Hyppää sisältöön
Kuva puistosta, jossa hyödynnetty uudistavaa pinnantasausta
Etusivu Koulutushaku

Uudistava pinnantasaus kaupunkivihreän tukena

Koulutusalat

  • Luonnonvara-alat ja biotalous
  • Rakennettu ympäristö ja viherrakentaminen
  • Rakennusala
  • Tekniikka ja liikenne

Koulutustyyppi

  • Jatkuva oppiminen & muu koulutus

Opintojen taso

  • Ylempi ammattikorkeakoulutus (YAMK)

Kampukset

  • Hämeenlinna
  • Lepaa

Opetusmuoto

  • Monimuoto-opetus

Kuvaus

Kaupunkirakenteen tiivistyminen lisää läpäisemättömien pintojen määrää, mikä johtaa huleveden syntyyn. Huleveden hallinta on perinteisesti perustunut pinnantasaussuunnitteluun, jossa vesi johdetaan nopeasti pois. Kuitenkin ilmastonmuutosskenaarioiden mukaan kaupungit kohtaavat yhä useammin hetkellisiä hulevesitulvia sekä sateiden välisten poutajaksojen pitkittymistä. Pitkät poutajaksot asettavat haasteen kaupunkikasvillisuuden elinvoimaisuudelle, mikä korostaa tarvetta kehittää uusia lähestymistapoja huleveden hallintaan.​

Tässä koulutuksessa yhdistyy monialaisesti vihersuunnittelu ja rakennus- ja yhdyskuntatekniikan osaaminen. Koulutuksen jälkeen pystyt toimimaan pinnantasauksen suunnittelutehtävissä tai hulevesisuunnittelua ohjaavissa tai lausuvissa tehtävissä. Koulutus on suunnattu rakennus-, maisema- ja yhdyskuntasuunnittelualalla toimiville asiantuntijoille, esimerkiksi hortonomeille, insinööreille, arkkitehdeille tai vastaavan koulutuksen omaaville. Kohderyhmään kuuluvat myös työelämässä olevat, alalle hakeutuvat, soveltuvan koulutuksen tai kokemuksen omaavat, jotka hyötyvät opinnoista ammatillisesti.

Syksyllä 2025 toteutettava koulutus on osa Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittamaa toimintaa, joka on osallistujille maksutonta.

Opintojaksot

Koulutuksen kohderyhmä

Koulutuskokonaisuus on kohdennettu työssä olevien ja työvoiman ulkopuolella olevien osaamisen kehittämiseen ja osaavan työvoiman saatavuuteen. Ensisijaisena kohderyhmänä ovat rakennus-, maisema- ja yhdyskuntasuunnittelualalla toimivat asiantuntijat, esimerkiksi hortonomit, insinöörit, arkkitehdit tai vastaavan koulutuksen omaavat henkilöt. Kohderyhmään kuuluvat myös työelämässä olevat, alalle hakeutuvat, soveltuvan koulutuksen tai kokemuksen omaavat, jotka hyötyvät opinnoista ammatillisesti. Koulutukseen voivat hakeutua myös työvoiman ulkopuolella olevat (esimerkiksi kotivanhemmat tai varusmiehet) toimialalle koulutetut henkilöt.

Koulutuksen hinta

Koulutus on osallistujalle maksutonta. Koulutus on Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittama. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Työ- ja elinkeinoministeriö.

Ajankohta ja paikka

Koulutus alkaa syyskuussa ja päättyy marraskuussa 2025.

Koulutukseen kuuluu infotapaamisen lisäksi kolme lähikoulutuspäivää (9-16), joista kaksi on Hämeenlinnassa ja yksi Lepaalla. Sen lisäksi koulutukseen sisältyy lyhyempiä etäkoulutustapaamisia.

1. Aloitusinfotapaaminen torstaina 11.9.2025 klo 18-19 etänä

2. Lähikoulutuspäivä torstaina 18.9.2025 klo 9-16 Hämeenlinnassa

3. Etäkoulutuspäivät (2 x 1,5 h)​ torstaina 25.9. ja 2.10​, klo 18-19.30​

4. Lähikoulutuspäivä torstaina 9.10.2025 klo 9-16​ Hämeenlinnassa

5. Etäkoulutuspäivät (2 x 1,5 h)​ torstaina 30.10. ja 6.11.​, klo 18-19.30​

6. Lähikoulutuspäivä torstaina 20.11.2025 klo 9-16 Lepaalla

Koulutuksen järjestäjä pidättää oikeuden tarpeen vaatiessa muokata koulutuksen aikataulua ja paikkaa.

Ennakkotietovaatimukset

Käyttöjärjestelmän ja itsevalitun vektorimuotoisen suunnitteluohjelmiston hallinta, esim. AutoCAD, VectorWorks​.

Toteutus ja arviointi

Opintojakso on mahdollista suorittaa työn ohessa. Opintoihin kuitenkin kuuluu sekä lähi- että etäkoulutuspäiviä. Hyväksytty suoritus edellyttää osallistumista lähi- ja etäkoulutuspäiviin sekä harjoitustyön hyväksyttyä suorittamista.

Opintoihin sisältyy opintojen ohjausta opiskelijoiden yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Opiskelija voi tarvittaessa myös saada opinto-ohjaajan tukea.

Opintojakso arvioidaan asteikolla 1-5. ​

Lisätietoja koulutukseen hakemisesta

Koulutukseen voi hakea täällä.

Koulutukseen otetaan 30 osallistujaa, joista korkeintaan 5 voi tulla samasta organisaatiosta.

Opiskelijavalinnat suoritetaan hakulomakkeen tietojen perusteella kohderyhmäkuvaus huomioiden. Opintoihin on rajattu määrä paikkoja (30 opiskelijaa). Saat tiedon opiskelijavalinnasta viimeistään hakuajan päätyttyä. ​

Ilmoitathan mikäli et voikaan vastaanottaa opiskelijapaikkaa, jotta voimme tarjota paikkaa varasijalla oleville.

Koulutushankkeen omat sivut

Yhteystiedot

Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä, ota yhteys Outi Tahvoseen.

Koulutuksen ilmoittautumiseen tai yleisiin kysymyksiin liittyen, ota yhteys Johanna Novákiin.

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen logo