Hyppää sisältöön
Puutarhuri ojentaa porkkananippua kohti kameraa.

LuomuOPE

Lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin

Hankkeen tiedot

HankeLuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin
Kesto16.9.2024–31.8.2027
ToteuttajatHämeen ammattikorkeakoulu (koordinaattori),
Laurea ammattikorkeakoulu,
Helsingin yliopisto
RahoittajatMaa- ja metsätalousministeriö
Budjetti375 000 € (HAMKin osuus 250 000 €)

LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin on valtakunnallinen kehittämis- ja koulutushanke. Hankkeen tarkoitus on, että ruokaketjun opiskelija saisi perustiedot luomusta. Kehitystyö tapahtuu opettajille suunnattujen teemakoulutusten sekä koulutusalojen välisen ja koulutusalojen sisäisen yhteistyön kautta.

Hankkeeseen osallistuvat opettajat saavat tietoa, tukea ja käytännön välineitä luomun integroimiseksi omaan opetukseensa. Kehitettyjen uusien sisältöjen, koulutustuotteiden ja opintopolkujen myötä opiskelijoiden mahdollisuudet erikoistua luomuun kasvavat. 

Tuotetut oppimateriaalit tallennetaan kansalliseen materiaalipankkiin avoimesti kaikkien saataville. Koulutustuotantoa varten tehdään myös katsaus kotimaisiin ja kansainvälisiin koulutustuotteisiin ja oppimateriaaleihin. Hankkeessa kartoitetaan oppimis- ja toimintaympäristöjä, joita voidaan hyödyntää myös luomututkimuksessa.

Hanke on osa valtakunnallisen Luomu 2.0 -ohjelman toimeenpano-ohjelmaa. Hankkeen toteuttajat ovat Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti (HY), Laurea ammattikorkeakoulu (Laurea) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK, koordinaattori). Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja vastuuviranomaisena toimii Ruokavirasto.

Kohderyhmä

Elintarvike-, luonto- ja ympäristö, maatalous-, matkailu-, metsä-, puutarha-, ja ravitsemisalan koulutuksesta vastaavat sekä alan opettajat

Toiminta-alue

Suomi

Ajankohtaista

Hankkeen etenemistä voit seurata somessa #LuomuOPE

31.3.2025 LuomuOPE treffit I: Luomu ruokaketjun koulutusten opetussuunnitelmissa

Aika: Maanantai 31.3.2025 klo 12.30–15.00
Paikka: Teams

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 26.3.2025.

Luomu 2.0 -ohjelman tavoitteena on, että kaikki ruokaketjun opiskelijat saavat perustiedot luomusta. Tilaisuudessa pohditaan miksi ja miten luomun tulisi näkyä ruokaketjun koulutusten opetussuunnitelmissa. Lisäksi esitellään konkreettisia ehdotuksia tavoitteiden laatimiseksi.   

Päivän puheenjohtaja: lehtori Erkki Vihonen, HAMK

Ohjelma:

Tilaisuuden avaus: Opetussuunnitelman rakentaminen on opettajien yhteinen prosessi, koulutuspäällikkö Tero Ahvenharju, HAMK

LuomuOPE ajankohtaista, miksi luomu?, kehittämispäällikkö Outi Vahtila, HAMK

Case: Luomu elintarvikealan koulutusten opetussuunnitelmassa, vanhempi yliopistonlehtori Hanna Koivula, Helsingin yliopisto ja lehtori Maria Tammi, HAMK

Miten luomu voisi näkyä eri koulutusten osaamistavoitteissa? Luomu näkyväksi – tavoitetaulukon esittely. LuomuOPE -hankkeen ehdotukset eri koulutusaloille ja -asteille, kehittämispäällikkö Outi Vahtila, HAMK ja projektipäällikkö Ritva Mynttinen, Helsingin yliopisto

Työpaja, jossa arvioidaan ja kehitetään tavoitetaulukkoa ja pohditaan sen soveltamista eri koulutusaloille

Yhteenveto ja tilaisuuden päätös 

25.4.2025 LuomuOPE treffit II: Systeeminen muutos ja planetaariset rajat – pedagogiset ratkaisut

Aika: Perjantai 25.4.2025 klo 9.00-11.30
Paikka: Teams

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 22.4.2025.

Ihmisten toiminnalla on vaikutuksia koko ekosysteemiin. Löytyykö systeemiajattelusta ratkaisuja tämän päivän viheliäisiin ongelmiin? Maapallon rajat ovat koetuksella. Löytyykö luomusta eväitä globaalien ongelmien ratkaisuun? Miksi luomu?

Tilaisuuden puheenjohtaja: kehittämispäällikkö Tuija Pirttijärvi, HAMK

Ohjelma:

LuomuOPEn  ajankohtaiset, kehittämispäällikkö Outi Vahtila, HAMK

Merkityksellisyys, maailmanparastaminen ja luomu koulutuksessa, yksikönjohtaja Mona-Anitta Riihimäki, HAMK 

Systeeminen muutos ja planetaariset rajat, pedagogiset ratkaisut opetuksessa, suunnittelupäällikkö Erkka Laininen, Okka-säätiö

Miksi luomu -työpaja, jossa pohditaan tiedollisia ja kokemuksellisia pedagogisia ratkaisuja. Aiheina mm. 

  • Mistä vetoapua globaalien ongelmien ratkaisuun, kokonaiskartan rakentaminen? 
  • Miten systeemiajattelu ja planetaariset rajat tulisi huomioida ruokaketjun koulutusten opetuksessa? 

Työpajan tavoitteena on rakentaa yhdessä omaan opetukseen sovellettavissa oleva työkalu.

Tilaisuuden päätös

Tulossa

(Muutokset mahdollisia)

  • 19.-20.5.2025 LuomuOPE verkostopäivät
  • 12.9.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE III: Oppimisprosessien rakentaminen
  • 26.9.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit IV: Oppimistehtävien rakentaminen
  • 10.10.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit V: Oppimistehtävien ohjaaminen
  • 31.10.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit VI: Luomuoppimateriaalit hyötykäyttöön
  • 14.11.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit VII: Luomun mahdollisuudet tuotekehityksessä
  • 28.11.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit VIII: Luomuviestintä
  • 12.12.2025 klo 9.00-11.30 LuomuOPE treffit IX: Luomuvesiviljely

Uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan hankkeen ajankohtaisista asioista, kuten koulutuksista ja työpajoista, muista tapahtumista sekä hankkeen tuotoksista.

11.3.2025 LuomuOPE tarjoaa eväitä opetuksen kehittämiseen

Toteutus

Hankkeen toteutus jakautuu neljään kokonaisuuteen.

Järjestämme koulutusta, asiantuntijaluentoja ja työpajoja kaikkia koskettavista yhteisistä ja alakohtaisista teemoista. Koulutukset löydät kohdasta Ajankohtaista.

Kartoitamme olemassa olevaa oppimateriaalia ja muokkaamme sitä sisällöllisesti ja pedagogisesti eri aloille soveltuvaksi.

Rakennamme valtakunnallista yhteistyötä eri koulutusasteiden kesken sekä eri koulutusalojen välillä ja alojen sisällä. 

Kartoitamme oppilaitosten ja työelämän erilaisten ympäristöjen, kuten maatilojen, puutarhojen, laboratorioiden, ravintoloiden ja muiden tuotantotilojen mahdollisuuksia ja soveltuvuutta tutkimuskäyttöön.

Yhteystiedot