Hyppää sisältöön
Ryhmä opiskelijoita tietokoneen äärellä / Students working on computer

Vuosikertomus

Vuosi 2024 oli HAMKissa keskustakampusten ja korkeakoulujen toimintaympäristön kehittämisen aikaa.

Johdanto

Esillä olivat keskustakampukset, ammatillinen tohtoritutkinto, uusi koulutus- ja tutkimusympäristö sekä pedagoginen osaaminen.

HAMKin vuodessa 2024 näkyivät muun muassa kaksi merkittävää kampushankettamme. Sekä Hämeenlinnassa että Riihimäellä suunnittelemme kampusten siirtämistä keskustaan. Riihimäellä suunnitelmat ovat jo melko pitkällä: loppuvuodesta kaupunginvaltuusto hyväksyi esityksen kampushankkeen tukemisesta 7,5 miljoonalla eurolla. Hämeenlinnassa ollaan vielä keskustelu- ja hahmotteluvaiheessa.

Aloitimme neljän muun ammattikorkeakoulun kanssa ammatillisen tohtoriohjelman suunnittelun. Ammattikorkeakoulut ovat erittäin huolissaan Suomen kilpailukyvyn ja tuottavuuskehityksen heikentymisestä. Ammatillisella tohtoritutkinnolla tavoitellaan erityisesti pk-sektorin osaamisen vahvistamista niin, että niiden kyky kehittää uusia tuotteita, palveluita ja innovaatioita kasvaa. Tätä kautta myös Suomen kilpailukyky kasvaa merkittävästi.

Uusi SmartBio-koulutus- ja tutkimusympäristömme valmistui suunnitellusti marraskuussa 2024, eli saimme koulutuksella ja tutkimukselle modernit ja innostavat tilat.

Teetimme Hämeen ammattikorkeakoulun omistamasta Hämeen ammatti-instituutista (Hami) tulevaisuusselvityksen. Selvitysmies päätyi suosittelemaan yhdistymistä ammattiopisto Tavastian kanssa.

Kesäkuussa järjestimme kansallisen Pedaforum 2024 –tapahtuman Hämeen ammattikorkeakoululla. Kolmipäiväinen tapahtuma keräsi neljäsataa korkeakoulupedagogiikan asiantuntijaa jakamaan kokemuksia hyvistä käytännöistä ja tietoa korkeakoulupedagogisesta tutkimuksesta laadukkaan oppimisen edistämiseksi ja opetuksen kehittämiseksi.

Avainlukuja

23 000 hakijaa

800 työntekijää

 10 000 opiskelijaa 

1700 tutkintoa 

1300 kansainvälistä opiskelijaa 

441 opettajan pätevyyttä 

87 % valmistuneiden työllisyys 

384 julkaisua

Suomen 6. suurin AMK opiskelijamäärältään

Tutkimustoiminta 15 M€ 

Sijalla 18. kansainvälisessä korkeakoulujen kestävyysvertailussa (osallistujia 1477)  

Liikevaihto 73 M€

Yksi henkilö seisoo ja muut istuvat kuuntelemassa

Osaamisesta

Otimme merkittäviä kehitysaskelia kohti Design Based Education -mallin toteuttamista.

Mallissa on kyse työelämälähtöisestä oppimisesta, jossa opiskelijat toimivat aitojen työelämähaasteiden parissa monialaisesti, oppien käytännön työelämässä tarvittavia taitoja ja rooleja.

Erilaiset valmennukset ja kehittämispäivät edistivät opettajien, opiskelijoiden ja koko yhteisömme osaamista aihepiiristä. Lisäksi testasimme DBE-mallia piloteilla. Hyviä käytänteitä ja kehittämistarpeita jaoimme aktiivisesti koulutusten kesken.

Tulevina vuosina osaamisen kehittäminen keskittyy HAMKissa erityisesti ammatillisen tohtoritutkinnon edistämiseen. Myös tähän liittyy tiiviisti DBE-mallin mukainen koulutuksen kehittäminen sekä tutkimusosaamisen kasvattaminen. DBE-malli kehittää opiskelijan analysointi-, innovointi- sekä tutkimusvalmiuksia, jolloin opiskelija suoriutuu paremmin sekä maisteri- että tohtoritasoisista opinnoista myöhemmässä vaiheessa. DBE tukee myös opiskelijan kokonaisvaltaista toimijuutta, jolloin opiskelijan toimintavalmiudet kehittyvät yhteisöllisen työskentelyn kautta.

Osaavimman työyhteisön kehittäminen on erittäin tärkeää, kun tavoittelemme asemaa Suomen ensimmäisenä osakeyhtiömuotoisena työelämän koulutusyliopistona. Myös osallisuutemme RUN-Eurooppa-yliopistossa tarjoaa meille osaamispoolin, josta ammennamme niin koulutuksen, tutkimuksen kuin innovaatiotoiminnankin alueilla.

Kansainvälisyydestä

Meillä HAMKissa on n. 1500 kansainvälistä opiskelijaa. Kansainvälisten opiskelijoiden osuus kaikista opiskelijoista on yksi merkittävimmistä Suomessa.

Ulkomailta tulleista opiskelijoistamme yli 800 on EU- tai ETA-maiden ulkopuolelta, kustantavat lukuvuosimaksuilla opintonsa täysin itse.Tämän ryhmän määrä nousee edelleen tasaisesti ja hallitusti. Tavoitteena on, että meillä olisi 1000 lukuvuosimaksullista opiskelijaa vuoden 2026 loppuun mennessä.  

Vuonna 2024 jatkoimme edelleen monipuolisesti toimintoja, joilla pyrimme edistämään ulkomaisten opiskelijoidemme viihtymistä, työllistymistä ja alueelle jäämistä. Uraohjaus- ja mentorointipalvelut, suomen kielen oppimiseen tähtäävä apuraha, kielikahvila ja kansainvälinen ystävätoiminta, opiskelijoiden työllistymisen tuki ja asumispalvelut sekä verkostoitumista edistävä Goin Connect -työkalu ovat kontkreettisia esimerkkejä näistä toiminnoista. 

Englanninkielisiä koulutuksia on tarjolla kaikilta koulutusaloiltamme. Tällä hetkellä tarjonnassa on 14 Bachelor- tasoista ja 2 Master- tasoista tutkintoon johtavaa koulutusta. Useat RUN-Eurooppa-yliopiston puitteissa suoritettavat kaksoistutkinnot täydentävät entisestään opiskelijoille kohdennettua kansainvälisten mahdollisuuksien tarjontaa.  

Ihmisiä istumassa kiviportailla.

Tutkimuksesta

HAMK jatkoi määrätietoisesti tutkimustoiminnan vahvistamista vuonna 2024, ja saavutimme tavoitteen 15 milj. euron kokonaisvolyymista.

Lähetettyjen rahoitushakemusten määrä kasvoi noin 38 prosenttia ja haetun ulkopuolisen rahoituksen määrä noin 65 prosenttia vuoteen 2023 verrattuna. Näimme myös merkittävää kasvua Horisontti Eurooppa –ohjelmaan lähteneiden hakemusten määrässä: kun vuonna 2023 hakemuksia lähti matkaan viisi kappaletta, vuonna 2024 olimme mukana peräti 13 hakemuksessa.

Tutkimustoiminnan laadun parantumisesta kertoo mm. se, että saimme jo toisen Suomen Akatemian rahoittaman hankkeen johdettavaksemme, sekä uusi Business Finland -hanke. Kansainvälinen verkosto ja yhteistyö on jatkanut kasvuaan ja erityisesti Afrikassa maineemme osaamisen kehittäjinä eri aloilla ja tasoilla on laajentunut entisestään.

Olimme Suomen paras korkeakoulu Erasmus+ – kapasiteetinvahvistamishauissa, joissa viisi hakemustamme kuudesta sai positiivisen rahoituspäätöksen. Erityisen menestyksekkäiden hakemusten joukkoon lukeutuvat myös HAMKin johtama 3,3, miljoonan euron Interreg Baltic Sea Region –hanke sekä kaksi uutta Euroopan Unionin innovaatiokumppanuushanketta, joissa kehitetään alaraajoja avustavia eksoskeletoneja metsänhoitotehtäviin ja nurmibiomassan kasvua arvioivaa menetelmää.

HAMKin tutkimuksen kehitystyössä keskeisenä elementtinä on SmartBio-koulutus- ja tutkimusympäristö, joka valmistui suunniteltua aiemmin, vuoden 2024 lopussa. Tutkimustoimintaa on vahvistettu edelleen osana RUN-Eurooppa-yliopiston jatkuvasti kehittyviä kansainvälisiä tutkimusryhmiä ja innovaatiohubeja.

Vuonna 2024 HAMKista tuli myös CoARAn (Coalition for Advancing Research Assessment) jäsen. CoARA on kansainvälinen yhteenliittymä, joka pyrkii uudistamaan tutkimuksen arviointimenetelmiä ja -prosesseja. HAMKin oma CoARA ohjelma keskittyy erityisesti tutkijoiden urapolkujen kehittämiseen. Lisäksi vahvistimme tutkimustamme omalla tutkijatohtoriohjelmalla, jossa tohtoreiksi jo valmistuneet pääsevät jatkamaan kouluttautumistaan työelämää lähellä olevaan soveltavan tutkimuksen parissa.

Vastuullisuudesta

Uudistimme yhteiskuntavastuutyön johtamista ja organisointia. Kestävä HAMK -työryhmän rinnalle perustimme kaksi uutta ryhmää, joista toinen keskittyy sosiaaliseen vastuuseen ja toinen hyvään hallintotapaan.

Aloitimme myös valmistautumisen tulevaan kestävyysraportointiin. Olemme aktiivisesti mukana ARENEn ryhmissä kehittämässä ja pilotoimassa vastuullisuusraportoinnin mallia.

Koulutuksissa kestävän kehityksen tavoitteita sisältävien opintojen määrä kasvoi edellisvuodesta yhdellä prosenttiyksiköllä 54 prosenttiin. TKI-hankkeista 64 % keskittyi kestävyyttä tutkiviin tai edistäviin aiheisiin. Opiskelijakunta HAMKOssa aloitti kestävä opiskelijakunta –vastaava.

Osallistuimme nyt kuudetta kertaa Green Metric World University Rankingiin, johon osallistui kaikkiaan 1477 korkeakoulua ympäri maailmaa. Vertailussa selvitettiin kestävää kehitystä edistäviä toimenpiteitä koulutuksessa, tutkimuksessa, henkilökuljetuksissa sekä kiinteistöjen hallinnassa. Paransimme sijoitustamme edellisvuodesta yhdellä pykälällä, sijalle 18. Hyvää sijoittumistamme selittävät mm. vahva osaaminen vedenkulutuksen hallinnassa ja jätehuollossa sekä runsas kestävän kehityksen koulutustarjonta.

Two women walking in a forest/Kaksi naista kävelemässä metsässä
Kaksi ihmistä kävelevät rakennuksen ulkopuolella/ Two people are walking outside of a building

Taloudesta

Hämeen ammattikorkeakoulu Oy:n toimintavuoden 2024 liikevaihto oli yhteensä 73,2 (67) miljoonaa euroa.

Toimintakuluista suurimman erän muodostivat henkilöstökulut – 46,7 (-42,8) miljoonaa euroa.

Hämeen ammattikorkeakoulun henkilöstömäärä oli vuoden 2024 lopussa 819 (762) henkilöä, joista miehiä oli 289 ja naisia 530. Vakituista henkilöstöä 679 ja määräaikaisia 140. Vuoden aikana tehtiin 696,93 (671,92) henkilötyövuotta. Henkilöstön keski-ikä vuoden 2023 lopussa oli 45,55 (45,87) vuotta.

Hämeen ammattikorkeakoulu Oy:n liikevoitto oli 2 100 000 (2 300 000) euroa. Sijoitus- ja rahoitustoiminnan tuotot ja kulut olivat 230 (131) tuhatta euroa. Käyvän arvon muutos oli 878 (943) tuhatta euroa. Tilikauden voitto oli 3 342460,28 (3 413 557,28) euroa.

Investoinnit rakennusten, koneiden ja kaluston osalta olivat -6,8 (-4,8) miljoonaa euroa. Osakeyhtiön vakavaraisuus ja maksuvalmius olivat erinomaiset. Omavaraisuusaste oli 82,84 (82,13) prosenttia.

Hallituksen kokoonpano 1.1.2023 – 31.12.2023

Yhtiön hallituksen puheenjohtajana on toiminut Tarja Filatov ja varapuheenjohtajina Veera Kiretti ja Kari Moisiola. Muut hallituksen jäsenet olivat Jari Marjamäki, Kirsi Lehto, Jarkko Koivula, Sami Kotiniemi, Piia Gauriloff (päättyen 21.10), Mikko Hakala (alkaen 22.10.2024) ja Leenakaija Lehto. Yhtiön toimitusjohtajana on toiminut Pertti Puusaari ja toimitusjohtajan sijaisena talous- ja hallintojohtaja Johanna Närhi.

Vuoden kohokohdat

Vuosikertomusarkisto