
LuomuOPE
Lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin

Hankkeen tiedot
Hanke | LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin |
Kesto | 16.9.2024–31.8.2027 |
Toteuttajat | Hämeen ammattikorkeakoulu (koordinaattori), Laurea ammattikorkeakoulu, Helsingin yliopisto |
Rahoittajat | Maa- ja metsätalousministeriö |
Budjetti | 375 000 € (HAMKin osuus 250 000 €) |
LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin on valtakunnallinen kehittämis- ja koulutushanke. Hankkeen tarkoitus on, että ruokaketjun opiskelija saisi perustiedot luomusta. Kehitystyö tapahtuu opettajille suunnattujen teemakoulutusten sekä koulutusalojen välisen ja koulutusalojen sisäisen yhteistyön kautta.
Hankkeeseen osallistuvat opettajat saavat tietoa, tukea ja käytännön välineitä luomun integroimiseksi omaan opetukseensa. Kehitettyjen uusien sisältöjen, koulutustuotteiden ja opintopolkujen myötä opiskelijoiden mahdollisuudet erikoistua luomuun kasvavat.
Tuotetut oppimateriaalit tallennetaan kansalliseen materiaalipankkiin avoimesti kaikkien saataville. Koulutustuotantoa varten tehdään myös katsaus kotimaisiin ja kansainvälisiin koulutustuotteisiin ja oppimateriaaleihin. Hankkeessa kartoitetaan oppimis- ja toimintaympäristöjä, joita voidaan hyödyntää myös luomututkimuksessa.
Hanke on osa valtakunnallisen Luomu 2.0 -ohjelman toimeenpano-ohjelmaa. Hankkeen toteuttajat ovat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti (HY), Laurea ammattikorkeakoulu (Laurea) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK, koordinaattori). Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja vastuuviranomaisena toimii Ruokavirasto.
Kohderyhmä
Elintarvike-, luonto- ja ympäristö, maatalous-, matkailu-, metsä-, puutarha-, ja ravitsemisalan koulutuksesta vastaavat sekä alan opettajat
Toiminta-alue
Suomi
Ajankohtaista
Hankkeen etenemistä voit seurata somessa #LuomuOPE
31.3.2025 LuomuOPE treffit I: Luomu ruokaketjun koulutusten opetussuunnitelmissa
Aika: Maanantai 31.3.2025 klo 12.30–15.00
Paikka: Teams
Ilmoittaudu mukaan viimeistään 26.3.2025.
Luomu 2.0 -ohjelman tavoitteena on, että kaikki ruokaketjun opiskelijat saavat perustiedot luomusta. Tilaisuudessa pohditaan miksi ja miten luomun tulisi näkyä ruokaketjun koulutusten opetussuunnitelmissa. Lisäksi esitellään konkreettisia ehdotuksia tavoitteiden laatimiseksi.
Päivän puheenjohtaja: lehtori Erkki Vihonen, HAMK
25.4.2025 LuomuOPE treffit II: Systeeminen muutos ja planetaariset rajat – pedagogiset ratkaisut
Aika: Perjantai 25.4.2025 klo 9.00-11.30
Paikka: Teams
Ilmoittaudu mukaan viimeistään 22.4.2025.
Ihmisten toiminnalla on vaikutuksia koko ekosysteemiin. Löytyykö systeemiajattelusta ratkaisuja tämän päivän viheliäisiin ongelmiin? Maapallon rajat ovat koetuksella. Löytyykö luomusta eväitä globaalien ongelmien ratkaisuun? Miksi luomu?
Tilaisuuden puheenjohtaja: kehittämispäällikkö Tuija Pirttijärvi, HAMK
Tulossa
(Muutokset mahdollisia)
Uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan hankkeen ajankohtaisista asioista, kuten koulutuksista ja työpajoista, muista tapahtumista sekä hankkeen tuotoksista.
Lisätietoa hankkeesta
Toteutus
Hankkeen toteutus jakautuu neljään kokonaisuuteen.
Järjestämme koulutusta, asiantuntijaluentoja ja työpajoja kaikkia koskettavista yhteisistä ja alakohtaisista teemoista. Koulutukset löydät kohdasta Ajankohtaista.
Kartoitamme olemassa olevaa oppimateriaalia ja muokkaamme sitä sisällöllisesti ja pedagogisesti eri aloille soveltuvaksi.
Rakennamme valtakunnallista yhteistyötä eri koulutusasteiden kesken sekä eri koulutusalojen välillä ja alojen sisällä.
Kartoitamme oppilaitosten ja työelämän erilaisten ympäristöjen, kuten maatilojen, puutarhojen, laboratorioiden, ravintoloiden ja muiden tuotantotilojen mahdollisuuksia ja soveltuvuutta tutkimuskäyttöön.
Yhteystiedot

Outi Vahtila
Kehittämispäällikkö
Bio- ja luonnonvara-alan yhteiset palvelut

