to 7.11. klo 18.00–19.30 (Koijärven koulu, Pukkilantie 131, Forssa)
Kyläturva-hanke
HAMK on mukana kyläturvallisuutta vahvistavassa hankkeessa, jolle Hämeen ELY-keskus myönsi rahoituksen vuosien 2023–2027 Euroopan maaseuturahastosta ajalle 1.9.2024–31.8.2026. Kyläturva-hankkeessa Laurea-ammattikorkeakoulu, HAMK ja Hämeen kylät ry kehittävät sidosryhmien kanssa kylien asukkaita osallistavan toimintamallin kyläturvallisuuden edistämiseksi.
Hankkeen tarkoituksena on aktivoida kyläyhteisön toimijoita turvallisuutta edistäviin toimenpiteisiin ja vahvistaa kyläyhteisön roolia osana turvallisuusverkostoa viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden kanssa.