RUNin pedagogiikkaa kehitetään yhdessä opiskelijoiden kanssa

Palautteen kerääminen opiskelijoiden oppimiskokemuksista ja niistä keskusteleminen on keskeinen osa RUN-Eurooppa-yliopiston (RUN-EU) pedagogista kehittämistä ja laadunvarmistusta. HAMKin lehtori Sara Rönkkönen kuvaa jutussa, miten yhteisiä pedagogisia toimintaperiaatteita rakennetaan RUNissa ja miten niillä tuetaan opiskelijoiden ja opettajien hyvinvointia.
RUNin pedagogiikkaa ohjaavista periaatteista – Keskiössä opiskelijoiden ja opettajien hyvinvointi
RUN-Eurooppa-yliopiston pedagogiikan keskiössä on opiskelijoiden laadukkaan oppimisen sekä opiskelijoiden ja opettajien hyvinvoinnin tukeminen ja edistäminen kaikissa oppimismahdollisuuksissa.
Opettajan työn tueksi on laadittu Pedagoginen opas (Pedagogical guide), joka kokoaa ja määrittelee pedagogisten periaatteiden keskeiset, tutkimuspohjaiset käsitteet ja antaa vinkkejä linjakkaan, oppijalähtöisen opetuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Pedagoginen opas toimii myös yhteisen pohdinnan tukena siinä vaiheessa, kun opettajan kanssa keskustellaan RUNin opintokokonaisuuden suunnittelusta ja oppimiskokemuskyselyn toteutuksesta opintokokonaisuudella.
Tutustu RUNin pedagogiseen oppaaseen verkkosivulla.
Opiskelijan kokemuksen tarkastelu tärkeää – Työkaluna RUNin oppimiskokemuskysely
RUNin Oppimiskokemuskysely (Learner Experience Survey) on tehty nykymuotoonsa HAMKissa yhteistyössä hollantilaisen (NHL Stenden), belgialaisen (Howest) ja portugalilaisen (IPCA) kumppanikorkeakoulun kanssa, ja siinä tarkastellaan esimerkiksi opiskelijoiden kokemuksia opiskelusta, liikkuvuudesta ja EU-arvoista opintokokonaisuuden aikana. Keskeinen osa kyselyä on tutkimuspohjaisiin väittämiin perustuva LearnWell-osuus, joka mittaa opiskelijoiden kokemuksia oppimisprosesseista, oppimisympäristöstä ja opiskeluhyvinvoinnista.
Mallinsa tämä RUNissa käytössä oleva prosessi on saanut HAMKissa kehitetystä pedagogisesta ja ohjauksellisesta LearnWell-prosessista.
Short Advanced Programme (SAP) on tyypillinen esimerkki RUNin lyhyestä opintokokonaisuudesta, jonka yhteydessä opiskelijat vastaavat oppimiskokemuskyselyyn. Yleisimmin oppimiskokemuskysely toteutetaan opintokokonaisuuden läsnäoloviikon viimeisellä tapaamiskerralla. Kyselyn pohjalta opettajat ja opiskelijat käyvät keskustelua ja tarkastelevat oppimiskokemusta ryhmätasolla. Keskustelua fasilitoivat RUN-korkeakoulujen FAPSA (Future and Advanced Pedagogy Skills Academy) -jäsenet. Kyselyyn vastaaminen on vapaaehtoista, ja siihen vastataan nimettömänä.
HAMKin vastuulla RUN-Eurooppa-yliopistossa on pedagoginen kehittäminen. Kehittämistä tekee mm. RUNin FAPSA-tiimi (Central FAPSA), jossa on mukana jäseniä jokaisesta RUN-korkeakoulusta. Lisäksi jokaisessa kahdeksassa RUN-korkeakoulussa toimii oma FAPSA-tiiminsä (Institutional FAPSA).
LearnWell-yhteenveto opiskelijoiden ja opettajien välisen keskustelun avaajana
RUNin oppimiskokemuskyselyn LearnWell-osuudesta on rakennettu dynaaminen, reaaliaikainen ryhmätason yhteenvetoraportti, joka perustuu oman ryhmän (esim. SAPin osallistujien) vastauksiin.
HAMKin tutkijat ovat laatineet oppimisprosesseja, oppimisympäristökokemuksia ja opiskeluhyvinvointia mittaavista ulottuvuuksista kuvailevat tekstit sekä pohdintakysymyksiä siitä, miten mitattuihin asioihin on mahdollista opiskelijan ja opettajan näkökulmasta vaikuttaa. Nämä pohdintakysymykset toimivat keskustelun avaajana ja yhteispohdinnan tukena.
Parhaimmillaan oppimiskokemuksen pohdinta itsenäisesti ja yhdessä muiden kanssa tukee sekä opiskelijan että opettajan toimijuutta ja hyvinvointia.
Tämä tapa tarkastella opiskelijoiden ryhmätason kokemusta yhdessä edustaa avointa, dialogista ja oppimista tukevaa palautekulttuuria, joka on RUNin pedagogiikan ytimessä. Parhaimmillaan oppimiskokemuksen pohdinta itsenäisesti ja yhdessä muiden kanssa tukee sekä opiskelijan että opettajan toimijuutta ja hyvinvointia. Mallinsa tämä RUNissa käytössä oleva prosessi on saanut HAMKissa kehitetystä pedagogisesta ja ohjauksellisesta LearnWell-prosessista.
Oppimiskokemuskysely RUNin laatutyön osana ja pedagogisen kehittämisen tukena
Oppimiskokemuskysely on tässä laajuudessaan, ja kumppanikorkeakoulujen tarpeet yhdistäen ollut käytössä RUNissa vuoden 2025 alusta alkaen. Kyselyyn on alkuvuoden aikana vastannut jo yli 250 opiskelijaa.
Kumppanikorkeakoulujen FAPSA-jäsenet ovat osallistuneet aktiivisesti kyselyn ja prosessin kehittämiseen, ja prosessi on todettu hyvin skaalautuvaksi ja automaattinen LearnWell-palauteyhteenveto toimivaksi. Käyttäjäkokemuksia jaetaan säännöllisesti FAPSA-jäsenten kuukausitapaamisissa, ja prosessia kehitetään jäsenten kokemusten perusteella jatkuvasti.
Kyselyllä kerättävä data on keskeinen osa RUNin laatutyötä, ja sitä tullaan hyödyntämään monipuolisesti pedagogisen kehittämisen tukena. Raportointia ollaan parhaillaan kehittämässä vastaamaan eri kumppanikorkeakoulujen tarpeisiin.
Lisätietoja


RUN-Eurooppa-yliopisto
Olemme osa RUN-Eurooppa-yliopistoa, joka tuo yhteen kahdeksan yhteiseen visioon sitoutunutta eurooppalaista korkeakoulua seitsemästä eri maasta.
