
Opetusharjoittelu
Ammatillisten opettaja- ja erityisopettajakoulutusten opiskelijoiden opintoihiin kuuluu olennaisena osana opetusharjoittelu.
Yleistä opetusharjoittelusta
Opettajankoulutuksen ja erityisopettajankoulutuksen opintoihin sisältyy opetusharjoittelu, jossa harjoitellaan opettajan työtä autenttisessa oppimisympäristössä. Opetusharjoittelua ohjaa ryhmän vastuuopettajan lisäksi harjoitteluoppilaitoksen ohjaava opettaja. Opiskelija hankkii harjoittelupaikan itse. HAMKilla on myös yhteistyöoppilaitoksia, joita voi hyödyntää harjoittelupaikkaa etsiessään. Ammatillisessa oppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa opettajana työskentelevät opettajaopiskelijat voivat tehdä harjoittelun omaan työhönsä.
Ohjaavalla opettajalla tulee olla pedagoginen/erityispedagoginen kelpoisuus ammatilliseen koulutukseen. Ohjaava opettaja perehdyttää opiskelijan oppilaitoksen toimintakulttuuriin ja opetussuunnitelmaan. Hän hyväksyy opetusharjoittelusuunnitelman yhdessä vastuuopettajan kanssa. Hän seuraa opetusta, antaa palautetta ja arvioi opetusharjoittelun arviointilomakkeella yhdessä opiskelijan ja vastuuopettajan kanssa.
Alta löydät tarkemmat tiedot koskien koulutuksesi opetusharjoittelua.
Opetusharjoittelu ammatillisessa opettajankoulutuksessa
Opetusharjoittelu 2025-2026
Opintojakson tavoitteena on, että opit suunnittelemaan ja toteuttamaan opetusta sekä arvioimaan opiskelijoiden osaamista ja sen kehittymistä. Lisäksi tavoitteenasi on tutustua ammatillisen opettajan työhön ja toimia ammatillisen koulutuksen toimintaympäristöissä.
Opetusharjoittelun toteutus
Voit suorittaa opetusharjoittelun ammatillisessa koulutusorganisaatiossa, kuten ammatillisessa oppilaitoksessa, aikuiskoulutuskeskuksessa tai ammattikorkeakoulussa. Opetuksen tulee ensisijaisesti kohdistua tutkintoon tai pätevyyteen johtavaan koulutukseen. Harjoitteluun soveltuvat oppilaitokset ja koulutukset on lueteltu oheisessa liitteessä: Liite opetusharjoitteluoppilaitoksien kelpoisuuksista (doc).
Opetusharjoittelusi alkaa ammatilliseen koulutukseen, sen säädöksiin ja rahoituslähteisiin perehtymisellä. Lisäksi syyslukukauden aikana tutustut opettajan työhön ja käytänteisiin harjoitteluoppilaitoksessa. Tutustumisen aikana seuraat ja havainnoit opettajan työtä sovitussa oppilaitoksessa.
Opetusharjoittelun sisältö ja kesto
Harjoittelun aikana suunnittelet ja toteutat ammatilliselle opiskelijaryhmälle opetuskokonaisuuden, jonka laajuus on yleensä noin kolme opinto- tai osaamispistettä. Varsinainen opetusharjoittelu ajoittuu pääsääntöisesti kevätlukukaudelle, jolloin kehität opetus- ja ohjaustaitojasi saamasi palautteen pohjalta. Opetusharjoittelua varten laadit suunnitelman, jossa määritellään opetuksen sisältö ja toteutustapa.
Harjoittelun kesto määräytyy opetettavan kokonaisuuden mukaan ja sovitaan kanssasi yksilöllisesti. Harjoitteluun on tärkeää varata riittävästi aikaa, jotta opetuskertojen välillä sinulla on mahdollisuus reflektoida ja kehittyä. Harjoittelu voi sisältää myös etäohjausta, osaamisen arviointia näytöissä, työelämäyhteistyötä sekä työpaikalla tapahtuvan koulutuksen tai harjoittelun ohjausta. Opetusharjoittelu voi esimerkiksi kestää 1–3 kuukautta ja siihen voi kuulua:
- 3–8 opetuskertaa
- Opiskelijoiden etätyöskentelyn ohjausta
- Tehtävien arviointia ja palautteen antamista.
Ohjaus ja arviointi
Opetusharjoittelusta laadit sopimuksen harjoitteluoppilaitoksen kanssa. Sopimuksessa sovitaan myös harjoittelua ohjaavasta opettajasta. Harjoitteluasi ohjaavat opettajakorkeakoulun ryhmän vastuuopettaja ja harjoitteluoppilaitoksen ohjaava opettaja. Harjoittelun päätyttyä järjestetään palautekeskustelu, jossa arvioidaan harjoittelusi etenemistä ja reflektoidaan opittua.
Opetusharjoittelu AOKKssa (video)
Opetusharjoittelun laajuus ammatillisessa opettajankoulutuksessa on 10 opintopistettä. Opetusharjoittelun tavoitteena on, että opettajaopiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa opetusta sekä arvioida opiskelijoiden osaamista ja sen kehittymistä. Lisäksi hän tuntee ammatillisen opettajan työn lähtökohtia ja osaa toimia ammatillisen koulutuksen toimintaympäristöissä.
Opetusharjoittelu alkaa tutustumalla opettajan työn käytänteisiin harjoitteluoppilaitoksessa syyslukukauden aikana. Lisäksi perehdytään ammatillista koulutusta ohjaaviin säädöksiin ja rahoituslähteisiin. Opettajan työhön tutustumista ja havainnointia tehdään vähintään viisi kertaa harjoitteluoppilaitoksessa. Näiden havainnointikertojen pituus voi vaihdella muutamasta tunnista koko opetuspäivään.
Opetusharjoittelun aikana suunnitellaan ja toteutetaan ammatilliselle opiskelijaryhmälle noin kolmen opintopisteen tai osaamispisteen laajuinen opintokokonaisuus. Harjoittelu sisältää opetusta, oppimisen ohjaamista, palautteen antamista ja opiskelija-arviointia erilaisissa ammatillisissa oppimisympäristöissä. Pääsääntöisesti varsinainen harjoittelu sijoittuu kevätlukukauden puolelle.
Opetusharjoittelun kesto määräytyy opetettavan kokonaisuuden mukaan. Lyhimmillään harjoittelu voi kestää esimerkiksi kaksi viikkoa, jolloin harjoittelua on useana päivänä viikossa. Toisaalta harjoittelu voi sijoittua pidemmälle ajanjaksolle esimerkiksi kahden kuukauden ajalle, jolloin harjoittelua on kahdesta kolmeen tuntia viikossa. Lähiopetustuntien määrä voi vaihdella oppilaitoksittain ja harjoittelu voi sisältää myös etäohjausta, osaamisen arviointia näytöissä, työelämäyhteistyötä ja työpaikalla järjestettävän koulutuksen tai harjoittelun ohjaamista.
Opetusharjoittelu toteutetaan ammatillisessa koulutusorganisaatiossa, esimerkiksi ammatillisessa oppilaitoksessa, ammatillisessa aikuiskoulutuskeskuksessa tai ammattikorkeakoulussa. Opetuksen tulee ensisijaisesti olla johonkin tutkintoon tai pätevyyteen tähtäävää koulutusta. Voit tarkistaa oheisesta liitteestä eri oppilaitosten ja koulutusten kelpoisuuden opetusharjoitteluun: Liite opetusharjoitteluoppilaitoksien kelpoisuuksista (doc).
Opetusharjoittelusta tehdään harjoitteluoppilaitoksen kanssa sopimus, jossa sovitaan myös ohjaavasta opettajasta. Opetusharjoittelusta tehdään kirjallinen suunnitelma. Opetusharjoittelua ohjaavat opettajakorkeakoulun puolelta ryhmän vastuuopettaja ja harjoitteluoppilaitoksessa ohjaava opettaja. Harjoittelun päättymisvaiheessa opetusharjoittelu arvioidaan yhdessä ohjaavan opettajan kanssa. Ohjaava opettaja voi laskuttaa ohjaustyönsä, kun arviointi on tehty.
Opetusharjoittelun lomakkeet
- Opetusharjoittelusopimus AmO (doc)
- Opetusharjoittelusuunnitelma AmO (doc)
- Opetusharjoittelun arviointilomake AmO (doc)
Edellä olevat lomakkeet latautuvat koneelle Word-tiedostoina, kun avaat ne linkistä. Opetusharjoittelua koskevat sopimus- ja arviointilomakkeet lähetetään sähköisesti osoitteeseen aokk-opintotoimisto@hamk.fi.
Ohjaavan opettajan ohjauspalkkio
Maksamme opiskelijan ohjauksesta palkkion, joka on 295 euroa per opettajaopiskelija. Ohjauspalkkio voidaan maksaa ohjaavalle opettajalle tai harjoitteluoppilaitokselle. Mikäli ohjaajia on useampia, voidaan palkkio jakaa ohjaajien kesken. Palkkion maksamisesta sovitaan opetusharjoittelusopimuksessa. Mikäli palkkio maksetaan ohjaavalle opettajalle, tulee hänen hakea ohjauspalkkiota HAMKin sähköisen ohjauspalkkionlomakkeen kautta.
Sähköinen ohjauspalkkiolaskulomake
Palveluun kirjaudutaan käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jonka ohjaaja saa opintotoimistolta harjoittelun päätyttyä.
Huom, ohjauspalkkio poistuu vuonna 2025 ja sen jälkeen opintonsa aloittavien opiskelijoiden osalta.
Opetusharjoittelu ammatillisessa erityisopettajankoulutuksessa
Opetusharjoittelu erityisopetuksessa 2025-2026
Opintoihisi sisältyy osaamisen kehittämistä työelämässä moduulikohtaisten tavoitteiden mukaisesti. Työelämässä sinua ohjaavat erityisopettajankoulutuksen vastuuopettaja ja työelämän moduulikohtainen asiantuntija tai ammatillisen oppilaitoksen erityisopettaja.
Harjoittelua varten laadit moduulikohtaisen kirjallisen opetusharjoittelusuunnitelman. Suunnitelman hyväksyvät vastuuopettaja ja ohjaava opettaja. Ohjaavan opettajan tehtävänä on tukea ja ohjata kasvuasi ammatilliseksi erityisopettajaksi sekä arvioida opetusharjoittelun kokonaisuus. Opetusharjoittelun lopuksi pidetään arviointikeskustelu, johon sinun kanssasi osallistuvat vastuuopettaja ja ohjaava opettaja.
Opintoihin kuuluu opetusharjoittelu erityisopetuksessa, jonka tavoitteena on suunnitella, toteuttaa, arvioida ja konsultoida erityisopetusta erilaisissa toimintaympäristöissä. Opetusharjoittelun laajuus on 5 opintopistettä. Käytännössä tämä tarkoittaa 70 tuntia opetus- ja ohjaustyötä sekä 20 tuntia opetuksen seuraamista. Opetusharjoittelu tehdään ammatillisessa koulutusorganisaatiossa, erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kanssa.
Opetusharjoittelua ohjaa opettajakorkeakoulun puolelta ryhmän vastuuopettaja ja harjoitteluoppilaitoksessa ohjaava opettaja.
Opetusharjoittelusta tehdään sopimus harjoitteluoppilaitoksen kanssa, jossa sovitaan myös ohjaavasta opettajasta. Lisäksi opetusharjoittelusta tehdään kirjallinen suunnitelma. Harjoittelun päättymisvaiheessa opetusharjoittelu arvioidaan yhdessä ohjaavan opettajan kanssa. Ohjaava opettaja voi laskuttaa ohjaustyönsä, kun arviointi on tehty.
Opetusharjoittelun lomakkeet
Opetusharjoittelua koskevat sopimus- ja arviointilomakkeet lähetetään sähköisesti osoitteeseen aokk-opintotoimisto@hamk.fi.
Ohjaavan opettajan ohjauspalkkio
Maksamme opiskelijamme ohjauksesta palkkion, joka on 295 euroa per erityisopettajaopiskelija. Ohjauspalkkio voidaan maksaa ohjaavalle opettajalle tai harjoitteluoppilaitokselle. Mikäli ohjaajia on useampia, voidaan palkkio jakaa ohjaajien kesken. Palkkion maksamisesta sovitaan opetusharjoittelusopimuksessa. Mikäli palkkio maksetaan ohjaavalle opettajalle, tulee hänen hakea ohjauspalkkiota HAMKin sähköisen ohjauspalkkionlomakkeen kautta.
Sähköinen ohjauspalkkiolaskulomake
Palveluun kirjaudutaan käyttäjätunnuksella ja salasanalla, jonka ohjaaja saa opintotoimistolta harjoittelun päätyttyä.
Huom, ohjauspalkkio poistuu vuonna 2025 ja sen jälkeen opintonsa aloittavien opiskelijoiden osalta.
Opettajankoulutuksen yhteistyöoppilaitosverkoston oppilaitokset
Opettajankoulutuksen yhteistyöoppilaitosverkoston oppilaitokset
Alla on lista yhteistyöoppilaitoksistamme. Ota ensisijaisesti yhteyttä listassa mainittuun opetusharjoittelukoordinaattoriin tai kontaktihenkilöön. Myös kaikki muutkin ammatilliset oppilaitokset ja ammattikorkeakoulut, joita ei listassa ole, ovat mahdollisia opetusharjoittelupaikkoja. Näissä oppilaitoksissa kannattaa olla yhteydessä esim. yksikön johtajiin tai koulutuspäällikköihin.
Helsinki-Uusimaa
Oppilaitos | Ala/yksikkö | Koordinaattori/kontaktihenkilö |
Stadin ammatti- ja aikuisopisto | Asiakkuusvastaava Arja Wahlberg-Jauho | |
Metropolia AMK | Haku 30.9. ja 15.3. mennessä. Lisätietoja Opetusharjoittelusivuilta. Suora linkki hakemukseen. | |
terveysala | Lehtori Jaana Seitovirta | |
Laurea AMK | Liiketalous, tietojenkäsittely ja palvelualat | Kehittämispäällikkö Minna Erkkilä |
Sosiaali- ja terveysala | Kehittämispäällikkö Reija Korhonen | |
Terveysala | Haku kaksi kertaa vuodessa Laurean opetusharjoittelusivun kautta. | |
KEUDA | Järvenpää | Henkilöstöpäällikkö Elina Lehtinen Yhteydenotot henkilostopalvelut@keuda.fi |
Ammattiopisto Spesia | Palvelujohtaja Tiina Mäki-Gaetz Koulutusjohtaja Päivi Laalo-Hokkanen | |
Diakonia-ammattikorkeakoulu | Helsinki | Yliopettaja Olli Vesterinen |
Omnia | Espoo | Koordinaattori Päivi Saari |
Hyria | Hyvinkää | Henkilöstökoordinaattori Virpi Lyytimäki |
Häme-Pirkanmaa
Oppilaitos | Ala/yksikkö | Koordinaattori/kontaktihenkilö |
Hämeen ammattikorkeakoulu | Koulutuspäälliköiden yhteystiedot | |
Hämeen ammatti-insitituutti | Vararehtori Soile Viljakka | |
Ammattiopisto Tavastia | Kehitysjohtaja Arto Ruhala | |
Kiipula | Apulaisrehtori Anne Saari | |
Koulutuskeskus Salpaus | Henkilöstösuunnittelija Erika Penttilä | |
Tampereen aikuiskoulutuskeskus | Hallintojohtaja Maria-Liisa Korolainen Kehitysjohtaja Satu Neuvonen | |
Tredu | Kehittämispäällikkö Tiina Kauma | |
Faktia Koulutus Oy | Koulutusasiantuntija Taina Sipilä | |
SASKY koulutuskuntayhtymä | Ammatillisen koulutuksen johtaja Anna-Leena Kivipuro | |
Valkeakosken ammattiopisto | Koulutusjohtaja Pirjo Hauvala | |
AhlmanEdu | Rehtori Jari Yltävä |
Varsinais-Suomi ja Satakunta
Oppilaitos | Ala/Yksikkö | Koordinaattori/kontaktihenkilö |
Turun AMK | Erityisasiantuntija Mauri Kantola | |
Salon seudun ammattiopisto | Pedagoginen johtaja Riikka Riihimäki | |
Lounais-Suomen ammattiopisto Novida | Pedagoginen rehtori Petri Lähde | |
Länsirannikon Koulutus Oy WinNova | HR-suunnittelija Tiia-Maria Väkiparta Hakulomake (avautuu uuteen selaimeen) | |
Raision seudun koulutuskuntayhtymä | Pedagoginen rehtori Olli Vuorinen | |
Livia – Ammattiopisto | Kuntayhtymän johtaja Ilkka Harkkila | |
Turun ammatti-instituutti | Kehittämiskoordinaattori Tuike Kankare | |
Turun aikuiskoulutuskeskus | va. pedagoginen rehtori Osku Laukkanen |
Itä- ja Keski-Suomi
Oppilaitos | Ala/yksikkö | Koordinaattori/kontaktihenkilö |
Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto | Henkilöstöjohtaja Jyyni Postila-Sutinen |