Hyppää sisältöön
Etusivu Tutkimus Hankkeet LUO Net GOES International

LUO Net GOES International

LUO Net GOES International hankkeen päätavoitteena on nostaa suomalaisen biotalous- ja digitaalisen osaamisen profiilia kansainvälisesti sekä tuoda Kanta-Hämeen entistä selvemmin bio- ja kiertotalouden soveltavan tutkimuksen kärkimaakunnaksi

Sinisellä taustalla EU:n logo. Logon alla lukee Euroopan unoni, Euroopan aluekehitysrahasto.

Perustiedot

LUO Net GOES International hankkeen päätavoitteena on nostaa suomalaisen biotalous- ja digitaalisen osaamisen profiilia kansainvälisesti sekä tuoda Kanta-Hämeen entistä selvemmin bio- ja kiertotalouden soveltavan tutkimuksen kärkimaakunnaksi. Lisäksi hankkeen toimien kautta pyritään lisäämään suomalaisen biotalousosaamisen vientimahdollisuuksia, verkottamaan asiantuntijat keskenään ja kansainvälisesti, sekä lisäämään opiskelijoiden kiinnostusta alaa kohtaan.

Hanke jatkaa LUO-luonnonvara-alan verkoston, eli HAMKin, Luken, Syklin ja Lammin biologisen aseman muodostaman biotalouden osaamiskeskittymän kehittämistä. 

  • Toteutusaika: 01.08.2019 – 31.05.2022
  • Rahoitus: 369 787 € / Uudenmaan liitto (EAKR)
  • Päätoteuttaja: HAMK
  • Osatoteuttajat:
    • Helsingin yliopiston Lammin biologinen asema
    • Luonnonvarakeskus Luke
    • Suomen ympäristöopisto Sykli
  • Kohderyhmä: Yritykset, jotka haluavat kehittää uutta liiketoimintaa ja uusia toimintatapoja luonnonvarojen kestävästä käytöstä sekä LUO-verkoston koulutus- ja tutkimustoimijat ja alueen julkiset-toimijat
  • Toimialue: Kanta-Häme ylimaakunnallisessa ja kansainvälisessä kontekstissa

Hanke vahvistaa alueen biotalouden toimintaympäristöä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä kansainvälisessä kontekstissa. Tuloksia tavoitellaan neljään eri työpakettiin jaotellun toimenpiteen kautta. Jokaisella hankkeen osatoteuttajalla on vetovastuullaan yksi työpaketti.

 

Ajankohtaista

Tietoa hankkeen ajankohtaisista tapahtumista, työpajoista, sekä julkaisuista. Huom! Hanke on päättynyt.

Kanta-Hämeen kiertotalouden tiekartta on julkaistu: 

Open Bioeconomy Week 2022

Ajankohtaiset tapahtumat sekä tiedot löydät hankkeen Facebookista ja Twitteristä.

Menneet tapahtumat

Kanta-Hämeen kiertotalouden tulevaisuus – webinaari

Milloin: 9.3.21 klo 8.30-9.30

Kysely yritysten edustajille

Koronakriisin myötä yritysten liiketoimintaedellytysten vahvistaminen on tulevaisuuden kannalta erityisen tärkeää. Tässä kyselyssä pyrimme kartoittamaan yritysten tulevia tutkimus- ja kehitystarpeita (T&K). Kyselyn tuloksia hyödynnetään LUO Net GOES International–hankkeessa tutkimusorganisaatioiden toiminnan kehittämiseen sekä bio- ja kiertotalouden tutkimuksessa. Erityisesti vastaukset ovat arvokkaita yrityksille suunnattujen palveluiden ja ratkaisujen kehittämisessä sekä niiden saattamisessa yritysten käyttöön. Kyselylomakkeeseen vastaaminen vie aikaa noin 10 minuuttia ja sen voi tehdä täysin anonyymisti. Halutessasi voit jättää loppuun yhteydenottopyynnön. Linkki kyselyyn.

Open Bioeconomy Week 2020-2021 tapahtumat

Vuoden 2021 Open Bioeconomy Week -tapahtuma järjestettiin 25.-27.5.2021.

Ensimmäinen Open Bioeconomy Week -tapahtuma järjestettiin verkossa 29.-30.9.2020. 

Lisätietoa: https://openbioeconomyweek.org/ 

LUO-verkosto

Luonnonvara-alan verkosto kokoaa yhteen Kanta-Hämeen alueen luonnonvara-alan ja biotalouden osaamiskeskittymän, johon kuuluvat Hämeen ammattikorkeakouluHelsingin yliopiston Lammin biologinen asemaLuonnonvarakeskus Luke sekä Suomen ympäristöopisto Sykli. Verkoston rakentaminen käynnistettiin vuonna 2014 Hämeen luonnonvara-alan osaamiskeskittymän käynnistäminen -hankkeessa ja verkoston työtä jatkettiin ja syvennettiin vuonna 2016 käynnistyneessä LUO Next Step hankkeessa. LUO Net GOES International on järjestyksessään kolmas LUO-verkostoa kehittävä hanke ja nykyisellä toimintakaudella verkostoa pyritään laajentamaan myös kansainvälisesti. 

Työpaketit

TP 1 Open Bioeconomy Week

Hankkeessa suunnitellaan ja toteutetaan vuosittainen kansainvälinen Open Bioeconomy Week (OBW) -tapahtuma. Open Bioeconomy Week on uusi ja ainutlaatuinen tapahtumakokonaisuus, joka vakiintuu biotalouden ja digitaalisten työkalujen ja menetelmien kansainväliseksi ja kaikkia alalla toimivia kiinnostavaksi tapahtumaksi. Tapahtumat tullaan järjestämään Kanta-Hämeessä. 

Lisätietoa tapahtuman verkkosivuilta: www.openbioeconomyweek.org/

TP 2 Kanta-Hämeen kiertotaloustiekartta

Työpaketissa laaditaan Kanta-Hämeen alueen kiertotaloustiekartta ja suunnitelma alueen kiertotaloustoiminnasta seuraavien 20 vuoden aikana. Resurssiviisaus ja kiertotalous ovat toimintamalleja, joiden avulla yhteiskunnan on mahdollista muuttaa toimintaansa kestävämmäksi.

Kanta-Hämeen maakunnassa Forssa, Hämeenlinna ja Riihimäki ovat laatineet tai laatimassa omia kiertotalous- tai resurssiviisaustiekarttojaan. Näistä kolmesta Forssan tiekartta on valmistunut 2015 ja Riihimäen tiekartta on valmistunut keväällä 2019. Hämeenlinna ei ole vielä julkaissut omaa tiekarttaansa, mutta kaupungilla on käynnissä Kestävä elämäntapa -ohjelma sekä Resurssiviisas Hämeenlinna -toimenpideohjelma, jotka pitävät sisällään runsaasti resurssiviisauteen liittyviä asioita.  Työpaketissa hyödynnetään Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen tekemiä tiekarttoja ja toimenpiteitä, joita käytetään pohjana Kanta-Hämeen kiertotaloustiekartalle. Lisäksi hyödynnetään Suomen kiertotalouden tiekarttaa, joka on laadittu Sitran toimesta. Kiertotaloustiekartta auttaa kuntia ja kaupunkeja vähentämään ilmastopäästöjään kuntien välisen yhteistyön avulla. Sen avulla voidaan myös tunnistaa uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia, sekä osallistaa asukkaita toimimaan ruohonjuuritasolla kestävän kehityksen mukaisesti mm. ruokahävikin vähentämisen sekä energiaratkaisujen näkökulmasta. Tiekarttatyön avulla päästään myös asettamaan toiminnalle mitattavat tavoitteet. Tiekartan laadinnassa ovat vahvasti mukana yrittäjät, kunnat (myös pienemmät) ja kaupungit. 

Kanta-Hämeen kiertotalouden tiekartan julkaisut:

TP 3 Tiedonsiirto- ja kaupallistamispolku

Tutkimus- ja oppilaitokset tuottavat valtavan määrän julkista tietoa josta voi olla hyötyä yritysten liiketoiminnan kehittämisessä. Tämän informaation levittämiseen tarvitaan asiantuntevia tiedonsiirtomekanismeja. Tiivis, jatkuva yhteistyö sekä tiedon ja teknologian jakaminen yritysten ja kehittäjäorganisaatioiden kanssa on paras keino taata, että keksinnöt päätyvät markkinoille yhteiskunnan ja elinkeinotoiminnan hyödyksi. Yhteistyö mahdollistaa myös julkisen tutkimuksen suuntaamisen elinkeinojen tarpeita palvelevaksi. 

Hankkeen aikana rakennetaan kaupallistamispolku, jossa luodaan uutta liiketoimintaa ja/tai kehitetään olemassa olevan liiketoiminnan mallia yrityslähtöisesti. Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä toteutettavat hankkeet rakennetaan uusien nousevien teemojen ympärille. Hanke toimii mahdollistajana näiden nopeiden aihioiden työstäjänä ja eteenpäin viejänä.

Työpaketissa hyödynnetään myös resurssiviisaustiekartan laadinnan yhteydessä nousevia uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Toimijat ovat muodostaneet kiertotalouteen ja kestävän elintarviketuotannon kehittämiseen keskittyvän verkoston aikaisemmassa yhteistyössä. Tämä osaaminen luo pohjan uusille avauksille. 

TP 4 Kansainvälistymisen askeleet

Työpaketti 4 rakentuu ympäristön seurannan uusien tarpeiden, mahdollisuuksien, datan keruun (mm. automaattiset kenttämittalaitteet, vedenalaiset robotit), datan hallinnan ja julkisen esillepanon sekä tutkimustiedon käytäntöön viemisen vaikeuksien kartoittamiseen ja voittamiseen osana kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä. Suomessa yhteistyötä tehdään Kanta-Hämeen alueella toimivien tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden (HY, LUKE, HAMK) kesken sekä kansainvälistä yhteistyötä Uusi-Seelannin ja Kiinan kanssa. Hankkeessa pureudutaan toimintaympäristöjen analyysiin ongelmien kartoitukseen, vertaisoppimiseen, sekä yritysten kanssa tehtävään yhteistyöhön ympäristön seurantaan liittyvien kysymysten osalta. Kaikkiin toimenpiteisiin liittyy oleellisesti koulutus- ja kasvatusnäkökulma ja näin ollen opiskelijoille pyritään luomaan mahdollisuus tehdä aiheen parista opinnäytetyö.

Blogi

Yhteystiedot

Iida Holck

  • Projektipäällikkö
  • Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Titta Tapiola

Janne Sundell

Mia O’Neill

Luke, natural resources institute Finland. Lukelon kirjoitettu oranssilla tekstillä. Ylhäällä on sininen lehti.
Hämeen liitto. Regional council of Häme. Kirjoitettu mustalla. Ylhäällä punainen vaakuna.