Hyppää sisältöön

Hortianna

Euroopan unionin osarahoittama

Kierto- ja
puutarhatalouden
osaamiskeskittymä

Hankkeen tiedot

HankeHortianna – Kierto- ja puutarhatalouden osaamiskeskittymä
Kesto1.3.2024-28.2.2027
ToteuttajatHämeen ammattikorkeakoulu
RahoittajatEuroopan aluekehitysrahasto, EAKR
Budjetti300 826 €

Hortianna-hankkeessa kokoamme HAMKin Lepaan kampukselle valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin tunnettua puutarha-alan osaamiskeskittymää, jonka avulla tavoittelemme yhdessä yritysten ja muiden toimijoiden kanssa uusia kiertotalouteen perustuvia innovaatioita.

Kehitämme hankkeen aikana pilotoitavassa ideahautomossa uusia ideoita ja testaamme niitä käytännössä yhteistyössä puutarha-alan toimijoiden kanssa.

Kokoamme kiertotaloutta edistävää puutarha-alan toimijaverkostoa, johon kuuluvat yritykset, tutkimusorganisaatiot ja muut alan toimijat.

Autamme kumppaneitamme saavuttamaan kestävän kehityksen tavoitteita konkreettisin toimin ja kumppaneidemme omia tavoitteita edistäen

Kohderyhmä

Puutarha-ala ja alkutuotanto, kasvualusta- ja lannoitetuottajat, sivuvirtoja tuottavat, hyödyntävät ja jalostavat yritykset

Koulutus- ja tutkimusorganisaatiot

Kunnat, yhdistykset ja järjestöt

Toiminta-alue

Kanta-Häme ja koko Suomi

ParastusPaja

ParastusPaja on osa hankkeessa
pilotoitavan ideahautomon toimintaa.

Kaipaatko apua valmiin tuoteidean kehittelyssä tai onko mielessäsi puutarha-alan kiertotalouteen liittyvä ongelma, johon kaipaat ratkaisua?

Tuo ongelmasi kerran kuussa kokoontuvaan ParastusPajaan. Asiantuntijat tutkivat asian ja ohjaavat ongelman eteenpäin kohti parhaiten sopivaa ratkaisupolkua.

Osa ParastusPajaan tuoduista ongelmista kutsutaan mukaan ideahautomoon.

Työpaketit

Työpaketissa koordinoimme ideahautomon toimintaa, innovaatioekosysteemin ja osaamiskeskittymän rakentumista ja projektin sujuvaa etenemistä sekä projektin hallintoa, seurantaa, ohjausryhmätoimintaa, raportointia ja viestintää.

Työpaketti tukee yritysten uusien kierto- ja puutarha- talouden sekä cleantech-innovaatioiden syntymistä pilotoimalla ideahautomotoimintaa. Tavoitteemme on yhdistää eri alojen yritysten tuotekehitystä sekä asiantuntijoita ja tutkimusta ja luoda siten monialainen kiertotalouteen ja kestävän kehitykseen sitoutunut, tulevaisuusorientoitunut osaamiskeskittymä ja innovaatioekosysteemi.

HAMKin Lepaan kampukselle rakentuu kansainvälisestikin tunnettu osaamiskeskittymä, jonka demonstraatioympäristö mahdollistaa matalan kynnyksen pienimuotoiset kokeilut ja pilotoinnit.

Hankkeessa toteutettuja kokeiluja voidaan jatkaa ja kehittää eteenpäin osana yritysten omaa liike- ja tutkimustoimintaa, HAMKin maksullisena tutkimuspalveluna tai muissa hankkeissa.

Toimintaan ja verkostoon pääsee mukaan osallistumalla hankkeessa järjestettäviin työ- ja innovaatiopajoihin sekä seminaareihin ja webinaareihin. Näissä tapahtumissa jaetaan osaamista ja ideoita sekä luodaan kontakteja.

Työ- ja innovaatiopajat tukevat osaltaan innovaatioekosysteemin syntymistä ja parantavat mahdollisuuksia eri toimialojen risteäville tutkimus- ja kehittämistarpeille sekä antavat syötettä ideahautomotoiminnalle.

Työpajatyöskentelyllä pyritään tunnistamaan yritysten ja muiden toimijoiden välistä synergiaa ja edistämään kiertotalousratkaisujen syntymistä.

Tapahtumat

Tavataan tapahtumissa! Olemme mukana näytteilleasettajana seuraavissa tapahtumissa syksyllä 2024. Tule tapaamaan meitä!

Kaamosmarjapäivät Tampereella 11.-12.11.2024.

FLASH – Tuote- ja palvelukehityksen salamat taivaalle! Hämeenlinnassa 7.11.

Uuden tekniikan päivä Tampereella 31.10.2024.

Lisätiedot tapahtumista:

Kiertotalous ja vastuullisuus puutarhatuotannossa Webinaari 14.5.2024

Puutarhatalous tuottaa erityisesti ravitsemuksellisen arvon osalta merkittävän osuuden suomalaisten ruoasta. Kasvualustojen kestävät raaka-ainevalinnat ja käytetyn kasvualustan uudelleen hyödyntäminen kierrätyksen kautta, ovat merkittäviä keinoja edistää viljelyn kokonaisvastuullisuutta. Tarvitsemme tulevaisuudessa lisää uusia kierto- ja puutarhatalouden vastuullisia ratkaisuja. Hyödyntämällä esimerkiksi teollisuuden sivuvirtoja uusien lannoitetuotteiden raaka-aineina, voimme tukea viljelijöitä vastaamaan ilmasto- ja ympäristötavoitteisiin taloudellisesti kestävällä tavalla.

Webinaarin puheenvuorojen tallenteet:

Webinaarin esitykset:

Yhteystiedot

HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli