
LuomuOPE
Lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin

Hankkeen tiedot
Hanke | LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin |
Kesto | 16.9.2024–31.8.2027 |
Toteuttajat | Hämeen ammattikorkeakoulu (koordinaattori), Laurea ammattikorkeakoulu, Helsingin yliopisto |
Rahoittajat | Maa- ja metsätalousministeriö |
Budjetti | 375 000 € (HAMKin osuus 250 000 €) |
LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin on valtakunnallinen kehittämis- ja koulutushanke. Hankkeen tarkoitus on, että ruokaketjun opiskelija saisi perustiedot luomusta. Kehitystyö tapahtuu opettajille suunnattujen teemakoulutusten sekä koulutusalojen välisen ja koulutusalojen sisäisen yhteistyön kautta.
Hankkeeseen osallistuvat opettajat saavat tietoa, tukea ja käytännön välineitä luomun integroimiseksi omaan opetukseensa. Kehitettyjen uusien sisältöjen, koulutustuotteiden ja opintopolkujen myötä opiskelijoiden mahdollisuudet erikoistua luomuun kasvavat.
Tuotetut oppimateriaalit tallennetaan kansalliseen materiaalipankkiin avoimesti kaikkien saataville. Koulutustuotantoa varten tehdään myös katsaus kotimaisiin ja kansainvälisiin koulutustuotteisiin ja oppimateriaaleihin. Hankkeessa kartoitetaan oppimis- ja toimintaympäristöjä, joita voidaan hyödyntää myös luomututkimuksessa.
Hanke on osa valtakunnallisen Luomu 2.0 -ohjelman toimeenpano-ohjelmaa. Hankkeen toteuttajat ovat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti (HY), Laurea ammattikorkeakoulu (Laurea) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK, koordinaattori). Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja vastuuviranomaisena toimii Ruokavirasto.
Kohderyhmä
Elintarvike-, luonto- ja ympäristö, maatalous-, matkailu-, metsä-, puutarha-, ja ravitsemisalan koulutuksesta vastaavat sekä alan opettajat
Toiminta-alue
Suomi
Ajankohtaista
Hankkeen etenemistä voit seurata somessa #LuomuOPE
25.4.2025 LuomuOPE treffit II: Systeeminen muutos ja planetaariset rajat – pedagogiset ratkaisut
Aika: Perjantai 25.4.2025 klo 9.00-11.30
Paikka: Teams
Ilmoittaudu mukaan viimeistään 22.4.2025.
Ihmisten toiminnalla on vaikutuksia koko ekosysteemiin. Löytyykö systeemiajattelusta ratkaisuja tämän päivän viheliäisiin ongelmiin? Maapallon rajat ovat koetuksella. Löytyykö luomusta eväitä globaalien ongelmien ratkaisuun? Miksi luomu?
Tilaisuuden puheenjohtaja: kehittämispäällikkö Tuija Pirttijärvi, HAMK
19.-20.5.2025 LuomuOPE -verkostoitumispäivät
Aika: Maanantai-Tiistai 19.-20.5.2025
Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulu Mustialan kampus, Mustialantie 105, 31310 Mustiala (Tammela)
Teemana on luomuverkostojen yhteistyö ja osaamisen jakaminen. Paikalle kutsutaan myös sidosryhmien edustajia. Tilaisuus alkaa maanantaina 19.5 klo 11.30 yhteisellä lounaalla ja päättyy seuraavana päivänä lounaaseen.
Mustialassa on yöpymismahdollisuus (hinta kahden hengen huoneessa hintaa 56 €/hlö ja yhden hengen huoneessa 66 €/hlö).
Tarkempi ohjelma julkaistaan huhtikuun aikana.
Tulossa
(Muutokset mahdollisia)
Menneet tapahtumat
Ohjelma ja esitysmateriaalit:
Tilaisuuden avaus: Opetussuunnitelman rakentaminen on opettajien yhteinen prosessi, koulutuspäällikkö Tero Ahvenharju, HAMK
Case: Luomu elintarvikealan koulutusten opetussuunnitelmassa, vanhempi yliopistonlehtori Hanna Koivula, Helsingin yliopisto ja lehtori Maria Tammi, HAMK
LuomuOPE ajankohtaista, miksi luomu?, kehittämispäällikkö Outi Vahtila, HAMK
Miten luomu voisi näkyä eri koulutusten osaamistavoitteissa? Luomu näkyväksi – tavoitetaulukon esittely. LuomuOPE -hankkeen ehdotukset eri koulutusaloille ja -asteille, kehittämispäällikkö Outi Vahtila, HAMK ja projektipäällikkö Ritva Mynttinen, Helsingin yliopisto
Uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan hankkeen ajankohtaisista asioista, kuten koulutuksista ja työpajoista, muista tapahtumista sekä hankkeen tuotoksista.
3.4.2025 LuomuOPE treffit II: Systeeminen muutos ja planetaariset rajat – pedagogiset ratkaisut
24.3.2025 Ekat LuomuOPE -treffit 31.3.2025 klo 12.30-15.00 verkossa – yhteiskehittäminen kutsuu!
Lisätietoa hankkeesta
Toteutus
Hankkeen toteutus jakautuu neljään kokonaisuuteen.
Järjestämme koulutusta, asiantuntijaluentoja ja työpajoja kaikkia koskettavista yhteisistä ja alakohtaisista teemoista. Koulutukset löydät kohdasta Ajankohtaista.
Kartoitamme olemassa olevaa oppimateriaalia ja muokkaamme sitä sisällöllisesti ja pedagogisesti eri aloille soveltuvaksi.
Rakennamme valtakunnallista yhteistyötä eri koulutusasteiden kesken sekä eri koulutusalojen välillä ja alojen sisällä.
Kartoitamme oppilaitosten ja työelämän erilaisten ympäristöjen, kuten maatilojen, puutarhojen, laboratorioiden, ravintoloiden ja muiden tuotantotilojen mahdollisuuksia ja soveltuvuutta tutkimuskäyttöön.
Yhteystiedot

Outi Vahtila
Kehittämispäällikkö
Bio- ja luonnonvara-alan yhteiset palvelut

