Selvitystyö ehdottaa Hämeen ammatti-instituutille (HAMI) yhdistymistä Koulutuskuntayhtymä Tavastian kanssa
Hämeen ammatti-instituutin eli HAMIn tulevaisuutta koskeva raportti ehdottaa ratkaisuja, joilla sen toimintaa pystytään tulevaisuudessa kehittämään parhaalla mahdollisella tavalla. Selvitys ehdottaa ensisijaiseksi ratkaisuksi toimintojen liittämistä Ammattiopisto Tavastiaan eli koulutuksen järjestämistä tulevaisuudessa Tavastian lipun alla.
Väliraportti selvitystyöstä esiteltiin HAMIn hallitukselle 7.10.2024.
”On tärkeää huomata, että tässä ehdotuksessa ei ole kyse vain taloudellisista tai teknisistä järjestelyistä, vaan proaktiivisesta toisen asteen koulutuksen kehittämisestä Kanta-Hämeessä. Meillä on käsillä ainutlaatuinen mahdollisuus parantaa koulutuksen vaikuttavuutta sisältöjä kehittämällä ja luomalla täysin uusia opiskelijan polkuja toiselta asteelta korkeakoulutukseen. Tämä on suunta, josta hyötyvät kaikki: suomalainen koulutusjärjestelmä, työelämä ja erityisesti Kanta-Häme,” selvitysmies Juha Haukka toteaa.
“Meille on tärkeää kehittää HAMIn laadukkaita ja erikoistuneita toisen asteen koulutuksia niin, että ne säilyvät vetovoimaisina ja hyödyttävät tätä aluetta ja Suomea jatkossakin. Seuraava askel on aloittaa keskustelut Tavastian kanssa. Jos meillä on yhtenevät näkemykset, alamme kartoittaa yhteistyön mahdollisuuksia ja mahdollista esisopimusta”, kertoo HAMIn toimitusjohtaja, HAMKin rehtori Pertti Puusaari. HAMI on HAMKin tytäryhtiö.
”Koulutuskuntayhtymä Tavastiassa ollaan tyytyväisiä, että HAMK luottaa Tavastiaan osaavana toisen asteen ammatillisen koulutuksen järjestäjänä ja on valmis selvittämään alueen luonnonvarakoulutuksen siirtämistä Tavastian vastuulle. Tavastian ja HAMKin välillä on tehty jo pitkään hyvää yhteistyötä ja kyseinen siirto vahvistaisi sitä edelleen”, toteaa Koulutuskuntayhtymä Tavastian kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen.
Suomessa on paljon kilpailua toisen asteen koulutustarjonnassa. Pienenevät ikäluokat ja rahoitusmuutokset kiristävät kilpailua entisestään. HAMI on suhteellisen pieni toimija, jonka toiminta on jakautunut usealle eri kampukselle. Puolet opiskelijoista on ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittajia, joiden läsnäolo kampuksilla on vähäistä.
Juha Haukka aloitti selvitystyön keväällä 2024, ja loppuraportin on määrä valmistua marraskuussa 2024.
Selvitystyön perusteella HAMIn talous on vakaa. Sen vahva erikoistuminen ja valtakunnallisesti arvostetut luonnonvara-alan brändit tuovat opiskelijoita Kanta-Hämeeseen ympäri Suomea. HAMI on ainoa oppilaitos, joka kouluttaa esimerkiksi meijerialan prosessiosaajia sekä alkoholijuomien valmistusta Suomessa.
HAMIlla on paljon annettavaa hiilineutraalille maaseutu- ja prosessiosaamiselle, joille on Suomessa tarvetta. Tulevaisuuden avainaiheita ovat maaseutuyritysten kannattava liiketoiminta, älymaatalous ja digivihreä siirtymä, erikoiskasvit, uusiutuva lähienergia ja monimuotoinen ja turvallinen elinympäristö.
”HAMIssa ja Tavastiassa on työnsä huippuosaajat, joilla on kyky uudistaa koulutuksia työelämän tarpeiden mukaisesti. Uskon, että mahdolliset uudistukset voivat nostaa HAMIn ja Tavastian tekemistä suunnannäyttäjäksi Suomessa”, selvitysmies Haukka summaa.
Hämeen ammatti-instituutti eli HAMI
- Koulutusalat: maatalous-, metsä-, elintarvike- ja puutarha-alat sekä liikenneopettajan, johtamisen ja yrittäjyyden koulutukset
- Yhteensä 17 tutkinnon järjestämislupaa
- Opiskelijoita noin 800: puolet perustutkinto-opiskelijoita, puolet ammatti- ja erikoisammattitutkinto-opiskelijoita
- 59 % perustutkinto-opiskelijoista tulee Kanta-Hämeen ulkopuolelta, samoin 85 % ammatti- ja erikoisammattitutkinnon opiskelijoista.
- Kampukset: Evolla, Lepaalla, Mustialassa ja Hämeenlinnassa.
- Henkilöstö: 78
- Liikevaihto (Hämeen ammatti-instituutti Oy): 7,5 M€ (2023)
- Hämeen ammattikorkeakoulun tytäryhtiö
Lisätietoja:
Pertti Puusaari
Rehtori-toimitusjohtaja
Ylin johto ja kehittäminen
Juha Haukka
selvitysmies
[email protected]
0504330134
Jouni Haajanen
kuntayhtymän johtaja
koulutuskuntayhtymäjohtaja Tavastia
[email protected]
0400505388