Opinnäytetyö: Osallistavalla johtamisella on avainrooli etätyössä
Suurimpia haasteita etä- ja hybridityössä ovat tehokkaan viestinnän ylläpito, luottamuksen rakentaminen tiimien välillä ja jatkuviin teknologisiin muutoksiin sopeutuminen. Työntekijät päätöksentekoon sitouttava osallistava johtaminen nähdään hyvänä ratkaisuna haasteisiin vastaamisessa.
Hybridityöympäristöt luovat uudenlaisia haasteita organisaatioille mm. viestinnän ja luottamuksen rakentamisen suhteen. Osallistavalla johtamisella, jossa keskiössä on työntekijöiden osallistaminen päätöksentekoon ja organisaation yhteistyön edistäminen, on avainrooli näiden ongelmien voittamisessa ja tuottavuuden edistämisessä. Tämä käy ilmi Hämeen ammattikorkeakoulun YAMK-opinnäytetyössä, jonka Matti Miinala on tehnyt osana tietojohtaminen ja älykkäät palvelut-tutkintoa.
Miinala teki tutkimuksen suomalaisen asiantuntijaorganisaation työntekijöille, kartoittaakseen etä- ja hybridityön tuomia haasteita ja mahdollisuuksia organisaation suorituskyvyn ja työntekijöiden sitouttamisen näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin kahdella kyselyllä (yli 500 vastaajaa ensimmäisessä ja 149 toisessa) sekä teemahaastatteluilla organisaation johdon ja työntekijöiden kanssa vuosien 2022-2024 välisenä aikana. Käytetyn aineiston laajuus ja sovellettavuus tekevät tutkimuksesta poikkeuksellisen, sillä kyselyt keräsivät yhteensä lähes 850 vastaajaa eri organisaatioista, mikä tarjoaa laajan ja kattavan kuvan hybridityön johtamishaasteista asiantuntijaorganisaatioissa.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten johtamista tulee mukauttaa etä- ja hybridityön vaatimuksiin osallistavan johtamisen näkökulmasta. Tutkimuksessa tarkasteltiin sekä työntekijöiden että johtajien näkemyksiä osallistavasta johtamisesta hybridityöympäristössä. Opinnäytetyön lopputuloksena tarjotaan konkreettisia esimerkkejä asiantuntijaorganisaatioille, kuinka osallistavan johtamisen strategioita voidaan mukauttaa hybridityöympäristöihin työntekijöiden sitoutumisen vahvistamiseksi ja organisaation suorituskyvyn parantamiseksi.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että suurimpia haasteita etä- ja hybridityössä ovat tehokkaan viestinnän ylläpito, luottamuksen rakentaminen tiimien välillä ja jatkuviin teknologisiin muutoksiin sopeutuminen. Erityisesti osallistava johtaminen, jossa työntekijät otetaan mukaan päätöksentekoon, nähtiin tehokkaana keinona sitouttaa työntekijöitä ja edistää yhteisöllisyyttä myös etäympäristössä. Onnistunut hybridityö vaatii selkeitä viestintästrategioita ja joustavuutta, jotka parantavat työntekijöiden tuottavuutta ja työtyytyväisyyttä.
Tutkimuksen aihe on ajankohtainen, sillä etä- ja hybridityön yleistyminen COVID-19-pandemian myötä on muuttanut radikaalisti perinteisiä johtamis- ja työskentelymalleja. Tutkimus tarjoaa merkityksellistä tietoa sellaisten organisaatioiden johtajille, jotka ovat siirtymässä hybridityömalleihin tai toimivat hybridityömalleissa, erityisesti tietotyöhön perustuvilla toimialoilla.
Lisätietoja:
Matti Miinala
opiskelija, tietojohtaminen ja älykkäät palvelut-koulutus
Hämeen ammattikorkeakoulu
0406312252
[email protected]