Hyppää sisältöön
Etusivu Kanta-Hämeestä EU:n alueellinen innovaatiolaakso  – luo lisää mahdollisuuksia tutkimusyhteistyöhön sekä kilpailukyvyn ja osaamisen kasvattamiseen HAMKin toiminta-alueella

Kanta-Hämeestä EU:n alueellinen innovaatiolaakso  – luo lisää mahdollisuuksia tutkimusyhteistyöhön sekä kilpailukyvyn ja osaamisen kasvattamiseen HAMKin toiminta-alueella

Kanta-Häme on yksi ensimmäisistä alueista, joka on valittu Euroopan Unionin uuteen innovaatiolaakso-ohjelmaan (EU Regional Innovation Valley). Ohjelma tukee kantahämäläisten innovaatioiden ja teknologioiden kehittämistä sekä merkittävien tutkimus- ja kehittämisrahoitusten saamista alueelle.

Euroopan komissio valitsi mukaan innovaatiolaakso-ohjelmaan 151 aluetta, joista yksi on Kanta-Häme. Ohjelmaan valittiin kaikkien RUN-Eurooppa-yliopistokumppaneiden toiminta-alueet. Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) muodostaa RUN-Eurooppa-yliopiston (RUN-EU) yhdessä seitsemän muun eurooppalaisen korkeakoulun kanssa.

“Kyseessä on osa Euroopan komission innovaatioagenda – lippulaivaohjelmaa. Tarkoituksena on yhdistää eurooppalaisia alueita ja ekosysteemeitä. Ensin syntyivät Eurooppa- yliopistot ja nyt niiden ympärille näyttäisi kehittyvän nämä innovaatiolaaksot. Tämä on upea mahdollisuus koko Kanta-Hämeelle ja Suomelle olla osa eurooppalaista kehitystä”, Hämeen ammattikorkeakoulun vararehtori Heidi Ahokallio-Leppälä toteaa.

Innovaatiolaakso-ohjelman tavoitteena on eurooppalaisen innovaatiotoiminnan ja kilpailukyvyn vahvistaminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen. Euroopan Unioni rahoittaa kesäkuussa 2024 valittujen alueiden toimintaa yhteensä 116 miljoonalla eurolla.

Merkittäviä yhteistyömahdollisuuksia kantahämäläisten yritysten tutkimus- ja kehitystoiminnalle


”Innovaatiolaakso-ohjelma vahvistaa ja luo lisää mahdollisuuksia EU-rahoitteisille yhteistyöprojekteille RUNissa ja toiminta-alueillamme”, Hämeen ammattikorkeakoulun tutkimusjohtaja Annukka Pakarinen sanoo.

Innovaatiolaaksoiksi valittujen alueiden on tarkoitus muun muassa vähentää riippuvuutta fossiilista polttoaineista sekä edistää globaalia ruokaturvaa, digitalisaatiota ja kyberturvallisuutta, terveydenhuoltoa ja kiertotaloutta. Lisäksi tarkoituksena on edistää alueiden välistä yhteistyötä ja kumppanuuksia.

Hakemus innovaatiolaaksoksi valmisteltiin yhteistyössä HAMKin, maakunnan kehitysyhtiöiden ja Hämeen liiton kesken.

”Kanta-Hämeen valitseminen innovaatiolaaksoksi on hieno asia. Se luo merkittäviä mahdollisuuksia alueen yritysten tutkimus- ja kehitystoiminnalle sekä jalostusarvon ja osaamisen kehittämiselle. Tämän pitäisi tuoda myös eurooppalaiset sisämarkkinat lähemmäksi alueen toimijoita. Yhdessä voimme olla myös kansainvälisesti kilpailukykyisempiä.”, kertoo Hämeen ammattikorkeakoulun vararehtori Heidi Ahokallio-Leppälä.

Alueelliset innovaatiolaaksot ovat vielä alkuvaiheessa, mutta niillä on potentiaalia olla merkittävässä roolissa Euroopan innovaatiojärjestelmän vahvistamisessa. Ohjelman tarkoituksena on auttaa luomaan työpaikkoja, edistämään talouskasvua ja parantamaan EU:n kansalaisten elämänlaatua.

Lisätietoja: