Hyppää sisältöön
Etusivu Lisää luomuosaamista ruokaketjun opettajille   

Lisää luomuosaamista ruokaketjun opettajille   

Valtakunnallisessa LuomuOPE-hankkeessa parannetaan ruokaketjun opettajien luomusaamista, kasvatetaan luomuopetuksen määrää ja laatua sekä edistetään verkostoitumista. 

Luomutuotanto on ratkaisu lukuisiin tämän päivän globaaleihin haasteisiin kuten luontokadon ja kemikalisoitumisen torjumiseen. Luomu yhdistää ympäristön ja ilmaston kannalta parhaat käytännöt, biologisen monimuotoisuuden, luonnonvarojen säästämisen sekä eläinten hyvinvoinnin.  

EU:n ja Suomen kansallinen tavoite on luomun merkittävä kasvu. Kasvun saavuttaminen ja luomun potentiaalin hyödyntäminen edellyttää luomuosaamisen vahvistamista koko ruokajärjestelmässä. Suomen kansallisessa Luomu 2.0 -ohjelmassa todetaan, että kaikkien ruokaketjun opiskelijoiden tulisi saada perustiedot luomusta. Nyt alkavaa LuomuOPE-hanketta edeltäneessä Luomukoulutuksen nykytila- ja kehittämistarpeet (LUKOKE) -hankkeessa tuli ilmi, että luomun rooli koulutuksessa on melko vähäinen, mutta luomuosaamisen kehittäminen kiinnostaa opettajia.  

Valtakunnallisessa LuomuOPE-koulutus- ja kehittämishankkeessa parannetaan ruokaketjun opettajien luomusaamista, kasvatetaan luomuopetuksen määrää ja laatua sekä edistetään verkostoitumista. Luomun vahvuuksien laaja-alainen ymmärtäminen auttaa kehittämään uusia innovaatioita ja tuotekehitystä, edistää luomun vientiä ja ruokaan liittyviä kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia. Syvällisempi luomuosaaminen vahvistaa luomun imagoa ja arvoa sertifioituna järjestelmänä ja osana kestävää ruuantuotantoa. 

Tavoitteen saavuttamiseksi järjestetään koulutusta, kartoitetaan olemassa olevaa ja tuotetaan uutta oppimateriaalia ja koulutustuotteita sekä rakennetaan opettaja- ja asiantuntijaverkostoja. Lisäksi selvitetään luomun oppimis- ja tutkimusympäristöjä. Hankkeen tärkeimpänä kohderyhmänä on maatalous-, puutarha-, elintarvike- ja ravitsemisalan koulutuksista vastaavat opettajat. Tämän lisäksi kohderyhminä ovat luonto- ja ympäristö- sekä metsäalan opettajat.  

LuomuOPE – lisää luomuosaamista ruokaketjun koulutuksiin hankkeen toteuttavat Helsingin yliopisto (HY), Laurea ammattikorkeakoulu (Laurea) ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK, koordinaattori). Hanketta on kolmivuotinen ja sitä rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja vastuuviranomaisena toimii Ruokavirasto.   

Seuraa somessa: #LuomuOPE, #luomu, #ruokaketju 

Lisätietoja: