Opiskelukyky ja yksilölliset järjestelyt sosiaali- ja terveysalalla HAMKissa
Ratkaisuja opiskeluun soveltumattomuuteen
Opiskelukyky
Sosiaali- ja terveysalalla opintoihin sisältyy työskentelyä erityistä suojaa tarvitsevien asiakasryhmien kanssa, jolloin keskeisenä ovat eettiset ja potilas- tai asiakasturvallisuutta koskevat vaatimukset. Opiskelijoiden on oltava terveydeltään ja toimintakyvyltään kykeneviä opiskeluun liittyviin käytännön tehtäviin ja harjoitteluun. Opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät riittävää fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä.
Opinnoissa on muun muassa kyettävä vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön niin opettajien, opiskelutovereiden kuin harjoittelussa kohdattavien ohjaajien kuin asiakkaidenkin kanssa.
Sosiaali- ja terveysalan korkeakouluopinnoissa sovelletaan työelämän ja opiskeluympäristön turvallisuuden parantamiseksi SORA-lainsäädäntöä, joka antaa korkeakoululle mahdollisuuden peruuttaa opiskelijan opiskeluoikeus, kun koulutukseen tai ammatissa toimimiseen sisältyy alaikäisen turvallisuutta ja potilas- tai asiakasturvallisuutta koskevia vaatimuksia. SORA-lainsäädäntö koskee kaikkia sosiaali- ja terveysalan tutkintoja Hämeen ammattikorkeakoulussa.
Opiskelijaksi ottamisen ja opiskelun esteenä sosiaali- ja terveysalalla voi olla esimerkiksi:
- vaikea ihottuma ja/tai allergia esim. lääke- ja puhdistusaineille
- toimintakykyä haittaava vakava aistivamma
- psyykkinen sairaus tai vakava mielenterveyden häiriö
- päihde-/ huumeriippuvuus tai lääkkeiden väärinkäyttöä viimeisten kahden vuoden aikana
- sosiaalinen toimintakyvyn rajoittuneisuus, joka vaikeuttaa ihmisten kanssa toimimista
- pitkäaikaissairaus tai fyysinen vamma, joka rajoittaa opintoihin osallistumista
Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä rajoitus ei ole esteenä opiskelijaksi ottamiselle tai opiskelulle, jos sen vaikutukset voidaan kohtuullisin toimin, esimerkiksi erityisjärjestelyin, poistaa.
Opiskelijaksi hakeutuvan tulee jo hakuvaiheessa informoida terveydentilan rajoitteistaan.
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden harjoitteluun osallistuvalla opiskelijalla on oltava joko rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja tuhkarokkoa ja vesirokkoa vastaan, sekä imeväisikäisiä hoitavilla rokotuksen antama suoja hinkuyskää vastaan. Lisäksi edellytetään vuosittaisia influenssarokotuksia. (Tartuntatautilaki 1227/2016 48§.) Vaadittavat rokotukset ovat maksuttomia sosiaali- ja terveydenhuoltoalan opiskelijoille. Oma rokotustilanne kannattaa selvittää hyvissä ajoin.
Sosiaali- ja terveysala ei sovellu henkilölle, joka on tuomittu jostain seuraavista rikoksista; lapseen kohdistuvat rikokset, seksuaalirikokset, väkivaltarikokset, vapauteen kohdistuvat rikokset, 28.9.2023 2 (2) huumausaine rikokset. Opintoihin kuuluvissa tehtävissä tai harjoittelussa, jotka edellyttävät alaikäisten parissa työskentelyä, vaaditaan esitettäväksi rikostaustaote.
Yksilölliset järjestelyt
Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä rajoitus ei ole esteenä opiskelijaksi ottamiselle tai opiskelulle, jos sen vaikutukset voidaan kohtuullisin toimin, esimerkiksi yksilöllisin järjestelyin, poistaa.
Hämeen ammattikorkeakoulussa erityisopettaja myöntää yksilölliset järjestelyt yksilöllisesti ja todennetun tarpeen mukaan. Erityisopettajan päätöksen lisäksi yksilöllisistä järjestelyistä tulee aina neuvotella opettavan opettajan kanssa; ne eivät siis toteudu automaattisesti.
- Lähtökohtaisesti sosiaali- ja terveysalan opinnoissa on mahdollista tehdä seuraavia yksilöllisiä järjestelyitä opettajan kanssa neuvotellen:
- Lisäaika tenttiin
- Rauhallinen koetila
- Suullinen täydentämismahdollisuus tentteihin (ei koske lääkelaskuja)
- Suullinen tenttimahdollisuus (ei koske lääkelaskuja)
- Tietokoneen käyttö tentissä
- Joustava suoritustapa esiintymistilanteeseen
- Lisäaika tehtävien tekemiseen
- Henkilökohtainen avustaja (avustajan järjestäminen opiskelijan vastuulla)
- Esteetön tila
Sosiaali- ja terveysalan opinnoissa ei ole mahdollista vapauttaa opiskelijaa kokonaan kirjallisesta työstä tai esiintymistilanteista. Alalla ei myöskään voida tehdä yksilöllisiä järjestelyitä, joissa opiskelija vapautetaan yhteistyöstä muiden opiskelijoiden kanssa.
Myös muita mahdollisia yksilöllisiä järjestelyitä voi olla, mutta niistä tulee aina neuvotella erikseen.
Kaikkia toiveita yksilöllisistä järjestelyistä ei opinnoissa pystytä aina toteuttamaan: joko se ei ole kohtuullisin toimin mahdollista, tai opintojen osaamistavoitteita ei ole mahdollista kyseisillä järjestelyillä saavuttaa. Koulutuspäällikkö vastaa siitä, että koulutuksessa toimitaan yhdenvertaisesti.
Lisätietoja yksilöllisistä järjestelyistä saa erityisopettajalta.
Mikäli opiskelija tai opettaja toteaa, että opiskelijan opiskelukyky ei vaikuta olevan riittävällä tasolla, ota yhteyttä ensimmäisenä opinto-ohjaajaan, joka keskustelee opiskelijan kanssa mahdollisesta koulutusalan vaihdosta sekä muista mahdollisuuksista.