Hyppää sisältöön
Etusivu Muotoilun opiskelija Andrea Hurajova teki mallistonsa vain yhdestä materiaalista 

Muotoilun opiskelija Andrea Hurajova teki mallistonsa vain yhdestä materiaalista 

Tänä kesänä valmistuva Andrea Hurajova kiinnostui monomateriaaleista. Hän kehitteli lopputyönsä mallistoon lenkkikiinnityksen, joka korvaa napit ja vetoketjut. Näin vaatteesta tulee helposti kierrätettävä. 

Slovakialainen Andrea Hurajova on ensimäisiä opiskelijoita, joka tuli valituksi neljä vuotta sitten perustettuun HAMKin englanninkieliseen Smart and Sustainable Design –koulutukseen. Andrea halusi muotialalle, mutta kestävyysnäkökulmat ovat hänelle tärkeitä. Vaihtoehtoja kartoitettuaan hän päätyi HAMKiin.  

Opinnot ovat vastanneet hänen odotuksiaan. Andrea kiittää koulutusohjelmaansa kattavan perustan tarjoamisesta alalle ja siitä, että opettajat olivat jatkuvasti valmiita kehittämään kursseja palautteen perusteella.  

”Opimme paljon eri osa-alueista, mikä auttoi meitä löytämään kiinnostuksenkohteemme, olipa se sitten suunnittelu, graafinen suunnittelu tai ompelu.”  

Yksi kohokohdista ovat olleet yhteistyöprojektit. 

”Meillä oli niitä joko yritysten kanssa tai ryhmätöinä, osa oli hieman vaatesuunnittelun ulkopuolella. Nämä projektit laajensivat näkemyksiäni.” 

Andrea muistaa erityisesti videoprojektin, jossa kuvattiin muotoilun opiskelijoiden tekemiä mallistoja sekä osallistumisen Suomen Kädentaidot-messuille.  

”Nämä kokemukset olivat korvaamattomia, koska ne tarjosivat maistiaisen todellisesta työelämästä ja suunnittelun monipuolisuudesta.” 

Harjoittelut veivät Berliiniin ja Globe Hopelle 

Andrean ensimmäinen harjoittelu vei hänet työskentelemään pienen brändin parissa Berliinissä. 

”Se oli sellainen yhden naisen paja, jossa vaatteet suunniteltiin ja tehtiin asiakkaiden mittojen mukaan. Opin paljon kaavoittamisesta ja oikeasta räätälöinnistä,” hän kertoo. 

Andrea teki toisen harjoittelunsa oli Globe Hopelle, suomalaiselle kestävän muodin yritykselle. Siellä hän auttoi autoin tuotekuvausten, teknisten piirustusten ja materiaalien tekemisessä. 

“Se oli erilainen kokemus ensimmäiseen harjoitteluuni verrattuna, koska se sisälsi suuremman mittakaavan tuotantoa. On ollut hienoa nähdä molemmat puolet alasta.” 

Opinnäytetyössään Andrea keskittyi monomateriaaleihin. Hänen mukaansa monomaterialismi on tuore, mutta mahdollisesti nouseva trendi muotoilun maailmassa. 

”Tavoitteenani oli löytää ratkaisuja vaatteiden avaamiseen ja sulkemiseen käyttämällä vain yhtä materiaalia, jotta ne olisivat helposti kierrätettäviä.”  

Andrea kehitteli napit ja vetoketjut korvaavat, toisiinsa lukkiutuvat lenkit. Kaikki tehtiin puuvillakankaasta. Katso video:

Tällä hetkellä Andrea on kiinnostunut siitä tuotannon osasta, jossa luodaan tuotekuvituksia ja kaavoja. Oma brändi kiinnostaisi tulevaisuudessa. 

”Pidän vähän kaikesta. Haluan kokeilla koko suunnitteluprosessia itse, ratkaista ongelmia ja nähdä, mitä syntyy. Kuitenkin työn löytäminen tällä kilpaillulla alalla on haastavaa. Haluaisin kyllä jäädä Suomeen töihin.” 

Kipinä alalle mummolta 

Andrean intohimo suunnitteluun juontaa juurensa lapsuudesta. 

”Vaatteiden tekeminen ja ompeluprojektit olivat aina harrastuksiani, todennäköisesti isoäitini vaikutuksesta. Sain ensimmäisen ompelukoneeni 15-vuotiaana ja opettelin paljon itsekseni esimerkiksi YouTube-videoiden avulla. Aluksi tein yksinkertaisia kellohameita.” 

”En ollut koskaan varma, haluanko tehdä harrastuksestani uran, koska en halunnut menettää sen tuomaa iloa. Ainakaan toistaiseksi niin ei ole käynyt.” 

Muodin lisäksi Andrea nauttii pulmien ratkaisusta, virkkaamisesta ja puutarhanhoidosta. ”Minulla on tällaisia mummoharrastuksia,” hän nauraa.