Hyppää sisältöön
Etusivu Kysely: Enemmistö pk-yrityksistä tekee toimia kestävän ruokajärjestelmän edistämiseksi

Kysely: Enemmistö pk-yrityksistä tekee toimia kestävän ruokajärjestelmän edistämiseksi

Kanta- ja Päijät-Hämeen elintarvikealan pk-yrityksille suunnatun kyselyn mukaan valtaosa yrityksistä on vähentänyt hävikkiä, tehostanut kierrätystä ja käyttää ympäristöystävällisiä pakkausmateriaaleja.

Hankkeessa viime keväänä tehdyn kyselyn mukaan kanta- ja päijäthämäläiset ruokasektorin toimijat huomioivat omissa toimenpiteissään kestävyyden eri osa-alueet.

Kyselyyn osallistui 52 vastaajaa. Vastaajista suurin osa (87 %) oli pieniä yrityksiä, ja ehkä tämän vuoksi paikallisen elinkeinon kehittäminen nähtiin tärkeänä. Jopa 81 prosenttia vastaajista tekivät yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa.

Kestävän ruokajärjestelmän edistäminen nähtiin tuovan hyötyjä yrityksille. Puolet vastaajista uskoi sen tuovan uutta liiketoimintaa sekä uusia tuotteita ja palveluita. 75 prosenttia yrityksistä vastasi vähentäneensä hävikkiä ja 69 % tehostaneensa kierrätystä. Ympäristöystävällisiä pakkausmateriaaleja käyttää 60 prosenttia vastaajista.

Hankkeen tavoitteena oli lisätä yritysten tietoisuutta kestävän kehityksen ja vastuullisuuden periaatteista ja antaa työkaluja vastuullisuuteen liittyvien kehittämistoimenpiteiden käynnistämiseen. Teemoina olivat paikallisuus, luonnonmukainen tuotanto, terveelliset elintarvikkeet, hiilijalanjälkilaskenta ja vastuullisuusviestintä.

Yrityksille järjestettiin tietoiskuja, työpajoja, yritysvierailuja, selvityksiä ja mahdollisuuksia osaamisen kasvattamiseen opiskelijayhteistyössä. Hankkeen toimintaan osallistui kaikkiaan 84 kanta- ja päijäthämäläistä elintarvikealan yritystä.

Hankkeessa valmisteltiin myös Lopen perunalle EU:n nimisuojajärjestelmään nimisuohakemus, jonka mukaan Lopen peruna tulee jatkossa vain tietyiltä viljelyalueilta. Lisäksi hankkeen aikana järjestettiin mm. paikallisten tuottajien näkyvyyttä vahvistavia tapahtumia, yrityksille tuotettiin vastuullisuusviestintämateriaalia ja vastuullisuussuunnitelmia sekä apua hiilijalanjälkilaskentaan. Sidosryhmätyö on jo johtanut uusiin yhteistyöverkostoihin ja -hankkeisiin.

Kestävä RuokaHäme

  • Toteuttajina Hämeen ammattikorkeakoulu ja ProAgria Etelä-Suomi ry
  • Käynnissä vuosien 2022-2024 aikana
  • Rahoittaja: EU:n maaseuturahasto

Lisätietoja:

Tuula Repo
kehityspäällikkö, ProAgria Etelä-Suomi ry, Tuula.Repo(at)proagria.fi, puh. 040 588 0958