FLASH tarjosi ideoita ja verkostoja yritysten innovaatioiden tueksi
Miten yritykset ja opiskelijat voivat hyötyä erilaisista yhteistyö- ja rahoitusmahdollisuuksista? Tähän aiheeseen pureuduttiin FLASH-tapahtumassa Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) korkeakoulukeskuksella Hämeenlinnassa.
Tapahtuman alussa rehtorimme Pertti Puusaari korosti uuden ajattelun ja yhteistyön merkitystä. Yritykset tarvitsevat lisää omia tuotteita ja viennin kasvua, ja HAMK tukee tätä tavoitetta rakentamalla yhteistyötä yritysten kanssa strategiansa mukaisesti. Esimerkiksi HAMKin opiskelijat tekevät jo nyt projekteja 200 yrityksen kanssa, ja määrän halutaan kasvavan.
Tutkimusyksikkömme HAMK Edun johtaja Martti Majuri esitteli muutamia HAMKin tunnuslukuja ja mahdollisuuksia, joita HAMK tarjoaa liiketoiminnan kehittämiseen. Lyhyesti sanottuna yritykset voivat osallistua kumppaneina tutkimushankkeisiimme, hyödyntää tutkimuspalveluitamme ja tehdä yhteistyötä opiskelijoidemme kanssa.
Tapahtumista puhtia oman yritystoiminnan kehittämiseen
Tapahtumassa kuultiin rahoitusmahdollisuuksista ja tulevista tapahtumista, kuten Rahalabra, Hämeen ekosysteemi Expo, Linna Business Tournament ja FRUSH. Rahoitusta on tarjolla erikokoisille ja elinkaarensa eri vaiheissa oleville yrityksille eri rahoitusinstrumenttien kautta.
Myös opiskelijoita kannustettiin osallistumaan kehitysohjelmiin ja yritysturnauksiin, joissa heillä on mahdollisuus kehittää liiketoimintaansa ja voittaa merkittäviä palkintoja. Vielä on mahdollista ilmoittautua yleisöksi Linna Business Turnajaisiin ja FRUSH Startup Competition järjestetään jälleen 23.-24.4.2025. Opiskelijat voivat osallistua FRUSH Startup -kilpailuun lähettämällä enintään 3 minuutin pitchausvideon innovaatiostaan ja täyttämällä osallistumislomakkeen viimeistään 31.3.2025.
Matkailualan Rahalabra järjestetään 19.11.2024 FYK Business Parkissa Forssassa, jossa matkailualan yritykset voivat tutustua yksityiseen rahoitukseen, julkiseen rahoitukseen ja muuhun rahoitukseen sekä kehittää rahoitussuunnitelmaansa. Häme Ecosystem Expo järjestetään 18.12.2024 Parkki Business Parkissa, jossa käsitellään rahoitusmahdollisuuksia, yrityksiä tukevia ekosysteemejä ja sitä, miten yhdessä luodaan parempaa liiketoimintaa. Yritykset saivat myös vinkkejä kansainvälistymiseen, immateriaalioikeuksien suojaamiseen ja tuotekehitykseen.
Miten yritykset ovat ratkoneet TKI-tarpeitaan?
Tilaisuudessa esiteltiin myös yritysten kokemuksia TKI-yhteistyöstä. Esimerkiksi Anne Silmälä OlutMyllystä kertoi kurkkuoluesta, jonka idea syntyi HAMKin DIVA-hankkeessa. Olli Koskela HAMKista esitteli lehmien älykästä juomakonetta, jonka kehittämisessä HAMKin opiskelijat olivat mukana alkuvaiheessa. Jarmo Kastell Delva Oy:stä kertoi kone- ja laiteinvestoinneista ja niiden roolista tutkimuksessa. Hän korosti, että innovaation nopeus on olennaisen tärkeää, sillä ne, jotka pääsevät markkinoille ensimmäisenä, voivat menestyä, kun taas myöhään markkinoille tulevilla on vaikeuksia.
Jasmin Heikkilä Code Ananas Oy:stä esitteli sovelluksen, jolla arjen ruokasirkusta ja jätehuoltoa voidaan helpottaa. Koska nelihenkisen perheen keskimääräinen vuosittainen ruokahävikki on noin 1600 €, tekoälyavustajan käyttämisellä on merkittävää potentiaalia jätteen vähentämisessä ja optimaalisempien ostovalintojen tekemisessä.
Pienemmällä alueella on mahdollista tuntea kaikki keskeiset toimijat ja siten yhteistyö voi olla helpompaa ja tehokkaampaa.
Teemu Seppälä, Riihimäen kaupunki
Tapahtuman lopussa järjestetyssä paneelikeskustelussa käsiteltiin alueellisia yritysverkostoja ja ekosysteemejä, jotka tukevat TKI-toimintaa. Tuomo Kauha Hämeen ELY-keskuksesta ja Anastasia Kanervisto Linnankehityksestä vetivät keskustelua, johon osallistuivat Jari Jussila HAMK Design Factorysta, Outi Mertamo Linnankehityksestä, Anna Tasaranta Forssan Yrityskehityksestä ja Teemu Seppälä Riihimäen kaupungilta, Define-verkostosta. Keskustelussa korostui joustavuuden ja yhteistyön merkitys TKI-toiminnassa. Pienemmällä alueella on mahdollista tuntea kaikki keskeiset toimijat ja siten yhteistyö voi olla helpompaa ja tehokkaampaa Teemu Seppälä totesi.
Tapahtuma oli osa RUN-EU Innovation Day -tapahtumia ja sen järjesti Team Finland Häme -verkosto, johon kuuluvat HAMK, Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Linnan Yrityskehitys Oy, Forssan Yrityskehitys, Hämeen liitto, Hämeen yrittäjät, Janakkalan Yrityskehitys ja Hämeen kauppakamari. Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna ensi kertaa, mutta siitä on tarkoitus tehdä vuosittainen tapahtuma.
Nähdään ensi vuoden FLASH-tapahtumassa!