Hyppää sisältöön
Etusivu Käänteisestä suunnittelusta apua työelämän tuotekehitystarpeisiin

Käänteisestä suunnittelusta apua työelämän tuotekehitystarpeisiin

Teknologian kehitys ja digitalisaatio muuttavat merkittävästi teollisuuden työtehtäviä, ja samalla muuttuvat myös alan työvoiman koulutus- ja osaamistarpeet. Senior Design Engineer -hankkeessa pilotoimme tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaavan koulutuskokonaisuuden yhdessä LUT-yliopiston kanssa.

Pilotoimme yhdessä LUT-yliopiston kanssa tulevaisuuden osaamistarpeisiin vastaavan Senior Design Engineer -koulutuskokonaisuuden. 15 opintopisteen laajuisessa koulutuksessa käytiin läpi käänteisen suunnittelun (eng. reverse engineering) prosessi ja syvennettiin osaamista muun muassa moderneista 3D-teknologioista, metallien 3D-tulostamisesta ja kappaleiden optimoinnista. Opiskelijatiimit myös suunnittelivat ja toteuttivat koulutuksen aikana käänteisen suunnittelun menetelmiä soveltavat tuotekehitysprojektit.

Tuotekehitysprojektitiimit kasattiin niin, että jokaisessa ryhmässä oli sekä HAMKin opiskelijoita että jo työelämässä olevia henkilöitä. Opiskelijat hallitsivat erilaisten ohjelmistojen käytön, ja työelämän asiantuntijat puolestaan toivat tekemiseen vahvan työelämänäkökulman – toisin sanoen tiimiläisten osaamiset täydensivät toisiaan. Projektien tavoitteena oli saada aikaan uudenlaisia, optimoituja ratkaisuja vastaamaan teollisuuden todellisiin tarpeisiin.

Opiskelijat mallinsivat suunnittelemansa kappaleet, minkä jälkeen ne tulostettiin LUTin metallitulostimilla. Lopputuotteiden toimivuutta testattiin todellisissa käyttöympäristöissä tai laboratorio-olosuhteissa, ja näitä tuloksia esiteltiin koulutuksen päätteeksi järjestetyssä yritysseminaarissa. Tilaisuudessa päästiin kuulemaan myös sekä hankkeessa mukana olleen yrityksen edustajan kuin koulutukselle osallistuneiden opiskelijoiden kommentteja toteutukseen liittyen.

Pilotoitu koulutus koettiin erittäin onnistuneeksi. Käänteisen suunnittelun käytäntöön soveltamisen lisäksi opiskelijoiden yritysyhteistyöverkostot vahvistuivat, ja he pääsivät kehittämään omaa osaamistaan uudella tavalla. Teollisuusalan muovautuessa teknologioiden kehittyessä alati uuteen suuntaan, on oman osaamisen päivittäminen yhä tärkeämpää ja tarpeeseen voidaan vastata esimerkiksi juuri Senior Design Engineer-koulutuksen kaltaisilla täydennyskoulutuksilla. Hanke rakensi hyvää pohjaa myös tulevien koulutushankkeiden suunnittelulle.

Senior Design Engineer -hanke toteutettiin yhdessä LUT-yliopiston kanssa ajalla 1.3.2023 – 30.11.2024. Hanke sai rahoitusta Euroopan unionilta.

Lisätietoja:

Euroopan unionin osarahoittama
HAMK, Hämeen ammattikorkeakoulun kirjoitettu mustalla tekstillä. Vieressä HAMKin symboli