Opiskelijoiden kehittämä suklaan korvike menestyi valtakunnallisessa Food Business Challengessa
![kaakaopavut](https://www.hamk.fi/wp-content/uploads/2025/02/kaakaopavut.jpg)
Bio- ja elintarviketekniikan opiskelijamme kehittivät suklaalle korvikkeen, joka voitti valtakunnallisen Food Business Challenge -kilpailun. Maria Blom, Noora Komulainen ja Tomi Rantonen kertovat tekstissä kokemuksiaan, sekä ”karabou” -tuotteen tulevaisuuden suunnitelmista.
Globaalit haasteet siivittivät innovaation ideointia
Olemme bio- ja elintarviketekniikan opiskelijoita, ja meillä kaikilla on toiveena työllistyä elintarvikealalle. Tuotekehitys ja ongelmanratkaisu kiinnostavat meitä, joten oli itsestään selvää, että osana profiloivia opintoja osallistumme tuotekehityskurssille. Olemme tehneet samalla tiimillä töitä aiemminkin, ja tiedämme, että yhdessä voimme kehitellä jotain merkityksellistä.
Pallottelimme muutamia erilaisia ideoita, mutta ongelman ajankohtaisuuden vuoksi oli selvää, että kaakaon riittävyyden globaalit ongelmat ovat pulma, johon haluamme porautua. Kaakaonviljely on erittäin ongelmallista monestakin eri näkökulmasta, ja vaikuttaa siltä, että maapallon kantokyky kyseisen kasvin kasvamisen suhteen alkaa olla päätöksessään. Olemme kaikki suuria suklaan ystäviä, joten lähdimme miettimään jotain korvaavaa tuotetta perinteiselle kaakaopohjaiselle suklaalle.
Viime vuonna kehitimme tuotetta käsikokein koulun elintarvikelaboratoriossa, ja ehkä parinkymmenen version jälkeen tuotteella oli sellaiset ominaisuudet, että olimme tyytyväisiä. Kurssin päätteeksi koulun tiloissa järjestettiin maistatustilaisuus, johon saimme mahtavan paljon osallistujia, ja sen tuloksista saimme rohkaisua jatkaa tuotteen kanssa eteenpäin.
Kilpailuvoitto innovaatiopitchauksen myötä
Huomasimme Food Business Challenge -kurssin Campus Onlinesta, ja päädyimme osallistumaan kisaan. Kisaa edelsi Seinäjoen ammattikorkeakoulun järjestämä Learn-kurssi, johon palautimme erilaisia tehtäviä liittyen tuotteeseen. Kurssin osallistujista valittiin kolme finalistia ideasarjaan, ja olimme yksi finalisteista. Koska meillä oli taustalla jo HAMKin tuotekehityskurssilta saatu tieto ja osaaminen, meidän ei tarvinnut valmistautua kisaan paljoakaan. Olimme käyttäneet tuotteen luomiseen paljon aikaa ja vaivaa, joten kisaa varten valmisteltava esitys sekä pitchaus syntyivät kuin itsestään.
Kisan tunnelma oli lämminhenkinen ja muut osallistujat olivat tosi mukavia. Kisan järjestäjät Lotta Haapala ja Sanna Nikumatti auttoivat purkamaan jännitystä, kun kaikki käytiin läpi ennen varsinaista kisaa. Jokainen innovaatiotiimi kävi omalla vuorollaan esittämässä lavalla ideansa noin viiden minuutin pitchauksella neljän hengen tuomaristolle, minkä jälkeen tuomaristo kyseli tarkentavia kysymyksiä.
Esitysten jälkeen tuomaristo vetäytyi miettimään voittajaa ja yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan. Lopuksi meidät pyydettiin lavalle ja ”karabou” kruunattiin ideasarjan voittajaksi. Startup-sarjan voitto tuli myös HAMKiin, kestävän kehityksen opiskelijoille Forssan kampukselle.
Mitä seuraavaksi?
Suoritimme “karaboun” tiimoilta vielä TKI-projektin lehtori Susanna Peltosen vetämänä viime syksynä, jossa jatkokehitimme tuotetta. Projektin aikana saimme tuotteen taas askeleen lähemmäs kaupallistettavaa versiota, ja tuotteella on myös tätä nykyä uusi nimi, KAARO. Aiomme edelleen jatkaa tiiminä tuotteen kehittämisen ja eteenpäin viemisen parissa ja tällä hetkellä pohdimme mahdollisia seuraavia steppejä, kuten esimerkiksi kuinka rahoittaa projektia jatkossa. Haluamme kiittää koulua ja erityisesti Susanna Peltosta tuesta ja avusta jo tässä vaiheessa tuotteen suhteen.