Hyppää sisältöön

CIBUS

Cutting food loss and waste in Europe

Hankkeen tiedot

HankeCutting food loss and waste in Europe
Kesto1.4.2024–30.6.2028
ToteuttajatHAMK Hämeen ammattikorkeakoulu (osatoteuttaja), Hämeen liitto (osatoteuttaja) 
RahoittajatInterreg Europe 2021–2027
Budjetti2 136 491 € (HAMKin osuus 210 886 €)

CIBUS-hankkeen tavoitteena on kasvattaa kahdeksan eurooppalaisen alueen kyvykkyyksiä kehittää ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen vähentämistä. Paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla on keskeinen rooli, sillä ne voivat luoda ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen ennaltaehkäisemistä ja vähentämistä. 

Euroopan on vähennettävä ruokahävikkiä ja -jätettä tuotantoketjun kaikissa vaiheissa. Ruokahävikki ja -jäte muodostavat 5 % ruuankulutuksen hiilijalanjäljestä, ja ne synnyttävät Euroopan Unionille kustannuksia arviolta 130 miljardia euroa vuodessa. EU:n ruokahävikki- ja ruokajätefoorumi (EU Platform on Food Losses and Food Waste) tukee alan toimijoita ennaltaehkäisemään ruokahävikkiä ja -jätettä määrittelemällä toimenpiteitä, jakamalla hyviksi todettuja toimintatapoja ja seuraamalla ruokahävikin ja -jätteen kehitystä. Se tunnustaa alueellisten toimijoiden roolin ruokajärjestelmän sääntelyssä, mutta myös innovaatioiden edistämisessä ja toteuttamisessa.

Cutting food loss and waste (CIBUS) -hankkeen tavoitteena on viedä foorumin määrittelemiä suosituksia käytäntöön paikallisella tasolla. Paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla on mahdollisuus luoda ohjauskeinoja ruokahävikin ja -jätteen ennaltaehkäisemiseen ja vähentämiseen, tarjota taloudellisia kannustimia ja kannustaa uusien innovaatioiden hyödyntämiseen.  

CIBUS-hankkeeseen osallistuu hankekumppaneita kahdeksasta eri EU-maasta. Kumppanit oppivat ruokahävikkiin ja -jätteeseen liittyvistä haasteista ja mahdollisista ratkaisuista omien alueidensa sidosryhmiltä ja toisiltaan, ja jakavat tietoa hyvistä toimintatavoista. Työn tuloksena aluekohtaisiin haasteisiin tunnistetaan potentiaalisia ratkaisuja, kuten eri alat yhdistäviä toimenpiteitä ruokahävikin ja -jätteen vähentämiseksi. Lopuksi ratkaisut sisällytetään alueellisiin toimintasuunnitelmiin.

Suomessa työ keskittyy Kestävän kasvun Kanta-Häme 2022–2025 maakuntaohjelman päivittämiseen ja kehittämiseen. Maakuntaohjelman avulla ohjataan maakunnan kehittämistoimia ja hankerahoituksen kohdentamista. 

Toiminta-alue

Kanta-Häme

Yhteystiedot