Wood2Biogas
Hankkeen tiedot
Hanke | Wood2Biogas |
Kesto | 1.1.2022 – 31.5.2024 |
Toteuttajat | Hämeen ammattikorkeakoulu, Biopir Oy, Doranova Oy, Svenska lantbrukssällskapens förbund r.f. (SLF), Xylo Gas Oy |
Rahoittajat | Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 EU:n elpymisrahaston lisävarat, maaseudun innovaatioryhmät EIP |
Budjetti | 299 992 € |
Kehitämme teknologiaa biokaasulaitoksen energiatuotannon parantamiseksi. Hankkeessa kehitetään ja demonstroidaan puun kaasutusta ja puukaasun käyttöä biometaanin raaka-aineena lannan, nurmirehun ja biojätteiden rinnalla. Näin voidaan parantaa biokaasulaitoksen biometaanin tuotantoa ilman, että mädätysjäännöksiä muodostuu lisää. Lisäksi kehitetään biohiilen tuotantoa puun kaasutusprosessin rinnalla. Hankkeessa luodaan kestävä ja taloudellisesti kannattava uusi kokonaiskonsepti. Puun pyrolysointi-/kaasutustekniikan kehityksestä vastaa Xylo Gas Oy ja biometanointiprosessessin kehityksestä Doranova Oy. HAMK tukee kehitystyötä ja testiajoja tarkoituksenmukaisilla analyyseillä ja tulostarkasteluilla.
Biokaasun tuotantoprosessi on erinomainen kestävä tapa jalostaa ravinnepitoisia maatalouden sivuvirtoja energiaksi, biopolttoaineeksi (biometaani) sekä kierrätyslannoitteksi. Hajautetulla tuotannolla, kuten paikallisesti toimivilla biokaasulaitoksilla on hyvät mahdollisuudet hyödyntää maatalouden biomassavirtoja logistisesti kestävällä tavalla ja edistää näin ravinnekierrätystä ja vähentää maatalouden ilmastopäästöjä.
Maatalouden biomassoihin pohjautuvasta biokaasutuotannosta on ollut kuitenkin haastava saada kannattavaa toimintaa. Haasteita aiheuttavat yleensä pieni tuotantokapasiteetti, saatavilla olevien raaka-aineiden alhainen energiapotentiaali, laitoksella tuotettujen energiatuotteiden alhainen hinta ja mädätteen ravinteiden rajallinen alueellinen hyödynnettävyys.
Innovaatiohankkeessa haetaan ratkaisua näihin haasteisiin parantamalla maatalouden sivuvirtoja hyödyntävien biokaasulaitosten toimintamahdollisuuksia ja niiden kannattavuutta laajentamalla biokaasutuotannon raaka-ainepohjaa tavanomaisista syötteistä (lannat, hukkarehut ja kesantonurmet) puuenergiaan. Puuenergialla täydennetty raaka-ainepohja mahdollistaa suuremman biometaanituotannon ilman, että mädätysjäännöksiä muodostuu lisää ja samalla myös biokaasulaitoksen lämpötalous paranee. Tähän päästään yhdistämällä uutta kaasutusteknologiaa perinteiseen biokaasulaitosprosessiin. Wood2Biogas -hankkeen pyrkimyksenä on luoda tästä kokonaisuudesta kestävä ja taloudellisesti kannattava synergiaratkaisuja tuottava kokonaiskonsepti.
Kohderyhmä
Biokaasulaitosten omistajat ja biokaasulaitosinvestointiin tähtäävät toimijat Suomessa ja vientimarkkinoilla.
Toiminta-alue
Toteutusvaiheessa toiminta-alue on Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Uusimaa ja Kanta-Häme.
Hankkeessa kehitettävän konseptin toimintakenttä sijoittuu kuitenkin laajasti koko Suomeen, joten toiminta-alueen laajeneminen hankkeen edetessä on luonnollinen tavoite. Kansainväliseksi suunniteltu konsepti laajentaa toiminta-aluetta entisestään.
Hyödynnettävyys
Innovaatioryhmän teknologiakehitystyön rinnalla Wood2Biogas-projektissa kehitetään yhteistyön ja viestinnän keinoin agrisymbioosia, jossa biotalousyrittäjät ja maaseudun toimijat voivat saada synergiaetuja toiminnalleen. Biometaanin, lämpöenergian, lannoite- ja maanparannustuotteiden lisäksi tuoteportfolio sisältää kaasutusprosessin ohessa syntyvän biohiilen. Näitä kestävyyskriteerit täyttäviä tuotteita eri tahot voivat hyödyntää tavoitellessaan hiilineutraaliutta.
Työpaketit
HAMK toimii projektissa hankkeen hallinnoijana ja koordinoi innovaatioryhmän toimintaa. Innovaatiohankkeen muut osapuolet ovat Biopir Oy, Doranova Oy, SLF ja Xylo Gas Oy. Yhteistyötä rakennetaan ja laajennetaan hankkeen aikana huomioiden myös kansainväliset yhteistyömahdollisuudet, kuten EIP-AGRI-verkosto ja HAMKin RUN Eurooppa-yliopistoyhteistyöverkosto.
Tässä pilotoidaan Wood2Biogas -konseptiin liittyviä osakokonaisuuksia. Doranova ja Xylo Gas vastaavat asiantuntijuudellaan pilotointiin vaadittavien laitteistojen kehittämisestä, rakentamisesta ja huolehtivat testiajoista yhteistyössä Biopirin kanssa. Testataan Xylo Gasin pyrolysointi/kaasutuslaitteistoa puun kaasutukseen ja Doranovan biometanointiprosessia Biopirin biokaasulaitoksella syntyvän biokaasun metaanipitoisuuden nostamiseksi. HAMK tukee tässä tehtäviä testiajoja ja kehittämistyötä tarkoituksenmukaisilla analyyseillä ja tulostarkasteluilla. Tulosten perusteella tarvittaessa jatkokehitetään testattuja teknologioita ja laitteistoja.
Seuraamme ja arvioimme kokeellisten toimenpiteiden vaikutuksia analysoimalla koeajojen yhteydessä otettuja prosessi- ja tuotenäytteitä. Prosessiseurannasta ja -analysoinnista vastaa HAMK.
Arvioimme Wood2Biogas -konseptia jo toiminnassa olevan Biopir Oy:n biokaasulaitoksen yhteydessä eri näkökulmista, hyödyntäen tässä hankkeessa saatuja tuloksia. Arvioinnissa painotetaan alkutuotannon ongelma- ja tarvekohtia eli pyritään antamaan tarkennettuja konkreettisia vastauksia, mitä parannuksia tässä hankkeessa testatulla ratkaisulla voidaan saavuttaa.
Ympäristöllisesti ja taloudellisesti kannattavan toiminnan varmistamiseksi Wood2Biogas -konseptin ympärille kehitetään toimivaa agrisymbioosimallia (verkosto ja toimintamalli). Innovaatioryhmä sekä viestinnälliset toimenpiteet edesauttavat agrisymbioosin rakentumista ja tiedon välittymistä niin kansallisille kuin kansainvälisille toimijoille.
Saatujen tulosten pohjalta arvioidaan Wood2Biogas -konseptin sovelluskohteita ja kaupallista potentiaalia laajemmin sekä Suomessa että kansainvälisesti.
Innovaation tuoma ratkaisu maatalouden biosivuvirtoja hyödyntävien biokaasulaitosten taloudellisen kannattavuuden parantamiseksi ansaitsee runsaasti huomiota. Tässä viestintään painottuvassa työpaketissa varmistetaan hankkeen tulosten levittäminen eri viestintäkanavissa mahdollisimman laajalle niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. HAMK vastaa viestinnän toteutumisesta.
Projektin eteneminen
Pyrolysointi-kaasutuslaitteiston rakentaminen Inkoossa
Biometanoinnin testiajot käynnistyvät
Biometanoinnin koeajot käyntiin Vehmaalla
Pyrolysointi-kaasutuslaitteisto valmistumassa
Biometanoinnin koeajot jatkuvat Vehmaalla
Pyrolysointi-kaasutuskokeet käyntiin Inkoossa
Lupaavia tuloksia jatkokehittelyä varten
Materiaalit
Hankkeen tuloskooste
Maataloustieteen päivät 2024, poster
Tiedotteet
Ajankohtaista
Digimaatalous Webikahvit
Wood2Biogas mukana KoneAgriassa
Lehtiartikkeli
Yhteystiedot
Päivi Vartiainen
Viestintä- ja markkinointiasiantuntija, TKI
HAMK Bio