Hyppää sisältöön
Eksoskeleton käytössä metsätöissä

EXO AGRI

Puettava teknologia kestävän ruokajärjestelmän ja yrittäjien tukena

Hankkeen tiedot

HankePuettava teknologia kestävän ruokajärjestelmän ja yrittäjien tukena
Kesto19.2.2024-30.4.2026
ToteuttajaHämeen ammattikorkeakoulu
RahoittajatEuroopan aluekehitysrahasto
Budjetti177 669 €

Kohti kestävää ruokajärjestelmää: Eksoskeletoneilla kevyempi työ ja parempi tuottavuus maatalous- ja puutarha-alalle.

Työn tuottavuuden parantaminen on kansantalouden tärkeimpiä asioita, joka koskee kaikki aloja. Myös kestävä ja tehokas ruokajärjestelmä on kansallinen ja kansainvälinen haaste. Robotiikan ja automatiikan avulla voidaan lisätä kapasiteettia ja konetuottavuutta ruokateollisuudessa, mutta alkutuotannon tuottavuuden parantamiseksi toimivin teknologia voisi olla työntekijää avustavat eksoskeletonit eli puettavat robotit.

Eksoskeletonien hyödyistä on jonkin verran käyttökokemuksia eri aloilta, mutta kokemukset maatalous- ja puutarha-alalta ovat vielä vähäisiä. Hankkeen tarkoituksena on kehittää kestävää ruokajärjestelmää tukemalla maa- ja puutarha-alan yrittäjiä puettavan teknologian avulla.

Hankkeen päätavoitteena on tuoda yrittäjille uutta osaamista hyödyntää eksoskeletoneja työkuormituksen vähentämisessä ja tuottavuuden parantamisessa. Alatavoitteina on kehittää uusia teknologia-avusteisia työtapoja, luoda teknologiatarpeen arviointimalli ja laatia ohjeistus eksoskeletonien käyttöönotosta ja hyödyntämisestä. Hankkeen tuloksina tavoitellaan uutta osaamista ja uusia prosesseja hyödyntää eksoskeletoneja tuottavuuden parantamisessa, teknologiatarpeen arviointimallin prototyyppiä, perehdyttämismateriaaleja eksoskeletonien hyödyntämisestä ja tuottavuuden parantamisesta sekä uusia tuote- ja prosessi-innovaatioita.

Kohderyhmät

Varsinaisena kohderyhmänä ovat Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Varsinais-Suomen alueen maanviljelijät, puutarhaviljelijät sekä viher- ja kasvihuoneyrittäjät, joiden työhön sisältyy fyysisesti kuormittavia tehtäviä. Toisena kohderyhmänä on alkutuotteiden pienjalostajat, jotka voisivat hyödyntää puettavaa teknologiaa varastologistiikassa ja tuotannossa.

Toiminta-alue

Kanta-Häme, Varsinais-Suomi, Päijät-Häme, Kymenlaakso

Toimenpiteet

Hanke koostuu viidestä työpaketista, joihin kuuluvat seuraavat toimenpiteet:

  1. Viljelijöiden työprosessien ja työtehtävien kartoitus, eksoskeletonien esittely, työkuormituksen mittaus ja työn tuottavuuden arviointi.
  2. Eksoskeletonien valinta ja pilottitestaus, vaikuttavuuden mittaus aidoissa työympäristöissä sekä käyttäjäkokemusten arviointi.
  3. Yrittäjien teknologiaosaamisen arviointi, teknologiaosaamisen arviointityökalujen testaus ja uusien eksoskeleton-innovaatioiden kehittäminen.
  4. Eksoskeletonien perehdyttämis- ja käyttöönottomateriaalien tarpeen kartoitus ja laatiminen.
  5. Hankkeen tiedotussuunnitelman laadinta, verkkosivujen perustaminen, yrittäjäyhteyksien ylläpito, osallistuminen teemaseminaareihin, artikkeleiden julkaisu ja loppuraportin koostaminen.

Seuraa meitä somessa!

Tutustu tutkimuksemme somekanaviin:

Yhteystiedot

Hankkeen projektipäällikkönä toimii Kimmo Vänni