![Ihminen kuokkimassa kasvimaata. Taustalla kasvihuone.](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2023/01/lukoke.jpg)
LUKOKE
Luomuopetuksen nykytila ja koulutuksen kehittämistarpeet
![](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2023/01/maajametsatalousministerio-800x588.jpg)
Hankkeen tiedot
Hanke | Luomuopetuksen nykytila ja koulutuksen kehittämistarpeet |
Kesto | 1.1.2023–31.12.2024 |
Toteuttajat | Hämeen ammattikorkeakoulu (koordinaattori), Savon koulutusyhtymä, Helsingin yliopisto |
Rahoittajat | Maa- ja metsätalousministeriö |
Budjetti | 240 815 € |
LUKOKE (2023–2024) on selvityshanke, jossa kartoitetaan luomukoulutuksen tilannetta ja kehittämistarpeita Suomessa sekä kansainvälisesti.
Hankkeen päätavoitteena on tuottaa tietoa luomuopetuksen lisäämiseksi ja kehittämiseksi eri koulutusasteilla Suomessa sekä kansainvälisten verkostojen rakentamiseksi. Selvitystyö kattaa ammatillisen toisen asteen sekä korkea-asteen koulutukset ja elintarvikealan yritykset Suomessa. Selvitykset tehdään verkkokyselyiden ja haastattelujen avulla. Kansainväliseen tarjontaan ja verkostoihin liittyvät selvitykset tehdään verkkohakuina ja täsmähaastatteluina.
Hankkeen toteuttajat ovat Helsingin yliopisto (HY), Savon koulutuskuntayhtymä (SAKKY) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK, koordinaattori). Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja vastuuviranomaisena toimii Ruokavirasto.
Hankkeen etenemistä voit seurata somessa #LUKOKE sekä tilaamalla uutiskirjeen täältä. Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisista asioista, kuten haastattelujen ja kyselyiden etenemisestä, alustavista tuloksista sekä tiedotetaan hankkeen työpajoista.
28.-29.8.2024 Kansainvälisen yhteistyön kehittäminen, ENOAT-verkoston kokoontuminen
Paikka: Helsingin yliopisto, Viikin kampus + erilliset maatilavierailut (kts. ohjelma)
Kenelle: Opettajat
![](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2024/06/LUKOKE_ENOAT_28-29082024.jpg)
Tulossa myöhemmin
- 5.9. 2024 Luomuviestintä oppilaitosten luomuopetuksen tukena “Faktaa luomusta”
Paikka: Hämeenlinnan korkeakoulukeskus HAMK (Vankanlähde 9, Hämeenlinna)
Kenelle: koulutuksen, tutkimuksen, neuvonnan ja hallinnon edustajat ja viestinnästä vastaavat
Ohjelma
ILMOITTAUDU TÄSTÄ (30.8. mennessä)
Alustukset
- LUKOKE -nykytilaselvitys, opettajien täydennyskoulutustarpeet (Outi Vahtila, HAMK)
- Miten tehdään osaamisen kasvuloikka? Tekemisen kautta osaamiseksi (Laura-Maija Hero, HAMK)
Alustukset
- Odotukset oppimateriaaleille (Outi Vahtila, HAMK)
- Oppimateriaali ja oppimisen monet muodot – millaiset oppimateriaalit tukevat oppimista? (Kirsti Lonka, Helsingin yliopisto)
- Helsingin yliopiston avoin Luomu MOOC
Koostettua tietoa hankkeesta
- 16.5.2024 Sidosryhmätilaisuudet siivittävät tulevaan
- 17.4.2024 Sidosryhmätilaisuuksissa pureudutaan pintaa syvemmälle
- 13.3.2024 Kehittäminen jatkuu teemakohtaisissa sidosryhmätilaisuuksissa
- 15.2.2024 LUKOKE – tiedonhankintaa jatketaan, alustavia toimepide-ehdotuksia syvennetään
- 6.11.2023 Nyt on aika vaikuttaa luomukoulutuksen kehittämiseen – Tule LUKOKE -seminaariin!
- 25.9.2023 LUKOKE – työpajat kutsuvat – tule mukaan koulutuksen kehittämiseen!
- 6.6.2023 Luomuopetukseen nykytilaselvitys loppumetreillä
- 3.3.2023 Luomun liittyvät selvitykset käynnistymässä
- Vahtila, O. (12.4.2024). Koulutusorganisaatioiden tarjoama luomuopetus on riittämätöntä kansallisten tavoitteiden saavuttamiseksi. HAMK Unlimited Professional.
Toteutus
Hanke muodostuu seuraavista osaselvityksistä (vastuutaho suluissa):
- Luomuopetus ja -osaaminen Suomen yliopistoissa, kansainvälinen koulutustarjonta ja verkostoyhteistyö (HY)
- Luomuopetus ja -osaaminen toisen asteen ammatillisessa ja ammattikorkeakoulutuksessa (HAMK)
- Koulutustarveselvitys elintarvikeyritysten luomuosaamisen erityistarpeista (Sakky)
Selvitystyö on osa luomun kehittämiseen tähtäävää kansallista Luomu 2.0 -ohjelmaa. Kyselyiden, haastattelujen ja työpajojen yhteydessä tehdään Luomu 2.0 -ohjelmaa tunnetuksi. Hankkeessa laaditaan koko ruokaketjun kattavia, luomun kasvuun tähtääviä, koulutuksen kehittämiseen tähtääviä toimenpide-ehdotuksia. Ehdotusten pohjana käytetään selvityksen tuloksia ja työskentelyssä hyödynnetään eri teemojen ympärille rakennettujen asiantuntijatyöpajojen tuloksia.
![](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2024/01/lukoketoteutus-1-800x620.jpg)
Kohderyhmä
Toisen asteen ammatilliset oppilaitokset, ammattikorkeakoulut ja yliopistot, elintarvikealan yritykset sekä kansainväliset verkostot.
Toiminta-alue
Suomi.
Yhteystiedot
![](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2024/06/outi-vahtila.jpg)
![](https://www.hamk.fi/wp-content/themes/hamk/assets/img/placeholder-contact.png)
Anne honkanen
Helsingin yliopisto
![](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2023/10/Plaseholder-contactimage-1-300x300.png)
anu arolaakso
Savon koulutusyhtymä
Yhteistyössä
![](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2023/01/Savon_koulutuskuntayhtyma_logo-800x147.png)
![](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2023/08/Helsinginyo-2-800x420.png)