Tukena yritysten kansainvälistymisessä: RUNin verkostoista ideoita ja kumppaneita Kanta-Hämeen elinkeinoelämään
Mitä yhteistä Kanta-Hämeellä on Pohjois-Espanjan kanssa? Entä miten eri tavoin alueidemme yritykset voisivat hyötyä RUN-Eurooppa-yliopiston (RUN-EU) verkostoista? Näihin asioihin asiantuntijamme pureutuivat yhdessä Linnan Kehityksen ja espanjalaisten kumppaneidemme kanssa.
Vierailu RUN-kumppanikorkeakouluun Burgosin yliopistoon (UBU) poiki mm. idean yhteisestä, yritysten kansainvälistymistä kiihdyttävästä keskustelufoorumista. Verkostoitumismatkan aikana tutustuttiin myös Burgosin kaupungin sekä Kastilia ja Leónin alueellisiin yrityskehitysorganisaatioihin ja paikallisiin yrityksiin.
Pohjois-Espanjan elinkeinoelämässä yhtäläisyyksiä Kanta-Hämeeseen
Hieman yllättäen vierailun aikana selvisi, että Kastilia ja Leónin itsehallintoalueella painitaan samanlaisien elinkeinoelämän haasteiden kanssa kuin Kanta-Hämeessä. Erityisesti kansainvälisen ja osaavan työvoiman pito-ongelmat ja yleinen väkiluvun lasku piinaavat molempia alueita ja aiheuttavat harmia yrityksille.
”Oli yllättävää kuulla, että ison ja teollistuneen Kastilia ja Leónin itsehallintoalueen pienet yritykset empivät ja ujostelevat kansainvälistymistä. Edessä on monta haastetta: vieras kieli, kulttuuri, toimintatavat ja säädökset. Yhdessä muiden alueiden yritysten kanssa on kuitenkin helpompi oppia kansainvälistymisen asioista ja taidot kehittyvät kuin itsestään”, kommentoi lehtori ja Häme Smart Growth -hankkeen HAMKin hankepäällikkö Anu-Maria Laitinen.
Yhdessä muiden alueiden yritysten kanssa on helpompi oppia kansainvälistymisen asioista ja taidot kehittyvät kuin itsestään.
Anu-Maaria Laitinen, HAMK
Muitakin yhtäläisyyksiä elinkeinoelämän tiimoilta löytyi, kuten se, että suurin osa alueen yrityksistä ovat pk-sektorilla toimivia. Yhteistä synergiaa löydettiin myös molempien alueiden tärkeiltä bisnessektoreilta, kuten metalli-, maatalous ja ruoka- sekä kone- ja sähköaloilta.
”Pohjois-Espanjan markkina on Kanta-Hämeen yrityksille vielä suhteellisen vähän hyödynnetty markkina. Oli mielenkiintoista huomata, kuinka paljon meillä on yhtäläisyyksiä ja mahdollisuuksia yhteistyöhön Kastilla ja Leónin alueen kanssa. Alueella tuetaan yritysten kansainvälistymistä todella monipuolisesti ja konkreettisesti. Kuulimme mm. uusista AI:ta hyödyntävistä työkaluista, joita lähdimme mielenkiinnolla benchmarkkaamaan. Alueen monipuolinen elinkeinoelämän rakenne sekä Burgosin kaupungin kauneus ja historiallisen perinnön hyödyntäminen matkailullisesti tekivät meihin suuren vaikutuksen!” summaa Linnan Kehityksen hankepäällikkö Anastasia Kanervisto.
Yritysvierailu paikalliseen, voimakkaasti kansainvälistyvään vohvelitehtaaseen
Matkaan sisältyi yritysvierailu La Flor Burgalesa (FLORBÚ) -nimiseen paikalliseen perheyritykseen, jolla on pitkät perinteet vohveleiden ja keksien valmistuksesta ja myynnistä Espanjan alueella. Yritys on aloittanut kansainvälisen viennin vain 8 vuotta sitten, mutta on levinnyt jo 50 eri maahan ympäri maailmaa.
Yrityksen vientistrategia nojaa vahvasti kansainvälisiin myyntiagentteihin sekä rohkeaan eri markkinoiden kokeiluun. Tämä on selvästi toiminut, sillä yrityksellä on suunnitelmanaan laajentaa toimintaansa voimakkaasti tulevina vuosina ja tuplata tuotantonsa. Suomalaiset yritykset ovat usein jopa liian varovaisia aloittaessaan tietään kansainvälisille markkinoille, ja voisivat ottaa oppia FLORBÚ:n rohkeasta toimintatavasta.
”Vierailun aikana kuulimme, kuinka perinteikkäästä perheyrityksestä on rohkeasti ja nopeasti kokeilemalla lähdetty rakentamaan isoa, globaalia vientiyritystä. Agenttien hyödyntäminen kansainvälistymisessä on toki suomalaisillakin yrityksillä hyvin tunnettu jakelutie, se mahdollistaa yritykselle nopean kansainvälistymisen, mutta edellyttää aktiivisten ja sitoutuneiden myyntiagenttien löytämistä ja fiksuja sopimuksia. FLORBÚ osaa tämän ilmeisen hyvin! Vierailun aikana korostui myös perheyrityksen kantava voima eli arvot, joita FLORBÚ:ssa korostetaan kaikessa toiminnassa. Ne olivat: hyvinvoiva henkilöstö ja korkea laatu”, Anastasia kehuu.
Ensimmäinen konkreettinen yhteistyöidea
Vierailuiden aikana syntyi ajatus yhteistä keskustelufoorumista Kastilia y Leónin ja Kanta-Hämeen yrittäjien kesken, jota UBU ja HAMK auttavat fasilitoimaan. Foorumin tarkoitus on kokemusten ja tiedon jakaminen, kansainvälisten verkostojen laajentaminen ja mahdollisten yhteistyö- ja bisnesmahdollisuuksien luominen puolin ja toisin. Eri maista tulevat pienyritykset voivat tulevaisuudessa jakaa kansainvälistymisensä haasteita ja ratkaisuja englanninkielisessä, eurooppalaisessa pienryhmässä. Suunnitelmaa lähdetään työstämään pidemmälle alkuvuodesta ja ensimmäinen koeponnistus saadaan toteutettua toivottavasti pian sen jälkeen.
Seuraavaksi lähdemme kartoittamaan yritystemme kiinnostusta yhteistyöstä ja Pohjois-Espanjan markkinoista.
Anastasia Kanervisto, Linnan kehitys
”Lähdimme matkalle kartoittamaan lähtökohtia konkreettisen yhteistyön rakentamiselle ja avaamaan ovia alueemme yrityksille. Tapaamisissa etenimmekin hyvin nopeasti konkreettisen yhteistyön askelmerkkien sopimiseen, joten seuraavaksi lähdemme kartoittamaan yritystemme kiinnostusta yhteistyöstä ja Pohjois-Espanjan markkinoista”, Anastasia kertoo tyytyväisenä alkaneesta yhteistyöstä.
Häme Smart Growth on HAMKin ja Linnan Kehityksen yhteiskehittämishanke, joka edistää Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan alueen yritysten kansainvälistymistä. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama
Häme Smart Growth -hanke
Häme Smart Growth on HAMKin ja Linnan Kehityksen yhteiskehittämishanke, joka edistää Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan alueen yritysten kansainvälistymistä.
Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama.
RUN-Eurooppa-yliopisto
Olemme osa RUN-Eurooppa-yliopistoa, joka tuo yhteen kahdeksan yhteiseen visioon sitoutunutta eurooppalaista korkeakoulua seitsemästä eri maasta.