Hyppää sisältöön
Etusivu Ilmastonmuutos haastaa rakentamista – Ruukki ja HAMK kehittävät yhä kestävämpiä rakenteita tulevaisuuden tarpeisiin

Ilmastonmuutos haastaa rakentamista – Ruukki ja HAMK kehittävät yhä kestävämpiä rakenteita tulevaisuuden tarpeisiin

HAMKin ja Ruukin yhteistyö on jatkunut jo 1990-luvulta asti. Yhteisellä tutkimus- ja kehitystyöllä edistetään muun muassa rakennusmateriaalien ja rakenteiden paloturvallisuutta ja kestävyyttä muuttuvissa ilmasto-olosuhteissa.

Ruukki Construction valmistaa teräkseen pohjautuvia rakentamisen tuotteita ja palveluja. Ruukin tuottamista seinä- ja kattorakenteista tehdään muun muassa erilaisia hallimaisia rakennuksia, kuten teollisuus- ja logistiikkarakennuksia. Yksityisille kuluttajille tutumpia käyttökohteita ovat esimerkiksi erilaiset teräskatot. Ruukki on yksi HAMKin Maailman parastajat -kumppaneista, joiden kanssa teemme pitkäjänteisesti ja sitoutuneesti yhteistyötä.

HAMKin ja Ruukin tutkimusyhteistyössä korostuvat etenkin ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja paloturvallisuuteen liittyvät hankkeet.

Ilmastonmuutos aiheuttaa uudenlaista kuormitusta ja haasteita rakennusmateriaaleille. Sateen määrä ja lämpötilat voivat olla tulevaisuudessa rajumpia kuin aiemmin. Rakenteilta ja materiaaleilta vaaditaan siksi entistäkin parempaa kestävyyttä ja uusia ominaisuuksia. Muun muassa parhaillaan käynnissä olevassa ILMARA-hankkeessa etsitäänkin kantahämäläisen rakennetun ympäristön ilmastoresilienssiä vahvistavia ratkaisuja.

Rakenteet testiin

HAMK on vuosikymmenten yhteistyön aikana ollut tiiviisti toteuttamassa tutkimuspalveluita Ruukin tarpeisiin. Usein on kyse tuotekehitysprojekteista tai Ruukin asiakkaille tehtävistä selvityksistä ja kokeista, joiden avulla selvitetään rakentamisen tuotteiden kykyä kestää eri suunnista kohdistuvaa kuormaa ja rasitusta.

”Yhteistyössä on esimerkiksi testattu ohutlevyrakenteita vetämällä, puristamalla, taivuttamalla, kiskomalla ja oikeastaan kaikilla mahdollisilla tavoilla, jotta on saavutettu haluttu lopputulos ja nähty, miten haluttu rakenne toimii”, kuvailee Ruukin kestävän rakentamisen ja teknologiapäällikkö Jyrki Kesti.

Parin viime vuoden aikana on lisätty myös tehtaan laadunvalvontaan liittyvää standarditestausta.

Yhteistyö tuottaa hyötyä liiketoiminnalle

Tutkimushankkeiden avulla etsitään uusia ratkaisuja ja ennakoidaan tulevaisuuden haasteita. HAMKin ja yritysten yhteistyö lähtee usein jo hankkeiden ideointivaiheesta, kun Ruukin edustajat tuovat suunnitteluun mukaan näkemystä yritysten ajankohtaisista tarpeista.

”Meidän roolinamme on varmistaa, että tutkimushankkeista löytyy käytännön sovellettavuutta. Näin tutkimus ei jää vain teoreettiseksi”, Kesti korostaa.

Hämeen ammattikorkeakoulussa tehtävän soveltavan tutkimuksen vahvuutena onkin tiivis yhteys yritysten kanssa. Tavoitteena on tuottaa tietoa, joka aidosti hyödyttää yrityksiä ja muita alan toimijoita.

Totta kai me haemme tutkimusyhteistyössä sitä, että saamme suoraa hyötyä liiketoimintaan – esimerkiksi tietoa jonkin tuotteen parantamiseen tai uuden tuotteen kehittämiseen.”

Jyrki Kesti, Ruukki Construction

Maailman parastajat -kumppanit

Me HAMKissa teemme vuosittain yhteistyötä noin tuhannen yrityksen ja organisaation kanssa. Maailman parastajat -kumppaneiden kanssa rakennamme tulevaisuutta sitoutuneesti ja pitkäjänteisesti.

Logo: Kumppanina Maailman parastajat HAMK

Kanta-​Hämeen rakennetun ympäristön sopeutuminen ilmastonmuutokseen (ILMARA) saa rahoitusta Euroopan unionilta.