Hyppää sisältöön
Ilmasto otettu kuva joesta, joka kiermurtelee vihreässä ympäristössä

WSSP

Valuma-aluelähtöinen toimintamalli vesistökuormituksen vähentämiseksi

Hankkeen tiedot

HankeWSSP – WaterShed Safety Plan for controlling diffuse pollution
Kesto1.5.2024-31.10.2027
ToteuttajatHAMK Hämeen ammattikorkeakoulu (päätoteuttaja), Helsingin yliopisto, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry, County Administrative Board of Östergötland (Ruotsi), Estonian University of Life Sciences (Viro), AS Valga Vesi (Viro), Riga Technical University (Latvia), Liepaja Water (Latvia), Royal Institute of Technology (Ruotsi)
RahoittajatEuroopan Unionin osarahoittama, Interreg Central Baltic 2021-2027 -ohjelma
Budjetti2 642 263,05 €

Kehitämme toimintamallia, jonka avulla voidaan vähentää Itämereen päätyviä päästöjä.  

Itämeri ja siihen liittyvät vesialueet altistuvat maatalouden, metsien ja kaupunkien valuma-alueiden päästöille, kuten ravinteille, vaarallisille aineille ja taudinaiheuttajille. Pistemäiset päästölähteet ovat usein selkeästi tunnistettavissa ja rajoitettavissa, mutta hajakuormitukseen on vaikeampi puuttua, sillä sen tarkka alkuperä ei ole tiedossa.  

WaterShed Safety Plan for controlling diffuse pollution (WSSP) -hanke pilotoi Watershed Safety Plan (WSSP) -nimistä valuma-aluelähtöistä vesienhallinnan toimintamallia keskisen Itämeren alueella. Toimintamalli auttaa kuntia, vesilaitoksia ja muita samankaltaisia toimijoita vähentämään Itämereen päätyvää hajakuormitusta. Riskienhallintatyökalu on tuotettu ja sitä on pilotoitu Suomessa HAMKin aiemmassa HULVATTU-hankkeessa.  

Riskienhallintatyökalua testataan tiiviisti rakennetuilla alueilla sekä harvaan asutuilla maatalous- ja metsätalousalueilla Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Latviassa. WSSP-hankkeen tavoitteena on kehittää yleisesti sovellettavaa valuma-aluelähtöistä vesienhallinnan toimintamallia. Parantamalla vedenlaatua se edistää ihmisten hyvinvointia ja keskisen Itämeren tilaa. 

Kohderyhmä

Pääkohderyhmiä ovat kunnat, kaupungit ja vesilaitokset Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Latviassa. 

Toiminta-alue

Suomi: Kanta-Häme ja Kirkkonummi 

Latvia: Liepaja 

Ruotsi: Utön saari ja Norrköping 

Viro: Valga 

Seuraa meitä somessa!

Tutustu tutkimuksemme somekanaviin:

Yhteystiedot