Opiskelijaprojektit ovat Steralle tärkeä voimavara
Kansainvälisesti toimiva teknologiayritys Stera Technologies Oy on tehnyt jo useamman vuoden ajan yhteistyötä HAMKin kanssa erilaisten opiskelijaprojektien tiimoilta. Steran Tammelan tehtaalla yksikönpäällikön tehtävissä toimiva Tommi Mero on luotsannut projekteja, joita ovat olleet toteuttamassa HAMKin kiertotalouden tieto- ja viestintätekniikan insinööriopiskelijat. Samalla yritys on luonut kontakteja uusiin osaajiin, kuten yrityksessä nykyisin ostajana työskentelevään, HAMKin alumni Henrik Haarloon.
Opiskelijoilta uusia näkökulmia toimintaan
Steralle yhteistyöprojektit ovat tarjonneet uusia ratkaisuja, ja sitä kautta mahdollisuuksia kehittää toimintaansa, mihin ei rajallisten resurssien vuoksi olisi välttämättä muuten yrityksessä aikaa. “Hyvien tehtävänantojen ja niiden parissa toimivien opiskelijoiden kautta saamme uusia ajatuksia ja näkökulmia, jotka virkistävät koko työyhteisöä”, Tommi mainitsee. Monen projektin tiimoilta on herännyt loistavaa keskustelua, mikä on Tommin mukaan jopa vielä tärkeämpää kuin varsinaiset työn tulokset. Opiskelijat tuovat tuoreita näkemyksiä ilman ajatteluun vaikuttavaa kokemuksen taakkaa.
Matkan varrelle on toki joskus sattunut hutejakin, jolloin tehtävänanto ja opiskelijaryhmän tausta sekä osaaminen eivät ole täysin täsmänneet. Tommi muistelee, että silloin on saatettua lähteä tehtävän osalta väärään suuntaan, mikä on näkynyt tuloksissa. Hän toisaalta ymmärtää, että joskus näin saattaa käydä ja korostaa opiskelijoiden ohjauksen keskeistä roolia projektin onnistumisen kannalta.
Toiveena yhteistyön kasvattaminen
Tommin mukaan yhteistyön ja projektien suunnittelu on ollut sujuvaa HAMKin Anne-Mari Järvenpään kanssa. “Viime vuonna ei saatu projektia toteutettua ja opiskelijat eivät jostain syystä tarttuneet antamaamme aihepiiriin. Mutta pääosin kaikki on sujunut hyvin ja toimintamalli, jossa kaksi opiskelijaryhmää on työskennellyt yhden aiheen kanssa, on ollut hyvä. Näin voimme saada kaksi erilaista näkemystä tietyn asian toteuttamiseksi”, Tommi kertoo.
Palautteena HAMKin suuntaan Tommi toivoo jatkuvampaa projektien tekemistä, sillä yhteistyö näkyy usein vain yhdessä moduulissa vuoden aikana. “Meidän puolestamme projekteja voisi olla enemmänkin ja useammasta aihealueesta. Hyötyisimme tästä, sillä toimintakenttämme on laaja”, Tommi mainitsee. “Projekteja voisi käynnistää nopeammalla tahdilla jo heti alkusyksystä sen sijaan, että ne alkavat vasta talvella”, hän lisää.
Yhteistyöprojektien avulla uudet osaajat tutuiksi
HAMKin alumni Henrik Haarlon polku opiskelijaprojektien kautta ostajan rooliin Steralle on mainio esimerkki siitä, miten onnistunut yhteistyö on hyödyttänyt sekä yritystä että opiskelijaa. Projektien kautta yritykselle tarjoutuu mahdollisuuksia tutustua tulevaisuuden tekijöihin ja heidän potentiaaliinsa. Vastaavasti opiskelijat saavat tärkeitä tilaisuuksia, joissa tehdä vaikutus mahdollisiin työnantajiin ja saada jalkaa yrityksen oven väliin.
Henrik tietää, että yrityksissä on punnittava tarkkaan uuden henkilön palkkaamista. Rekrytoitaessa ei välttämättä tiedetä henkilöstä muuta kuin muodollinen osaaminen, mutta esimerkiksi henkilön sopivuus työyhteisöön selviää vain ajan kanssa. Henrikin mielestä yritysprojektit ovatkin aivan lyömätön tapa tutustua ihmiseen, sillä niiden aikana ehtii saada käsitystä sekä henkilöiden persoonasta että osaamisesta. Opiskelijaprojektit voivat toimia apuna verkostoitumisessa monella tapaa.
“Forssan kokoisessa paikassa on aika rajallinen määrä tekijöitä ja yrityksiä, joten kaikki tuntevat toisensa jollakin tapaa. Projektien kautta yritys voi saada vaikka tulevan asiakkaan, jos projektiin osallistuneesta opiskelijasta tulee myöhemmin esimerkiksi hankintapäällikkö toiseen yritykseen.” – Henrik Haarlo
Henrik korostaa, että yrityksen panostus yhteistyöhön vaikuttaa suoraan hyötyyn. Jos yritys osallistuu projektiin täysillä, se voi saada tulevaisuutta ajatellen hyviä tekijöitä ja kontakteja. Sama lainalaisuus koskee sekä opiskelijoita että yrityksiä: mitä enemmän panostat, sitä enemmän saat. Stera ja Tommi Mero saavat Henrikiltä kehuja sitoutumisesta opiskelijayhteistyöhön: “Tiesimme jo valmiiksi, että Tommi omistautuu näihin tosi hyvin. Yhteydenpito toimii ja kysymyksiin saa vastauksia”.
Yhteistyön kautta yritys voi ylipäätään tulla lähestyttävämmäksi potentiaalisille työnhakijoille. Henrik tietää, että etenkin vastavalmistuneen on usein pelottavaakin lähestyä entuudestaan täysin vierasta yritystä. Esimerkiksi työhaastatteluun on paljon helpompi mennä, jos on jo aiemmin päässyt tutustumaan paikan päälle yritykseen ja jutellut siellä työskentelevien ihmisten kanssa.
Molemminpuolista hyötyä
Steralla on huomattu, että opiskelijayhteistyön kautta on mahdollista saada apua esimerkiksi kehitystyöhön ja jatkuvaan parantamiseen.
“Yhteistyö vaatii sinnikkyyttä ja siihen on varattava jonkun verran aikaa. Itse olen kokenut, että se on pieni hinta saadusta hyödystä.”
– Tommi Mero
Tommi painottaa myös, ettei tarkoituksena ole pelkästään teettää töitä, vaan tarjota opiskelijoille mahdollisuus oppia projektista. Tavoitteena on, että sekä työnantaja että opiskelija voittavat: työnantaja saa tehdyn työn myötä uusia näkökulmia ja havaintoja, joihin voi pohjata tulevia päätöksiä ja opiskelijat saavat oppia työelämästä. “Projektit toimivat pehmeänä lähestymiskulmana siihen, miten oikeassa elämässä töitä tehdään”, Tommi toteaa.
Myös opiskelijoita Tommi haluaa kannustaa ottamaan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti osaa erilaisiin projektitöihin. ”Ainakin meidän tapauksessamme eniten ratkaisee asenne. Osaamista karttuu opiskelijalle matkan varrella ja on hyvä muistaa nöyrä suhtautuminen uusien asioiden edessä, eikä olettaa osaavansa kaikki asiat kahden vuoden opintojen jälkeen”, Tommi sanoo. Hän korostaa myös, että tiedonjano ja uteliaisuus ovat aina hyviä lähtökohtia insinööriopiskelijalle.
“Lopuksi haluan sanoa sekä työnantajasektorille että oppilaitoksille ja niissä opiskeleville, että rohkeasti vaan tekemään yhteistyötä. Yhteistyö on voimavara, joka vahvistaa koko yhteisöä ja seutua.”
– Tommi Mero