Opinnäytetyö: Tiedolla johtaminen on olennainen osa HAMKin strategiaa ja toimintaa

Tiedolla johtamisen kulttuuri on vakiintunut, mutta sen vahvistaminen ja laajempi käyttöönotto ovat edelleen keskeisiä tavoitteita. VRIO-malli auttaa tunnistamaan organisaation arvokkaita, harvinaisia, vaikeasti kopioitavia ja organisoituja resursseja, joiden käyttö voi johtaa kilpailuetuihin.
Edellä oleva käy ilmi Hämeen ammattikorkeakoulun Tietojohtaminen ja älykkäät palvelut -koulutuksen opinnäytetyössä, jonka Essi Lavonius-Ylönen on tehnyt osana ylempää ammattikorkeakoulututkintoa (YAMK).
Työn tavoitteena oli tehdä näkyväksi, miten yksittäisen työntekijän ja tiimin työ kytkeytyy HAMKin strategiaan ja kuinka tiedolla johtaminen tukee päätöksentekoa. Toisena tavoitteena oli pilotoida toimintamalli, joka auttaa tunnistamaan ja hyödyntämään organisaation piileviä resursseja strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Työn tilaaja oli HAMK.
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) auditoi HAMKin v. 2022 ja opinnäytetyön idea syntyi yhden heiltä saadun kehittämissuosituksen pohjalta (”Tietotuotannon ja tiedonkäytön kehittäminen analyyttisemmaksi, jotta järjestelmän käyttö parannustoimissa olisi tehokkaampaa ja vaikuttavampaa”).
Pilottina toimintamallin testaamisessa oli atrategisen viestinnän tiimi ja benchmarkkina toimi koulutuksen kehittämispalveluiden edustajia. Opinnäytetyössä toteutettiin loppukeväällä 2024 teemahaastattelut pienryhmissä sekä täytettiin VRIO-mallin mukaan taulukkoa, johon kirjattiin tunnistettuja alihyödynnettyjä resursseja. VRIO-lyhenteen kirjaimet muodostuvat englannin kielen sanoista: Value, Rarity, Imitability ja Organization (arvokas, harvinainen, kopioitavuus ja organisaation tuki). Näiden termien avulla muodostetaan kysymyksiä, joiden perusteella arvioidaan voisivatko organisaation tunnistetut sisäiset resurssit muodostaa hetkellisen tai jopa pysyvän kilpailuedun.
Opinnäytetyössä selvisi, tiedolla johtaminen on merkittävä osa HAMKin strategiaa ja toimintaa, mutta sen tehokkuutta voidaan edistää entisestään. Yksi tapa tukea sitä on kehittää nykyisiä ja luoda uusia tarpeellisia Power BI -raportteja (Microsoftin kehittämä raportointi- ja analysointipalvelu) ja huomioida raporttien helpompi löydettävyys ja saatavuus.
Organisaatiokulttuuri ja esihenkilöt avainroolissa
Opinnäytetyöstä kävi myös ilmi, että esihenkilöiden aktiivinen rooli strategian jalkauttamisessa ja tiedolla johtamisen kulttuurin edistämisessä on tärkeää. Samoin koko organisaatio tulee tiiviimmin sitouttaa strategiatyöhön, koska sitoutunut henkilöstö on myös motivoituneempi. Käytännön työn ja strategian välinen yhteys pitääkin olla konkreettista ja näkyvää, tällöin kannustetaan henkilöstöä toimimaan tiedolla johtaen ja näin tuetaan strategian tavoitteiden saavuttamista.
Lisäksi tulokset korostivat avoimen keskustelukulttuurin ja tiimien välisen yhteistyön merkitystä tiedolla johtamisen onnistumisessa. Voidaan myös todeta, että tiedolla johtamisen osaava organisaatio ja yksittäinen työntekijä on valmiimpi myös tekoälyn aikakaudelle ja tekoälyn hyödyntäminen tulee tulevaisuudessa ottaa huomioon myös tiedolla johtamisessa.
Lisätietoja:

