Hyppää sisältöön
Etusivu Puun kuiduista uudenlaista naamiointimateriaalia 

Puun kuiduista uudenlaista naamiointimateriaalia 

Aalto-yliopiston ja Hämeen ammattikorkeakoulun tutkimuksessa on valmistettu selluloosasta huokoinen ja kevyt lämpöä eristävä vaahto. Värjättynä sen ominaisuudet voisivat mahdollistaa lyhytaikaisen naamioimisen ympäristöystävällisesti. Vaahdon käytöstä voisi hyötyä esimerkiksi maanpuolustus, ja se voi soveltua myös retkeily- ja metsästystarkoituksiin — vaahdolla voisi peittää vaikkapa teltan tai ajoneuvon. 

Maastouttamisella ja naamioinnilla pyritään piilottamaan kohde tekemällä se ympäristöään muistuttavaksi. Niin luonnossa kuin vaatteissakin, yksinkertaisimmillaan naamiointi on ympäristön värejä imitoiva kuviointi. Nykyajan kehittyneet, monispektriset havaitsemistekniikat mahdollistavat kuitenkin kohteiden tunnistamisen eri tavoilla, jolloin pelkkä näkyvän alueen naamiointi ei riitä.  

Aalto-yliopiston ja Hämeen ammattikorkeakoulun juuri julkaistussa tutkimuksessa on valmistettu selluloosasta huokoinen ja kevyt vaahto, johon on lisätty metsäympäristöä muistuttavia värejä ligniinin ja vihreän mikrolevän avulla. Vaahdon ominaisuudet voisivat mahdollistaa lyhytaikaisen naamioimisen metsäympäristössä. Selluloosavaahtoja on tutkittu paljon, mutta niiden hyödyntäminen naamioimisprosessissa on uutta. Vaahtojen valmistusprosessi on yksinkertainen ja niillä on myös hyvät lämmöneristysominaisuudet, mistä johtuen naamioitu kohde on vaikeampi havaita esimerkiksi infrapunasäteilyä eli lämpösäteilyä mittaavilla laitteilla. 

 Tutkimuksessa osoitettiin mikrolevällä ja ligniinillä stabiloitujen selluloosapohjaisten märkien vaahtojen olevan lyhytaikaiseen naamiointiin soveltuvia. Käytetyt raaka-aineet ovat myös ympäristölle haitattomia ja edullisia. Tutkimuksen tulokset tarjoavat vankan pohjan materiaalin jatkokehittämiselle naamiointisuorituskyvyn parantamiseksi.   

Artikkelin voi lukea kokonaisuudessaan Soft Matter -lehdestä, ja sitä käsiteltiin myös New Scientist -lehden jutussa.  

Lisätietoja:

Päivi Laaksonen
Tutkijayliopettaja. TkT  
HAMK Tech -tutkimusyksikkö 
Hämeen ammattikorkeakoulu  
[email protected]  
puh. +358 50 471 6288  

Monika Österberg 
Professori , Biotuotteiden ja biotekniikan laitos  
Aalto-yliopisto  
[email protected]  
puh. +358505497218