LuomuOPE
Lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin
Hankkeen tiedot
Hanke | LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin |
Kesto | 16.9.2024–31.8.2027 |
Toteuttajat | Hämeen ammattikorkeakoulu, Laurea ammattikorkeakoulu, Helsingin yliopisto |
Rahoittajat | Maa- ja metsätalousministeriö |
Budjetti | 375 000 € |
LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin on valtakunnallinen kehittämis- ja koulutushanke. Hankkeen tarkoitus on, että ruokaketjun opiskelija saisi perustiedot luomusta. Kehitystyö tapahtuu opettajille suunnattujen teemakoulutusten sekä koulutusalojen välisen ja koulutusalojen sisäisen yhteistyön kautta.
Hankkeeseen osallistuvat opettajat saavat tietoa, tukea ja käytännön välineitä luomun integroimiseksi omaan opetukseensa. Kehitettyjen uusien sisältöjen, koulutustuotteiden ja opintopolkujen myötä opiskelijoiden mahdollisuudet erikoistua luomuun kasvavat.
Tuotetut oppimateriaalit tallennetaan kansalliseen materiaalipankkiin avoimesti kaikkien saataville. Koulutustuotantoa varten tehdään myös katsaus kotimaisiin ja kansainvälisiin koulutustuotteisiin ja oppimateriaaleihin. Hankkeessa kartoitetaan oppimis- ja toimintaympäristöjä, joita voidaan hyödyntää myös luomututkimuksessa.
Hanke on osa valtakunnallisen Luomu 2.0 -ohjelman toimeenpano-ohjelmaa. Hankkeen toteuttajat ovat Helsingin yliopisto (HY), Laurea ammattikorkeakoulu (Laurea) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK, koordinaattori). Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja vastuuviranomaisena toimii Ruokavirasto.
Kohderyhmä
Toisen asteen ammatilliset oppilaitokset, ammattikorkeakoulut ja yliopistot.
Toiminta-alue
Suomi
Ajankohtaista
Hankkeen etenemistä voit seurata somessa #LuomuOPE
Uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisista asioista, kuten koulutuksista ja työpajoista, muista tapahtumista sekä hankkeen tuotoksista.
Toteutus
Hankkeen toteutus jakautuu neljään kokonaisuuteen.
Järjestämme koulutusta, asiantuntijaluentoja ja työpajoja kaikkia koskettavista yhteisistä ja alakohtaisista teemoista. Teemoja ovat muun muassa:
- Luomun tuotantomenetelmät
- Luomun periaatteet
- Luomun lainsäädäntö ja tuotanto-ohjeet
- Luomun ero tavanomaiseen tuotantoon
- Luomun markkinat ja kulutus
- Luomuviestintä ja -neuvonta
- Luomuraaka-aineet elintarvikkeiden jatkojalostuksessa
- Luomuraaka-aineiden käyttäytyminen ruuanvalmistuksessa
- Luomun vienti ja kansainvälinen kauppa
- Luomu tuotekehityksessä
Koulutuksessa paneudutaan myös luomun kehittämiseen liittyvään pedagogiseen haasteeseen ja oivaltavan oppimisen soveltamiseen opiskelijoiden ohjauksessa.
Kartoitamme olemassa olevaa oppimateriaalia ja muokkaamme sitä sisällöllisesti ja pedagogisesti eri aloille soveltuvaksi.
Rakennamme valtakunnallista yhteistyötä eri koulutusasteiden kesken sekä eri koulutusalojen välillä että alojen sisällä.
Kartoitamme oppilaitosten ja työelämän erilaisten ympäristöjen, kuten maatilojen, puutarhojen, laboratorioiden, ravintoloiden ja muiden tuotantotilojen mahdollisuuksia ja soveltuvuutta tutkimuskäyttöön.
Yhteystiedot
Outi Vahtila
Kehittämispäällikkö
Bio- ja luonnonvara-alan yksikkö