Lisää maaseudun elinvoimaa ja kokonaiskestävyyttä Uudellemaalle
Planetaaristen rajojen ylittäminen aiheuttaa muutoksia ja riskejä toimintaympäristöömme, minkä seurauksena meidän täytyy muokata toimintatapojamme ja kehittää ruoantuotantomenetelmiä. Toimintaympäristön muutokset ovat tuoneet esiin ruoantuotannon omavaraisuuden ja huoltovarmuuden kasvavan tärkeyden. Turvallinen, kestävästi tuotettu ruoka on avain sekä ihmisten hyvinvointiin että yhteiskunnan toimivuuteen. Uudessa tiedonvälityshankkeessa pyrimme lisäämään koko ruokaketjun toimijoiden tietoisuutta kestävän ruoantuotannon ja uusien innovaatioiden tuomista mahdollisuuksista Uudellamaalla tuoreimpaan tutkimustietoon pohjautuen.
Maankäyttösektorilla on yhä hyödyntämätöntä potentiaalia ilmastopäästöjen vähentämisessä, erityisesti peltojen hiilensidonnassa. Samanaikaisesti nykypäivän haasteet, kuten koronapandemia ja nykyinen geopoliittinen tilanne, ovat korostaneet ruoantuotannon omavaraisuuden ja huoltovarmuuden tärkeyttä. Näiden teemojen merkitys vain kasvaa tulevaisuudessa, kun mm. ilmastonmuutoksen vaikutukset voivat aiheuttaa markkinoille uusia, yllättäviä häiriöitä. Vähentämällä riippuvuuksia ulkopuolisista resursseista ja hyödyntämällä kiertotalouden periaatteita voidaan vahvistaa sekä ruoantuotannon kestävyyttä että sen kykyä sopeutua nopeasti muuttuviin olosuhteisiin.
Tietoa ja yhteistyötä kestävämmän tulevaisuuden puolesta
Maasta elinvoimaa -hanke tähtää Uudenmaan alueen ruoantuotannon taloudellisuuden, ympäristöystävällisyyden ja muutoskestävyyden edistämiseen. Tässä Laurea-ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammattikorkeakoulun yhteishankkeessa jaetaan uusinta tietoa kokonaiskestävän maatalouden, uudistavan ruoantuotannon ja kiertotalouden mahdollisuuksista, jotka tukevat maaseudun elinvoimaisuutta. Laurea toimii hankkeen päätoteuttajana ja HAMK tuo mukanaan vahvan maatalouden asiantuntemuksen sekä käytännönläheistä osaamista kestävien ratkaisujen kehittämiseen. HAMKin maaseutuelinkeinojen koulutusohjelman lehtorit tuovat hankkeeseen omaa osaamistaan sekä hankkeessa hyödynnetään HAMK Bio -tutkimusyksikössä tehtyä tutkimus- ja kehittämistyötä.
Hanke yhdistää alan toimijoita sekä tekee yhteistyötä muiden hankkeiden kanssa, kuten Ilmastotaitaja – Tutkimustietoa ja hyviä käytäntöjä kuluttajille ja maaseudun yrittäjille -hankkeen sekä Kestävästi ja vastuullisesti toimiva maatila (MaKe) -hankkeen kanssa. Maasta elinvoimaa -hanke järjestää erilaisia tapahtumia sekä laajalle yleisölle että pienemmille kohderyhmille, keskittyen eri teemoihin ja alueellisiin tarpeisiin Länsi-, Keski- ja Itä-Uudellamaalla. Järjestettävien tapahtumien ja tilaisuuksien tavoitteena on levittää alan uusinta tietoa, vahvistaa alueen alan toimijoiden verkostoja sekä tunnistaa ja arvioida eri kehitystoimenpiteitä.
Hanke pyrkii edistämään uusien ratkaisujen käyttöönottoa monipuolisen yhteistyön ja aktiivisen tiedonvälityksen kautta. Samalla se valottaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) rahoitusmahdollisuuksia, joilla kehitystyötä voidaan jatkaa myös hankekauden jälkeen. Hanke tarjoaa Uudenmaan maaseudun toimijoille työkaluja uudistumiseen ja innovaatioiden hyödyntämiseen. Hankeaika on 1.11.2024–31.10.2026, ja hankkeen rahoituksen on myöntänyt Uudenmaan ELY-keskus vuosien 2023–2027 Euroopan maaseuturahastosta.