Lepaan uudet led-valot tuottivat kasvihuoneelle kolmanneksen säästön energialaskussa
HAMKin Lepaan kampuksen kasvihuoneella on takana ensimmäinen kasvukausi uusilla led-valoilla. Tomaattisato pysyi entisellään, vaikka energialasku pieneni merkittävästi. Uusimman tekniikan hyödyntäminen on tärkeää myös laadukkaan opetuksen näkökulmasta.
Lepaan kampuksen kasvihuoneilla on kuluneena talvena vaihtunut valaistuksen väri vihreänvalkoisesta purppuraan. Selitys löytyy uudistetusta valaistuksesta, joka on tuottanut useita kiinnostavia muutoksia tomaatinviljelyyn.
Merkittävin asia – ja mitä muutoksella tavoiteltiinkin – on 30 prosentin säästö sähkölaskussa. Asiaan herättiin toden teolla energiakriisin iskiessä vuonna 2022, jolloin syntyi päätös valaistuksen uusimisesta.
“Toinen merkittävä syy valaistustekniikan uusimiseen on se, että olemme puutarha-alan johtava kouluttaja, ja haluamme olla kehityksen aallonharjalla”, tuotantopäällikkö Keijo Juntunen HAMKista sanoo.
Remontissa ei kuitenkaan siirrytty aivan täysin led-lamppuihin, vaan kolmannes valoista on vanhoja, suurpainenatrium-lamppuja eli niin sanottuja HPS-kalusteita. Syynä on halu tehdä muutos hallitusti ja myös kestävästi, sillä vanhat valot ovat edelleen toimivia, ja niissä on ledeihin verrattuna omat etunsa. Ne esimerkiksi tuottavat lämpöä, joka edistää kasveille hyödyllistä haihduttamista.
Kimalaisten protesti
Kulunut satokausi lokakuun lopusta tähän kevääseen on Juntusen mukaan ollut uuden opettelua. Kasvihuoneen ilmaston ja muiden olosuhteiden hallinta vaatii enemmän tarkkuutta.
“Kasvit on pitänyt saada haihduttamaan eri tavalla, koska ledit eivät tuota lämpöä. Toisaalta etuna on se, että luukkuja on voinut pitää enemmän kiinni, mikä nostaa kasveille hyödyllistä hiilidioksidipitoisuutta. Ja vaikka haihduttamisen kanssa on ollut haasteita, kasvitaudeilta on vältytty miltei kokonaan.”
Kasvit on pitänyt saada haihduttamaan eri tavalla, koska ledit eivät tuota lämpöä.
Keijo Juntunen, tuotantopäällikkö HAMKin Lepaan kampuksella
Aivan ongelmittakaan ei ole selvitty. Kasvihuoneen kimalaisten aktiivisuus heikentyi suuremman kosteusprosentin vuoksi. Talvi oli myös poikkeuksellisen haasteellinen, Juntusen viljelijätuttavan mukaan “pimein 30 vuoteen”. Pilvisyys yhdistettynä led-valojen erilaiseen sävyyn eli spektriin hämäsi kimalaisten lentoa. Juntunen kertoo, että kasvihuoneella jouduttiin pölyttämään osin käsin, eli täristämään kukkiva terttuja sähköhammasharjaa apuna käyttäen.
Kanta-Hämeen suurin tomaatinviljelijä
Uudet lamput tuottavat valoa 36 000 h, eli arviolta 10–15 vuotta. Senkin jälkeen niissä on edelleen 95 % valokapasiteetista jäljellä. Vanhoihin lamppuihin verrattuna niiden valoteho on merkittävästi suurempi: ennen remonttia, valon intensiteetti oli 340 mikromoolia/sekunti/neliö, nyt vastaava luku on 480.
Lepaan kasvihuone tuottaa 75–80 000 kiloa tomaatteja vuosittain. Ne ovat lähituotantoa, sillä ne tulevat myyntiin vain Kanta-Hämeeseen, pääosin S-ryhmän mutta myös Keskon kauppoihin. Alueellamme ainoastaan Lepaalla kasvatetaan tomaatteja myös talvisin.
Juntusen mukaan led-valaistusta kasvihuoneissa ovat ensimmäisenä käyttäneet esimerkiksi Norja, Hollanti ja Belgia. Tomaatteja aikaisemmin niitä on käytetty kurkkujen viljelyssä.
“Kiinnostus ledien käyttöön tomaatinviljelyssä on noussut Suomessa viime vuosina. Suomessa on muutama kasvihuone, jossa on pelkät ledit. Kanta-Hämeessä me olemme ainoa ledejä käyttävä kasvihuone.”