Hyppää sisältöön
Etusivu Ratkaisu raskaaseen taimikonhoitoon – eksoskeleton vähentää kuormitusta ja lisää tuottavuutta

Ratkaisu raskaaseen taimikonhoitoon – eksoskeleton vähentää kuormitusta ja lisää tuottavuutta

Exo Forest -hankkeessa kehitämme uutta, alaraajoja avustavaa eksoskeletonia, joka vähentää taimikonhoidon fyysistä kuormitusta ja parantaa työn tuottavuutta, samalla edistäen metsätalouden kestävyyttä sekä veto- ja pitovoimaa.

Metsätaloudessa taimikonhoito on fyysisesti raskasta, sillä työ sisältää toistuvaa kumartelua, kyykistymistä ja taakkojen kantamista. Tämä rasittaa erityisesti alaraajoja ja selkää, mikä voi johtaa tuki- ja liikuntaelinvaivoihin. Samalla työvoimapula, ikääntyvä henkilöstö ja alalle hakeutumisen kynnykset haastavat metsätalouden kestävyyden ja tuottavuuden.

Hankkeessamme on tavoitteena kehittää laite, joka tukee alaraajoja ja auttaa metsänhoitotöissä jaksamista, tuoden uutta veto- ja pitovoimaa alalle. Eksoskeleton parantaa työergonomiaa erityisesti raivaussahauksessa ja taimien istutuksessa, mutta se sopii myös kaikille, jotka haluavat tehdä metsänhoitotyötä kevyemmin. Näin voidaan tukea metsätalouden monimuotoisia tarpeita sekä erilaisia työntekijäryhmiä – mukaan lukien nuoret, naiset ja ikääntyneet ammattilaiset.

Eksoskeletonin kaltaiselle ratkaisulle on selkeä tarve, sillä vain noin 1,5 prosenttia metsänistutuksesta tehdään koneellisesti – loput tehdään käsin. Raivaustyössä koneraivauksen osuus on noin 10 prosenttia. Raivaussahaus tehdään edelleen suurelta osin manuaalisesti. ”Markkinoilla ei tällä hetkellä ole erityisesti metsänhoitoon tai luonnonvara-alalle suunniteltuja eksoskeletoneja. Meidän tavoitteemme on paikata tämä puute kehittämällä laite, joka vastaa nimenomaan taimikonhoidon tarpeisiin”, kertoo projektipäällikkö tutkijayliopettaja Kimmo Vänni.

”Tulevaisuudessa haluaisin nähdä älykkäitä ja toiminnallisia työvaatteita metsureille”.

Kehitystyön taustalla on myös aiemmista hankkeista saatu oppi. Wearable Intelligence -hankkeen yhteydessä havaittiin, että yläraajoja tukevat eksoskeletonit kyllä keventävät työtä, mutta taimikonhoidossa olisi enemmän hyötyä alaraajoja tukevasta ratkaisusta. ”Tausta ja työhön rutinoituminen vaikuttavat siihen, miten kuormittavana työ koetaan, mutta tarve alaraajojen tukemiseen nousee säännöllisesti esiin kentältä”, Vänni toteaa. Hankkeen alkumetreillä on jo toteutettu kysely metsäalan ammattilaisille, jossa selvitettiin muun muassa, mikä työssä kuormittaa eniten ja missä apuvälineille olisi eniten käyttöä.

Pilottitestaukset ja tuotekehitys tehdään Kanta-Hämeessä, erityisesti Hämeenlinnan Evolla. Uutta tietoa ja kokemuksia voidaan kuitenkin levittää koko Suomeen. Kansainvälisten tutkimus- ja yrityskumppaneidemme, kuten tanskalaisen SDU-yliopiston, ruotsalaisen Boråsin yliopiston ja hollantilaisen InteSpring B.V.:n asiantuntemus vahvistaa kehitystyötä entisestään. Yhteistyö näiden organisaatioiden kanssa laajentaa hankkeen vaikuttavuutta myös Eurooppaan, sillä he tuovat mukaan vahvaa teknologia-, tutkimus- ja innovaatiotaustaa.  

Hanke on Eurooppalainen innovaatioyhteistyö (EIP) -hanke, jota toteutamme yhteistyössä Hämeen ammatti-instituutin (HAMI) kanssa. Kotimaisena EIP-kumppanina toimii Metsäteho sekä useat metsäpalveluyritykset. Eksoskeletonin avulla metsätalouden työstä voidaan tehdä kestävämpää, kannattavampaa ja työntekijöiden hyvinvointia paremmin tukevaa.

”Tulevaisuudessa haluaisin nähdä älykkäitä ja toiminnallisia työvaatteita metsureille”, Vänni sanoo. Hänen mukaansa eksoskeletonit ovat tärkeä askel kohti tätä tavoitetta – konkreettinen ratkaisu nykyisiin haasteisiin, mutta samalla osa pidempää kehityspolkua.

Ensimmäisten prototyyppien odotetaan valmistuvan vuoden 2026 aikana.

Tästä on kyse

Kehitämme Alaraajoja avustavan eksoskeletonin kehittäminen metsänhoitotehtäviin (EXO FOREST) -hankkeessamme alaraajoja tukevaa eksoskeletonia, joka keventää taimikonhoidon fyysistä kuormitusta ja parantaa työn tuottavuutta.

Euroopan unionin osarahoittama -logo

Lisätietoja:

HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli.