Kestävän kehityksen koulutusta jo 15 vuotta!
Kestävän kehityksen koulutus täytti 15 vuotta, ja juhlimme tätä merkkipaalua Forssan työväentalolla opiskelijoiden, HAMKin henkilökunnan, alumnien ja sidosryhmien voimin. Syntymäpäiväjuhlan järjestivät kestävän kehityksen opiskelijatiimi, joka osoittautui loistavaksi ratkaisuksi.
Opiskelijat pääsivät mukaan tapahtuman suunnitteluun heti alusta asti. Pidimme viime vuoden lopussa palaverin, jossa kartoitimme tapahtuman luonteen, tilat ja ajankohdan. Tämän jälkeen opiskelijoiden joukosta etsittiin projektipäällikkö sekä tapahtumatiimi, jotka lähtivät ajamaan asiaa eteenpäin. Heidän tehtävänään oli varata juhlatila, sopia catering-palvelun kanssa tapahtuman tarjoilut, sekä miettiä tapahtuman ohjelma, käytännön järjestelyt ja tilan somistaminen.
Useiden välipalaverien, Teams-viestien ja pitkien työskentelyiltojen jälkeen opiskelijat onnistuivat luomaan sujuvan tapahtuman, ja kauniin juhlatilan johon kokoontui noin 120 juhlijaa. Tapahtumassa sidosryhmämme antoivat omat terveisensä ja onnentoivotuksensa koulutukselle. Lavalle nousi Forssan kaupungin, LHJ Groupin, Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän ja Vanajavesikeskuksen edustajat, joiden kanssa olemmekin tehneet onnistunutta yhteistyötä jo usean vuoden ajan.
Forssan ammatti-instituutin opiskelijat tarjoilivat tapahtumassa virvokkeita sekä hoitivat vieraille suolaisia cocktail-paloja. Illasta bilebändi PopCorner lämmitti tanssilavan ja rytmitti illan kulkua juhlien loppuun asti.
Työn tuloksen näkeminen palkitsi opiskelijoita
Tapahtuman projektipäällikkö, ensimmäisen vuoden opiskelija Salla Laari koki juhlan järjestämisen hienona tilaisuutena: ”Itselleni koulutuksemme juhlien järjestäminen oli mieleenpainuva kokemus, ja tekisin sen uudestaan! En ollut aiemmin suunnitellut tai toteuttanut tämän suuruisia juhlia. Sen vuoksi välillä tuli yllättäviä oivalluksia, mitä kaikkea pitääkin ottaa huomioon. Nyt jälkikäteen muistelen ilolla monia asioita: iltoja koululla askarrellen lumihiutaleita porukalla, juontojen sekä illan ohjelman suunnittelua juontajien kanssa sekä lähes yön puolelle venynyttä valmistelua edellisenä iltana juhlapaikalla. Kieltämättä välillä oli myös epätoivon hetkiä ja stressiä, kuinka saadaan kaikki sujumaan ja mukava ilta. Itse juhlapäivänä oli kuitenkin mahtavaa, että pääsimme näkemään työmme tuloksen konkreettisesti.
Olen kiitollinen, että meille opiskelijoille annettiin yhdessä mahdollisuus suunnitella ja toteuttaa näkemyksiemme ja toiveidemme mukaiset juhlat. Ei näitä kukaan olisi yksin pystynyt järjestämään, joten siitä kuuluu kiitos kaikille suunnitteluporukan jäsenille sekä henkilökunnalle, ja tietysti vieraillemme. Ilman teitä ei olisi ollut juhlia!”
Tapahtumassa kerättiin rahaa Luonnonperintösäätiölle
Tapahtuma keräsi paikalle runsaan määrän Kestävän kehityksen valmistuneita opiskelijoita, jotka tulivat tapaamaan vanhoja tuttuja sekä juhlimaan koulutuksen merkkipaalua. Alumnimme Tiia, Satu, Jelena ja Suvi olivat järjestäneet juhlien kunniaksi myös Luonnonperintösäätiön lahjoituskampanjan, joka keräsi mukavan summan säätiön toiminnan edistämiseen. Luonnonperintösäätiön keräyksillä suojellaan Suomen luontoa, ensisijaisesti uhanalaista metsää eli siten myös tuetaan monimuotoisuutta.
”Meidän neljän opiskelutiimistämme tuli tiivis porukka ja kokoonnumme edelleen pari kertaa vuodessa. Koska opiskelimme työn ohessa ja eri paikkakunnilta etänä, opiskelijabileisiin ei ollut oikein aikaa opiskeluaikoina. Valmistuimme myös eri aikoihin, joten nyt oli hauska palata alumneina Forssaan juhlistamaan Kestävän kehityksen koulutusta, sekä tapaamaan muita ”kekeläisiä”, Tiia Tuomisto kertoo.
Isompi panostus juhlaan kannatti
Kestävän kehityksen koulutusta juhlittiin viimeksi viisi vuotta sitten, kun koulutus täytti kymmenen vuotta. Tällaisia juhlia ei siis järjestetä usein, mutta kun järjestetään, niin se tehdään kunnolla.
”On hienoa todeta, että kestävän kehityksen koulutuksesta valmistuvat työllistyvät osaamistaan vastaaviin tehtäviin ja heistä kilpaillaan työmarkkinoilla. Lisäksi meillä on laaja alumniverkosto upeissa työtehtävissä ja he pääsevät tekemään merkityksellistä työtä; niin itsensä kannalta kuin yhteiskunnan kestävyysmurroksen edistämisen näkökulmasta. Koulutuksemme tärkein voimavara ovat uteliaat ja innostuneet opiskelijat, jotka haluavat yhdessä parastaa maailmaa. Meidän tulee koulutuksessa edelleenkin toimia aktiivisina sparraajina, valmentajina ja tukijoina, jotta he voivat kukoistaa.
Kestävyysosaajien näkökulmasta katsottuna tulevaisuus näyttää valoisalta. Osaamisen kysyntä kasvaa koko ajan ja vaikuttamismahdollisuuksia on tarjolla niin pienissä kuin Suomen suurimmissakin yrityksissä.
Yhteisöllisyys on aina ollut tämän koulutuksen voimavara. Kehittämistyö on meillä vuorovaikutteista ja rakennamme yhdessä yhteistä tulevaisuutta. Näin on ollut ja näin tulee olemaan jatkossakin. Tämän takia tällaiset yhteiset kokoontumiset, kuten esimerkiksi yhdistetty vuosijuhla ja alumnitapahtuma, ovat merkittäviä ja konkreettisia osoituksia siitä, että muodostamme aktiivisen asiantuntijayhteisön.”, koulutuspäällikkö Tero Ahvenharju kommentoi.