Hyppää sisältöön
Etusivu Sonja Heikkinen, koulutuspäällikkö, liikenneala

Sonja Heikkinen, koulutuspäällikkö, liikenneala

Liikenteen ratkaisujen ajankohtaisuus, merkittävyys ja konkreettisuus tuovat Sonjalle tunteen parastamisesta.

Sustainable Urban Design –koulutuksessa tulee nimensä mukaisesti olemaan vahva kestävän kehityksen näkökulma.

”Siinä, kuten liikennealalla yleisestikin, on isoja kestävyyteen liittyviä tavoitteita. Liikenteen suunnittelussa tulee ottaa huomioon tarve vähentää liikenteen päästöjä merkittävästi. Lisäksi pitää pystyä tarjoamaan hyviä liikkumisympäristöjä ja liikennepalveluja kaikenikäisille. Väestö ikääntyy, joten erilaiset liikuntarajoitteet on huomioitava”, Sonja selvittää.

Liikenteen suunnittelussa tulee ottaa huomioon tarve vähentää liikenteen päästöjä merkittävästi.

Sonja Heikkinen, koulutuspäällikkö, liikenneala

Sonjan mukaan koulutuksessa on keskeistä, että opiskelijat oppivat ymmärtämään ihmisten käyttäytymistä ja tapoja toimia liikenteessä sekä sitä, miten teknologia ja digitalisaatio tuovat uusia ratkaisuja myös liikenteeseen.

Sonja Heikkinen siirtyi liikennealan lehtorin tehtävistä koulutuspäälliköksi viime toukokuussa. Tavanomaisten koulutuspäällikön tehtävien, eli koulutuksen sisällöistä ja resursoimisesta huolehtimisen lisäksi käynnissä on merkittävä uusi avaus: suunnitteilla on ensimmäinen englanninkielinen koulutus HAMKin liikennealan koulutukseen. Liikenteen ratkaisujen ajankohtaisuus, merkittävyys ja konkreettisuus tuovat Sonjalle tunteen parastamisesta.

“Kun kehitämme tavallisille ihmisille ja toki myös elinkeinoelämälle erilaisia liikenteen ja liikkumisen ratkaisuja, niin sen pitäisi olla aika motivoivaa, että tavallaan voi jättää kädenjälkensä aika lailla jokaisen suomalaisen arkeen.”

Sonjaa motivoi päivittäin myös oma työyhteisö. Liikennealan koulutuksessa on ammattilaisia monipuolisesti eri taustoista.

“Meille on tullut työntekijöitä vaikkapa yksityisistä tie- ja katusuunnittelun konsulttitoimistoista, valtion maantieverkon ylläpidosta vastaavista ELY-keskuksista, kunnossapitotehtävistä tai joukkoliikenteen viranomaisista. Ala on laaja, ja se tekee keskusteluista ja yhteiskehittelystä kiinnostavaa.”

Entä millä kulkupelillä Sonja itse taittaa välimatkat mieluiten?

“Liikun lähiympäristössä kävellen ja pyörällä aina kun mahdollista. Se on minulle arjen luksusta.”

Hyväksy markkinointievästeet nähdäksesi tämän sisällön

Maailman parastajat

Me HAMKissa uskomme, että maailma voidaan pelastaa jalat maassa. Tarvitaan vaan rohkeita ihmisiä ja konkreettisia tekoja.

Meitä on noin 10 000 biotalouden, hyvinvoinnin, koulutuksen, liiketoiminnan, muotoilun ja teknologian tulevaisuuden tekijää. Toimimme seitsemällä kampuksella, verkossa ja kansainvälisesti.