Hyppää sisältöön
Etusivu Käytettävissä: kansainvälisiä kykyjä – yritys, ota yhteyttä!

Käytettävissä: kansainvälisiä kykyjä – yritys, ota yhteyttä!

Talent Boost -tiimi edistää paljon puhuttua työperäistä maahanmuuttoa ruohonjuuritasolla täällä jo olevien, korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien ja opiskelijoiden kanssa. Erityisesti satsataan siihen, että paikalliset yritykset havahtuisivat matalan kynnyksen mahdollisuuksiin kansainvälistyä.

Asennetyötä on tehtävä, tietoa on lisättävä. Näin kiteyttävät HAMKin kansainvälisiä opiskelijoita tukevan Talent Boost –tiimin asiantuntija Tiina Björkskog ja mentori Katariina From. Julkisessa keskustelussa ja politiikassa tarve houkutella kansainvälisiä osaajia Suomeen tarve on tuttu fraasi. Björkskog ja From työskentelevät siinä yhtymäkohdassa, jossa tuloksia voi käytännössä tulla: he auttavat yksilötasolla kansainvälisiä opiskelijoita kotoutumaan ja toisaalta alueellisia yrityksiä noteeraamaan potentiaalisen työvoimareservin.

Talent Boost –toiminnan juuret ovat työ- ja elinkeinoministeriön toimenpideohjelmassa, ja korkeakoulut toteuttavat sitä ministeriön määrärahalla hiukan eri tavoin. HAMKissa panostus käytetään kolmen hengen tiimiin. Björkskog on työskennellyt aiheen parissa jo puolitoista vuotta, ja myöhemmin mukaan ovat tulleet From ja Qingyang Li, joka on itsekin tullut Suomeen tutkinto-opiskelijaksi. Hänen omakohtaisesta kokemuksestaan on muille paljon hyötyä.

Björkskog hoitaa yhteyksiä yritysten suuntaan, eli auttaa kv-osaajien rekrytoinnissa ja tuo myös yritysten viestiä koulutuksiin päin. From ja Li puolestaan toimivat HAMKin kansainvälisten opiskelijoiden mentoreina. Tätä potentiaalista “asiakaskuntaa” on HAMKissa n. 850 ihmistä.

”Ulkomainen opiskelija voi varata meiltä ajan mentorointiin, jossa katsotaan työ- ja ura-asioita eli käytännössä esimerkiksi CV:tä ja työhakemuksia. Myös vapaa-aikaan ja perheeseen liittyvistä asioista voidaan keskustella. Yhä enemmän on perheen kanssa tulijoita, ja näissä asioissa ohjaamme eteenpäin oikeiden palveluiden pariin”, From kertoo.

Painopiste on HAMKin omissa kv-opiskelijoissa, mutta SIMHE-ohjelman (Supporting Immigrants in Higher Education in Finland) puitteissa autetaan myös alueella olevia, jo korkeakoulututkinnon suorittaneita tai sellaisen suorittamista suunnittelevia maahanmuuttajia. Heidät on tavoitettu tähän mennessä pääosin Vanajaveden opiston kotoutumiskoulutusten ja ammattiopisto Tavastian kautta.

Pulaa harjoittelupaikoista

Tiina Björkskog kertoo, että yleisesti ottaen yhteistyöhön lähteneet yritykset ovat olleet tyytyväisiä. Kielitaitovaatimus on nykyisen, nopean kielikäännösteknologian aikana usein kuitenkin turhan tiukka, ja yritykset näkevät helposti enemmän ongelmia kuin mahdollisuuksia ulkomaalaisen työllistämisessä.

”Yhteistyötä voi meidän kauttamme räätälöidä yrityksen tarpeen mukaan. Kannustankin ottamaan meihin heti yhteyttä, kun jokin tarve ilmenee, niin voidaan katsoa yhdessä yhteistyön oikea muoto. Esimerkiksi harjoittelun kautta pääsee hyvin tutustumaan potentiaaliseen tekijään ja osaamiseen, eikä vielä siinä vaiheessa täydy sitoutua tekijään pidempiaikaisesti. Kansainvälisillä opiskelijoilla on kova pula harjoittelupaikoista, kun samaan aikaan heidän osaamisestaan voisi moni taho hyötyä”, Björkskog sanoo.

Yhteistyötä voi meidän kauttamme räätälöidä yrityksen tarpeen mukaan.

Uudenlaisia harjoitteluita on jo tarjolla. Esimerkiksi Centria-ammattikorkeakoulussa on saatu hyviä kokemuksia tandem-harjoittelusta, jossa suomalainen ja muualta tullut opiskelija suorittavat harjoittelun yhdessä. Tämä mahdollisuus on nyt myös HAMKissa. Lisäksi uusi konsepti on “Job shadowing”, eli kansainvälisen opiskelijan voi ottaa mukaan työpaikalle seuraamaan omaa työntekoa. Eräänlainen aikuisten opiskelijoiden TET (työelämään tutustuminen) -harjoittelu siis.

From ja Björkskog kertovat, että työelämäkontaktien lisäksi kansainvälisillä opiskelijoilla ja maahanmuuttajilla on jatkuva pula mistä tahansa paikallisista kontakteista. Turvaverkot ovat heillä tyypillisesti huonot.

Tähänkin haetaan uutta ratkaisua kielikahviloista, jotka yhdistäisivät suomenkieliset ja ulkomaalaiset, jotka haluavat puhua suomea. Ensimmäinen tapaaminen järjestettiin huhtikuun lopussa Hämeenlinnan kaupunginkirjastolla, ja kokoontumisia on viikoittain kaikkiaan kymmenen, kesäkuulle saakka. Lisätietoa kielikahviloista löytyy kirjaston tapahtumista.

”Peräänkuulutamme rohkeutta hakea kontaktia ulkomaalaisista opiskelijoistamme. On sääli, jos heidät koulutetaan täällä, ja se osaaminen sitten menetetään. Ilman integraatiota riskinä on, että he lähtevät pääkaupunkiseudulle tai palaavat kotimaahansa”, From ja Björkskog huomauttavat.

Ota yhteyttä

Haluatko luoda kansainvälisiä kontakteja?

  • HAMKissa on eri kampuksilla kaikkiaan n. 850 eri puolilta maailmaa tullutta tutkinto-opiskelijaa. Lisäksi tällä hetkellä on n. 30 vaihto-opiskelijaa tai kaksoistutkinnon suorittajaa.
  • HAMKin ulkomaalaiset tutkinto-opiskelijat opiskelevat kahdeksassa englanninkielisessä Bachelor-koulutuksessa ja kahdessa englanninkielisessä Master-koulutuksessa.
  • Opinnäytetyöntekijöistä, harjoittelijoista, rekrytointimahdollisuuksista ja kansainvälistymisen vaihtoehdoista kiinnostuneet tahot voivat olla yhteydessä Talent Boost-tiimiin. 
  • Haluatko sparrata omaa kielitaitoasi ja tutustua muualta tulleisiin opiskelijoihimme? Lue lisää ystävyystoiminnastamme tai tule keskiviikkoisin Hämeenlinnan kirjaston kielikahvilaan, josta löytyy lisätietoa kirjaston tapahtumista.