Hyppää sisältöön
Laventelin värisiä tekoälyn piirtämiä ihmishahmoja neljä silmälasit päässään

TKI-Äly

Tekoälyn tutkimus-, kehitys- ja innovaatioympäristö ja pk-yritysten tekoälyosaamisen tukeminen Kanta-Hämeessä

Euroopan unionin osarahoittama

Hankkeen tiedot

HankeTKI-Äly – Tekoälyn tutkimus-, kehitys- ja innovaatioympäristö ja pk-yritysten tekoälyosaamisen tukeminen Kanta-Hämeessä
Kesto1.9.2024-31.8.2026
ToteuttajatHämeen ammattikorkeakoulu
RahoittajatEuroopan aluekehitysrahasto (EAKR), Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma
Budjetti345 638 €

Kehitämme Hämeen alueelle turvallista tekoälylaboratoriota, jossa yritykset ja yhteisöt voivat kokeilla ja luoda vastuullisia tekoälyratkaisuja tietoturvan ja yksityisyyden suojan varmistavassa ympäristössä.

Tekoälyteknologian ja kielimallien kehitys on avannut uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille, mutta samalla herättänyt kysymyksiä tietoturvasta ja yksityisyydensuojasta. Monet kaupalliset tekoälytyökalut eivät sovellu ympäristöihin, joissa käsitellään sensitiivistä dataa, kuten terveystietoja tai liikesalaisuuksia.

TKI-Äly-hankkeessa kehitämme ratkaisua tähän haasteeseen luomalla turvallisen tekoälylaboratorion, jossa avoimen lähdekoodin tekoälytyökalut mahdollistavat kokeilut tietoturvallisesti. Käytännön kokeilujen avulla annamme yrityksille työkaluja ja tuemme tekoälyn hyödyntämisessä liiketoiminnassa. Tekoälylaboratorio on suunniteltu erityisesti niille yrityksille ja organisaatioille, jotka eivät voi hyödyntää kaupallisia tekoälypalveluita tietosuoja- ja turvallisuusrajoitusten vuoksi.

Hankkeen tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on ensisijaisesti parantaa Kanta-Hämeen pk-yritysten tekoälyosaamista ja kilpailukykyä. Lisäksi tavoitteena on luoda turvallinen tekoälylaboratorio, jossa yritykset ja yhteisöt voivat kokeilla ja kehittää vastuullisia tekoälyratkaisuja tietoturvan ja yksityisyyden suojan varmistavassa ympäristössä. Hanke pyrkii edistämään avoimen lähdekoodin tekoälytyökalujen hyödyntämistä ja kannustaa käytännön kokeilujen avulla uusien innovaatioiden ja ratkaisujen syntymiseen. Samalla tavoitteena on rakentaa tekoälyn ympärille kehittyvä yhteistyöverkosto ja ekosysteemi, joka tukee Kanta-Hämeen alueen teknologista ja taloudellista kasvua.

Kohderyhmä

Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat Kanta-Hämeen pk-yritykset, TKI-toimijat, julkisorganisaatiot ja koulutusalan toimijat, joille tarjotaan tukea ja resursseja tekoälyn hyödyntämiseen liiketoiminnassa ja innovoinnissa. Välillisiä kohderyhmiä ovat alueen asukkaat ja työntekijät, muu yksityinen ja julkinen sektori sekä kansalliset ja kansainväliset tutkimus- ja kehittämisyhteisöt, jotka hyötyvät hankkeessa kehitetystä tekoälyosaamisesta ja sen tuomista parannuksista palveluihin, tuotteisiin ja prosesseihin.

Toiminta-alue

Hankkeen ensisijainen maantieteellinen toiminta-alue on Kanta-Häme, mutta hankkeen tulokset ja vaikutukset voivat ulottua laajemmin myös kansalliselle ja kansainväliselle tasolle, erityisesti tutkimus- ja kehittämisyhteistyön kautta.

Yritysten käytännön kokeilut

Hankkeen aikana toteutetaan vähintään 10 käytännön kokeilua, joissa kehitetään tekoälyratkaisuja konkreettisiin haasteisiin. Kokeilut räätälöidään yritysten tarpeiden mukaan, ja ne auttavat yrityksiä ottamaan tekoälyn tehokkaasti käyttöön.

Hankkeeseen osallistuvat yritykset ja yhteisöt saavat suoraa tukea tekoälyn hyödyntämisessä liiketoiminnassa ja kehittämistoiminnassa. Hankkeen tavoitteena on parantaa innovointikykyä ja kilpailukykyä tarjoamalla yrityksille uusia työkaluja ja käytännön ratkaisuja.

Kiinnostaako yritystäsi osallistua hankkeeseen?

Ota yhteyttä hankkeen projektipäällikköön: [email protected]

Hankkeen toimet

Hankkeessa kartoitetaan yritysten tekoälytarpeita, toteutetaan käytännön kokeiluja ja kehitetään turvallinen tekoälylaboratorio. Tämä mahdollistaa alueen toimijoiden tekoälyosaamisen ja innovointikyvyn kasvattamisen.

Hankkeen alkuvaiheessa selvitämme tekoälyn hyödyntämisen nykytilan ja tarpeet Kanta-Hämeen pk-yrityksissä. Tämä tehdään yrityshaastatteluiden ja kyselyiden avulla, joiden pohjalta suunnitellaan tulevat käytännön kokeilut.

Hankkeessa toteutetaan vähintään 10 käytännön kokeilua yhteistyössä yritysten kanssa. Kokeilut räätälöidään yritysten tarpeisiin ja niissä kehitetään tekoälyratkaisuja, jotka tukevat liiketoimintaa ja innovointia.

Kehitämme turvallisen tekoälylaboratorion, joka tarjoaa alustan tekoälyratkaisujen kehittämiseen ja kokeilemiseen. Laboratorio hyödyntää avoimen lähdekoodin työkaluja ja noudattaa tiukkoja tietoturva- ja tietosuojakäytäntöjä, mahdollistaen vastuullisen tekoälykehityksen myös sensitiivisen datan kanssa toimiville yrityksille.

Esittelemme hankkeen lopuksi tuloksia tapahtumissa ja seminaareissa, joissa yritykset ja sidosryhmät voivat jakaa kokemuksiaan ja oppia toistensa ratkaisuista. Tuloksia jaetaan myös laajasti alueen yritysverkostoille.

Yhteystiedot

Projektipäällikkö

Seuraa meitä somessa!

Tutustu tutkimuksemme somekanaviin:

HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli