KOVA
Uutta ajattelua ammatillisen koulutuksen vaikuttavuuteen
Hankkeen tiedot
Hanke | KOVA – Uutta ajattelua ammatillisen koulutuksen vaikuttavuuteen |
Kesto | 2024-2028 |
Toteuttajat | Ammattiopisto Spesia, Hämeen ammattikorkeakoulu |
Rahoittajat | S. ja A. Bovalliuksen Säätiö sr. |
Budjetti | 400 000€ |
Tavoitteenamme on kehittää tutkimusperustaisesti vaativan erityisen tuen vaikuttavuutta ja laatua ammatillisessa koulutuksessa.
Hankkeen keskiössä on monivuotinen seurantatutkimus, jonka avulla tuotetaan tietoa vaativaa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden oppimisesta, osaamisen hankkimisesta, hyvinvoinnista ja opiskelijoiden jatkopoluista. Hankkeen aikana etsitään ennakkoluulottomasti uudenlaisia tapoja tehdä tutkimus- ja kehittämistoimintaa, joka palvelee ja osallistaa niin opiskelijoita, oppilaitosta, työelämää kuin koko yhteiskuntaa. Ammattiopisto Spesian vaikuttavuutta koskevan tietopohjan ja mittareiden kehittämistyö sekä oppilaitoksen toiminnan ja henkilöstön osaamisen kehittäminen ovat olennainen osa hanketta.
Kokonaisuudessaan KOVA-hankkeen tavoitteena on laajentaa ja syventää ymmärrystä sekä lisätä vuoropuhelua eri koulutusasteiden välillä koulutuksen vaikutuksista ja vaikuttavuudesta. Tämän myötä on mahdollisuus tehdä näkyväksi vaativan erityisen tuen merkityksellinen rooli yhdenvertaisten opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksien edistäjänä ammatillisessa koulutuksessa. KOVA-hankkeessa tutkimus ja kehittäminen kulkevat tiiviisti käsi kädessä. Tutkimustietoa ja kehittämistyön tuloksia tullaan jakamaan laajasti koulutuksen sidosryhmille, kuten ammatillisen koulutuksen järjestäjille, opetus- ja ohjaushenkilöstölle, opiskelijoille, työnantajille, viranomaisille ja järjestöille.
Kohderyhmä
- Opiskelijat
- Tutkinnon tai koulutuksen suorittaneet
- Vaativaa erityistä tukea järjestävät ammatilliset oppilaitokset
- Työelämän ja palveluiden edustajat
Toiminta-alue
Ammattiopisto Spesian toimipisteet eri puolella Suomea.
Työpaketit
Tutkimus. Hankkeessa toteutetaan pitkittäistutkimusta, jonka tavoitteena on tutkia opiskelijoiden kuvaamia koulutuksen vaikutuksia lyhyellä ja pidemmällä aikavälillä ja ymmärtää koulutuksen vaikeammin mitattavissa olevia vaikutuksia opiskelijoiden oppimiseen ja heidän polkuihinsa. Pitkittäistutkimuksessa tarkastellaan ja tehdään näkyväksi koulutuksen vaikuttavuutta myös yksilöiden hyvinvoinnin, osaamisen sekä sivistyksen ja yhteiskunnallisen osallisuuden näkökulmista.
Kehittäminen. Kehittämistyön tavoitteena on edistää ja tukea työyhteisötason toiminnan ja osaamisen kehittämistä suhteessa koulutuksen laatuun ja vaikuttavuuteen. Työpaketissa kartoitetaan nykyisten koulutuksen vaikuttavuutta koskevaa tietopohjaa ja tiedonkeruita vaikuttavuuden näkökulmasta, kehitetään uusia ratkaisuja vaikuttavuuden mittaamiseen ja tulosten hyödyntämiseen osana oppilaitosten toimintaa.
Vaikuttaminen. Viestintään ja vaikuttamiseen nivoutuvan työpaketin tavoitteena on laajentaa ja syventää ymmärrystä koulutuksen vaikutuksista ja vaikuttavuudesta kansallisella ja kansainvälisellä tasolla viestinnän ja vaikuttamisen avulla. Vaikuttamistyöhön sisältyy muun muassa julkaisutoimintaa, seminaari- ja konferenssiesityksiä ja hankkeen verkkosivuilla tapahtuvaa tiedonjakoa.
Koostettua tietoa
Tutkimushankkeen pilotointi on nyt käynnistynyt Spesia Järvenpäässä!
Mikäli haluat saada oman äänesi kuuluviin ja kertoa meille kokemuksistasi, tule mukaan osallistujaksi KOVA-hankkeeseen!
Tutkimuksen aikana haluamme kuulla kokemuksiasi opinnoistasi ja seurata polkuasi. Haluaisimme kuulla juuri sinulta, mikä koulutuksessa on mielestäsi hyvää, tärkeää ja miten sitä voisi parantaa. Tutkimukseen osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Tutkimukseen osallistuminen tai siitä kieltäytyminen ei vaikuta opintoihisi.
Nyt käynnistyneeseen tutkimukseen voivat osallistua kaikki Spesia Järvenpään opiskelijat vastaamalla KOVA-kyselyyn. Kyselyn linkki on jaettu Vivassa. Kysely on avoinna vuoden 2024 loppuun asti.
Ennen kyselyn täyttämistä muistathan tutustua osallistujan tiedotteeseen, suostumuslomakkeeseen ja tietosuojailmoitukseen, joka kertoo, miten tietojasi käsitellään tutkimuksessa. Lisäksi huoltajasi voi tutustua tutkimukseen huoltajan tiedotteen avulla.
- Tiedote osallistujalle
- Huoltajan tiedote
- Suostumuslomake
- Tukikuvitettu suostumuslomake
- Tietosuojailmoitus
Tule mukaan KOVA-tutkimukseen!
Jos haluat saada tutkimuksesta lisää tietoa, niin voit ottaa yhteyttä Sannaan ([email protected]), p. 050-478 4638.
Ohjausryhmä kokoontui 2.12.2024
Syksyllä 2024 perustimme Ammattiopisto Spesian sekä HAMKin ja kahdesta hankekonsortion ulkopuolisesta asiantuntijasta muodostuvan ohjausryhmän, jossa yhdistyy niin rehtoreiden, johtajien kuin päällikkötehtävissä toimivien vankka kokemus ja asiantuntemus. Ohjausryhmän tehtävänä on pitää huolta siitä, että etenemme suunnitelmien mukaan sekä tehdä linjauksia muun muassa tutkimuksen kohderyhmistä, tiedonkeruusta ja sen aikatauluista ja hankkeen painotuksista.
Ohjausryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa maanantaina 2.12.2024. Kokouksessa käytiin lyhyt esittelykierros ja esiteltiin KOVA-hankkeen tavoitteet, työpaketit ja työ- ja viestintäsuunnitelma sekä riskienhallintaan liittyvät toimenpiteet. Esittelyosuuden jälkeen yhteisen keskustelun pohjalta tehtiin tärkeitä ja seuraaviin askeliin vaikuttavia päätöksiä tutkimuksen ja kehittämistyön suuntaviivoista innostuneessa hengessä sekä asiantuntevassa porukassa. Yhteistyössä löytyy usein parhaat ideat ja ratkaisut.
Toivotamme kaikille rauhallista joulunodotusta ja kannattaa pysyä kuulolla!
Olemme tänä syksynä näkyvillä AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivillä 7.-8.11.2024 Helsingissä ja Kasvatustieteen päivillä 21.-22.11.2024 Turussa.
AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivillä esittelemme KOVA-hanketta ja siinä toteutettavia tutkimuksia, tarkastelussamme erityisesti syksyllä 2024 käynnistynyt opiskelijoiden pilottikysely ja meneillään oleva kirjallisuuskatsaus ammatillisen koulutuksen vaikutuksista. Tule kuulolle torstaina 7.11.2024 klo 14.30 – 15.00 (Stadin AO, tila 3) tutustumaan ajankohtaisiin tutkimus- ja kehittämiskuulumisiin.
Esityksemme: Civil, Rintala, Ryökkynen, Tammilehto, Mäkinen, Lääkkölä & Liikanen: Vaikuttavaa ammatillista koulutusta ja vaativaa erityistä tukea KOVA-hankkeessa
Kasvatustieteen päivillä esittelemme KOVA-hankkeessa toteutettavaa metodologista kirjallisuuskatsaustamme, jonka avulla olemme rakentaneet tietopohjaa siitä, mitä kyselyjä ja haastattelurunkoja vaikuttavuuden arviointiin on aiemmin hyödynnetty erityisesti hyvinvoinnin, osaamisen, sivistyksen ja yhteiskunnallisen osallisuuden näkökulmista.Tule seuraamaan esitystämme perjantaina 22.11. klo 10.00 – 11.30 (Cal2108).
Esityksemme: Civil, Ryökkynen, Rintala, Tammilehto & Mäkinen: Vaativan erityisen tuen vaikuttavuus uudelleen ajateltuna ammatillisessa koulutuksessa.
Esitysmateriaaleihin pääset tutustumaan verkkosivuillamme konferenssien jälkeen. Nähdään AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivillä ja Kasvatustieteen päivillä.
Tiedonkeruun ensimmäinen vaihe käynnistyi Järvenpään Spesialla 30.10.2024.
Hankkeessa toteutettavan tutkimuksen tavoitteena on tutkia opiskelijoiden kuvaamia koulutuksen vaikutuksia ja ymmärtää koulutuksen vaikeammin mitattavissa olevia vaikutuksia opiskelijoiden oppimiseen ja hyvään elämään. Tutkimus tuottaa ainutlaatuista tietoa vaativana erityisenä tukena järjestetyn ammatillisen koulutuksen merkityksestä sekä yksilön, koulutuksen järjestäjän että yhteiskunnan näkökulmasta. Pysyttele kuulolla, tämä on KOVA-juttu!
- Civil, T., Ryökkynen, S., Rintala, H. & Tammilehto, M. (2024). Ammatillisen koulutuksen ja vaativan erityisen tuen vaikuttavuuden eteen työskennellään rinnakkain. HAMK Unlimited Professional, 16.12.2024.
- Civil, T. (2024). Tutkijan pohdintoja ammatillisen koulutuksen vaikuttavuudesta. HAMK Unlimited Professional, 12.12.2024.
- Civil, T., Ryökkynen, S., Rintala, H., Tammilehto, M. & Mäkinen, M. (2024). Vaativan erityisen tuen vaikuttavuus uudelleen ajateltuna ammatillisessa koulutuksessa. Suullinen esitys Kasvatustieteen päivät -konferenssissa. Turku, 21.11-22.11.2024.
- Civil, T., Rintala, H., Ryökkynen, S., Tammilehto, M., Mäkinen, M., Lääkkölä, A. & Liikanen, S. (2024). Vaikuttavaa ammatillista koulutusta ja vaativaa erityistä tukea KOVA-hankkeessa. Suullinen esitys AMK- ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät -konferenssissa. Helsinki, 7.-8.11.2024.
- Uutta ajattelua ammatillisen koulutuksen vaikuttavuuteen – ainutlaatuinen tutkimus- ja kehittämishanke KOVA käynnistyy, 2.5.2024
Opiskelijalla on oikeus saada vaativaa erityistä tukea, mikäli tarvitsee yksilöllistä, laaja-alaista ja monialaista tukea opintoihinsa vaikeiden oppimisvaikeuksien, vaikean vamman tai sairauden vuoksi. Se perustuu ammatillisesta koulutuksesta säädettyyn lakiin, jonka mukaan jokaisella opiskelijalla on oikeus saada yksilöllisiä tarpeitaan vastaavaa erityistä tukea saavuttaakseen tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaisen ammatillisen osaamisen. Vaativa erityinen tuki tarkoittaa muun muassa erilaisia yksilöityjä pedagogisia tukitoimenpiteitä sekä ohjaus- ja opiskelujärjestelyjä, yksilöllisten opintopolkujen muodostamista sekä koulutuksessa tarvittavia avustajapalveluja ja opiskelun edellyttämiä apuvälineitä. Opiskelijan tuen tarve voi liittyä esimerkiksi oppimiseen, keskittymiseen, tarkkaavaisuuteen, vuorovaikutustaitoihin, psyykkiseen ja fyysiseen toimintakykyyn tai elämänhallintaan ja arjen taitoihin.
Vaativa erityinen tuki on yleensä pitkäaikaista ja säännöllistä ja sitä voi saada ammatillisen tutkinnon suorittamiseen tai valmentavaan koulutukseen. Valmentavia koulutuksia ovat tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus (TELMA).
Opetushallituksen tilastopalvelu Vipusen mukaan vuonna 2022 erityisenä tukena järjestetyssä ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa aloitti noin 10 400 uutta opiskelijaa. Kaikkiaan opiskelijoita oli vuoden aikana noin 33 000 ja ammatillisia tutkintoja suoritettiin noin 5 700. Erityisen tuen opiskelijoiden osuus kaikista ammatillisen perustutkintokoulutuksen opiskelijoista oli noin 15 prosenttia. Perustutkinnon suorittaneista erityisen tuen opiskelijoiden osuus oli noin 13 prosenttia. Vuonna 2024 vaativaa erityistä tukea opinnoissaan puolestaan saa noin 1,6 prosenttia kaikista ammatillisen koulutuksen opiskelijoista.
Vaativana erityisenä tukena järjestettävä ammatillinen koulutus edellyttää opetus- ja kulttuuriministeriön lupaa. Ammatillista koulutusta vaativana erityisenä tukena järjestävät seuraavat oppilaitokset:
- Aitoon Koulutuskeskus (Aitoon Emäntäkoulu Oy)
- Ammattiopisto Luovi (Ammattiopisto Luovi Oy)
- Ammattiopisto Spesia (Ammattiopisto Spesia Oy)
- Kiipulan ammattiopisto (Kiipulasäätiö sr)
- Ammattiopisto LIVE (LIVE-säätiö sr)
Lisäksi seuraavat ammatillisen koulutuksen järjestäjät voivat järjestää rajatusti myös vaativan erityisen tuen koulutusta:
- Optima (Optima samkommun) (ruotsinkielistä koulutusta)
- JEDU (Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä)
- Koulutuskeskus Salpaus (Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä)
- REDU (Rovaniemen koulutuskuntayhtymä)
- Savon ammattiopisto (Savon koulutuskuntayhtymä)
- Suomen Diakoniaopisto (Suomen Diakoniaopisto – SDO Oy).
Lähteet
- Laki ammatillisesta koulutuksesta 11.8.2017/531. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170531
- Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta 30.12.2020/1215. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2020/20201215?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=laki%20tutkintokoulutukseen%20valmentavasta%20koulutuksesta
- Mårtensson, A. (2020). Vaativa erityinen tuki ammatillisessa koulutuksessa. Teoksessa K. Hakala, S. Eskola & M. Mäkinen (toim.), Puheenvuoroja vaativasta erityisestä tuesta (ss. 22–30). Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisuja 293. Punamusta Oy. https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-830-592-0
- Opetus- ja kulttuuriministeriö. (2019). Ammatillisen koulutuksen vaativan erityisen tuen kehittämisryhmän ehdotukset. Kehittämisryhmän loppuraportti. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2019:23. Opetus- ja kulttuuriministeriö. http://www.urn.fi/URN:ISBN:978-952-263-649-2
- Opetushallitus. (2024). Opiskelijan hyvinvointi ja tuki ammatillisessa koulutuksessa. https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/opiskelijan-hyvinvointi-ja-tuki-ammatillisessa-koulutuksessa
- Vipunen. (2024). Ammatillisen koulutuksen uudet opiskelijat, opiskelijat ja tutkinnon suorittaneet. https://vipunen.fi/fi-fi/_layouts/15/xlviewer.aspx?id=/fi-fi/Raportit/Ammatillinen%20koulutus%20-%20erityisopetus%20-%20live%20-%20opiskelijat%20ja%20tutkinnot.xlsb
Seuraa meitä somessa!
Tutustu tutkimuksemme somekanaviin:
Yhteystiedot
Sanna Ryökkynen
Tutkijayliopettaja, tenure track
Ammatillinen erityisopettaja- ja opinto-ohjaajakoulutus
marika mäkinen
Asiantuntijapalvelukoordinaattori, Ammattiopisto Spesia
[email protected]+35840 752 9653